Foto: Tanguy Ottomer

Antwerpen bevraagt inwoners over heraanleg Koningin Astridplein: "We willen meer groen, bankjes en minder verkeer" 

De stad Antwerpen organiseert volgend jaar een bevraging onder haar inwoners om hun meningen mee te nemen in het nieuwe ontwerp van het Koningin Astridplein. Antwerps stadsgids Tanguy Ottomer was zeer enthousiast in het middagprogramma van Radio 2 Antwerpen: "Ik heb sowieso heimwee naar het oude plein. Ik vind de bevraging een zeer goed idee. Het is enorm belangrijk om rekening te houden met de mening van de buurt." 

Oorspronkelijk had het stadsbestuur slechts een grondig onderhoud van het Astridplein gepland, vertelt schepen voor openbaar domein Claude Marinower (Open Vld): "Er stond een grondig onderhoud gepland. Een nadere analyse toonde ons echter dat die de problemen niet zou oplossen. We krijgen veel meldingen van mensen die vallen over de natuurstenen die niet goed meer liggen. Er is ook veel vandalisme en er is niet voldoende groen aanwezig." 

Daarom kiest de stad nu voor een volledige heraanleg. "Bij dergelijke projecten plannen we altijd eerst de opmaak van een projectdefinitie. De eerste stap daarin is de buurt om haar mening vragen. We hebben overigens zelf ook al verschillende vragen gekregen om het plein op te knappen. Het is wereldwijd geweten dat we een van de mooiste centrale stations hebben. Het probleem is dat bezoekers die eerste indruk verliezen zodra ze ons mooie station verlaten door het plein."

Hoe meer burgers zich laten horen of engageren, hoe beter
Claude Marinower

Kindvriendelijker, autovrij en beter onderhoud

Niet alleen bezoekers valt het plein tegen. Radio 2 Antwerpen peilde ook naar de mening van enkele  Antwerpenaren. Volgens Jos heeft het plein veel betere tijden gekend: "Ik vind het plein slordig. Ik kom hier al meer dan 50 jaar. Vroeger was het in mijn ogen veel mooier. Het werd beter verzorgd en onderhouden. Er werden zelfs regelmatig andere bloemen geplant. Bij de heraanleg had het verkeer ook veel beter geregeld kunnen worden." 

De verkeerssituatie komt vaak terug bij voorbijgangers. "Het mag voor mij nog meer autovrij gemaakt worden. Het stuk direct voor het station vind ik nu goed. Ze zouden trams en auto's moeten verbannen en het doortrekken", vertelt Nicole. Het verkeer maakt het plein ook een stuk onveiliger volgens Kristel: "Het is niet echt kindvriendelijk. Er is veel beton. Bussen en taxi's hebben hier een halteplaats. Kinderen zouden meer plaats moeten krijgen om te kunnen spelen. Het plein ligt tenslotte midden in de stad."

Foto: Tanguy Ottomer

Romantiek boven functionaliteit

Nog een Antwerpenaar die het Koningin Astridplein weer veel sfeervoller wil maken, is stadsgids Tanguy Ottomer. Hij zei bij Radio 2 Antwerpen veel meer te houden van het vroegere plein: "Ik heb sowieso heimwee naar het oude plein. Het  was mooier en sowieso romantischer. Het was een rustpunt. Vandaag zien we een plein helemaal anders. Het moet functioneel zijn. Je moet het kunnen verhuren om er een kermis of reuzenrad op te kunnen zetten. Vroeger was dat gewoon een mooi plein, niet meer en niet minder." 

De stadsgids is sowieso te vinden voor het idee van een enquête onder buurtbewoners: "Het is zeker belangrijk om rekening te houden met de mening van de buurt. Neem nu bijvoorbeeld het Operaplein. Vroeger stond er een fontein. De stad heeft beslist die niet terug te plaatsen. Daar zijn heel veel mensen misnoegd over. Ze missen de fontein. Je moet toch polsen bij mensen die er elke dag over wandelen of erop kijken." 

Schepen Marinower wil dan ook alle mensen bereiken: "De bevraging zal zo snel mogelijk opgestart worden. We willen ze de komende maanden opstellen. 

Meest gelezen