Direct naar artikelinhoud
NieuwsWeer & Klimaat

Morgen opnieuw code geel voor onweersbuien, volgende week temperaturen tot 28 graden

Morgen opnieuw code geel voor onweersbuien, volgende week temperaturen tot 28 graden
Beeld Vandromme

Het KMI heeft voor morgen vanaf 14 uur overal in het land code geel afgekondigd voor onweer met windvlagen. Ook het noodnummer 1722 wordt geactiveerd. Volgende week wordt het dan weer zomers, met temperaturen die kunnen stijgen tot 28 graden. 

In het westen is het vrijdagavond en -nacht eerst droog met brede opklaringen, elders is het wisselend tot zwaarbewolkt met buien. Op het eind van de nacht neemt de kans op buien ook in het westen toe. De minima schommelen tussen 10 en 14 graden. 

Zaterdag wordt het in het centrum en oosten van het land tijdelijk droger met breder wordende opklaringen. In het westen daarentegen vallen er dan al enkele buien. In de loop van de namiddag trekken de buien over heel het land en worden daarbij intenser. De maxima schommelen tussen 17 graden in de Hoge Venen, 20 graden aan zee en 21 of 22 graden in het centrum.

Noodnummer

Het KMI heeft code geel aangekondigd vanaf 14 uur wegens kans op onweer met windvlagen. De FOD Binnenlandse Zaken activeert daarom tijdelijk het nummer 1722 voor niet-dringende hulpaanvragen voor de brandweer.

Via het nummer 1722 kunnen aanvragen worden ingediend voor hulp van de brandweer bij storm- en waterschade, bijvoorbeeld voor ondergelopen kelders of wateroverlast op de weg. Binnenlandse Zaken vraagt wel om bij voorkeur het e-loket 1722.be te gebruiken. Het noodnummer 112 dient enkel voor situaties die mogelijk levensbedreigend zijn.

Zomerse temperaturen

Zondag blijft het behoorlijk winderig met een afwisseling van wolken en opklaringen. Er vallen nog een paar buien, maar het blijft vaak ook droog. In Hoog-België kunnen de buien in de namiddag wat talrijker worden, eventueel met onweerachtig karakter. De maxima liggen tussen 16 en 21 graden.

Maandag wordt het wisselend tot zwaarbewolkt met soms buien vanaf het westen, mogelijk met lokaal onweer in de namiddag en ‘s avonds. De maxima schommelen onveranderd tussen 16 en 21 graden. Dinsdag worden soms opklaringen verwacht, maar ook wolkenvelden met kans op enkele buitjes. Het lijkt echter meestal droog te blijven, bij maxima rond 21 graden in het centrum.

Woensdag krijgen we droog weer met wellicht veel zon, bij maxima tot plaatselijk 24 graden. Donderdag wordt het vrij warm, tot 28 graden. Op het einde van de dag kan er mogelijk een bui vallen.