Coronablog - 382 covidpatiënten liggen in het ziekenhuis, bijna 100 onder hen hebben intensieve zorg nodig

In de ziekenhuizen in ons land liggen in totaal nog 382 covidpatiënten en bijna een vierde van hen heeft intensieve zorg nodig. Dat blijkt uit de dagelijkse cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano. Goed nieuws is wel dat er mogelijk in het najaar al een antilichamentherapie via een infuus zou komen. Volg al het coronanieuws in onze coronablog. 

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Bovenaan onze liveblog pinnen we de belangrijkste berichten vast. Daaronder vind je de meest recente updates.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Een blik op de cijfers

  • Op donderdag 5 augustus (de laatste dag waarvoor cijfers beschikbaar zijn), hadden 8.138.646 mensen in ons land al zeker één prik gekregen. Dat is 83,9 procent van de volwassenen. Als je kijkt naar de totale bevolking, minderjarigen inbegrepen dus, gaat het om 70,6 procent. 7.178.191 van hen zijn volledig gevaccineerd, 76,9 procent van alle volwassenen en 62,3 procent van de totale bevolking. 
  • In Vlaanderen zijn 4,4 miljoen mensen volledig gevaccineerd, goed voor 82 procent van de volwassenen. In Wallonië en de Duitstalige gemeenschap gaat het om respectievelijk 76 en 73 procent van de 18-plussers. Brussel hinkt achterop met 57 procent.
  • Van 31 juli tot en met 6 augustus werden elke dag gemiddeld 41 patiënten in het ziekenhuis opgenomen. Dat is 23 procent meer dan de week ervoor.
  • Gisteren meldden de ziekenhuizen 43 opnames (+5 in vergelijking met de dag ervoor). 49 patiënten konden het ziekenhuis verlaten (+8).
  • Maandag lagen er in totaal 382 covidpatiënten in het ziekenhuis (+15).
  • 98 covidpatiënten liggen op intensieve zorg (+4), 54 onder hen hebben beademing nodig (+3). Het aantal opnames op intensieve zorg is op weekbasis licht gestegen en ook het aantal patiënten dat aan de beademing ligt, is gestegen (+20%).
  • c

Je kunt de meest recente grafieken van de besmettingen, de overlijdensziekenhuisopnames en tests terugvinden bij het wetenschappelijk instituut Sciensano.

Cijfers over het aantal geleverde vaccins en het aantal toegediende vaccins vindt u bij de FOD Volksgezondheid en bij Sciensano. Dat zijn federale cijfers, de Vlaamse vaccinatieteller toont hoeveel mensen in Vlaanderen gevaccineerd zijn.

Begin juni besliste de Interministeriële Conferentie (IMC) dat ook 16- en 17-jarigen) gevaccineerd kunnen worden. Begin juli werd diezelfde beslissing ook voor de 12- tot 15-jarigen genomen. Daardoor geeft VRT NWS ook de vaccinatiepercentages voor de volledige bevolking mee.

Wat is de positiviteitsratio en hoe moeten we die interpreteren? Dat kan je hier lezen.

India keurt Janssen-vaccin goed

In India is het Janssen-vaccin van de fabrikant Johnson & Johnson goedgekeurd, dat heeft de Indiase minister voor Volksgezondheid gemeld op Twitter.  “Het COVID-19-vaccin voor eenmalig gebruik van Johnson en Johnson is goedgekeurd voor gebruik in noodgevallen in India.” Het land heeft nu 5 vaccins die het kan inzetten in de strijd tegen COVID-19. “Dit zal de collectieve strijd van ons land tegen COVID19 verder stimuleren”, schreef hij nog. 

Farmaceut Johnson & Johnson heeft het land  deze week gevraagd om het vaccin goed te keuren. De andere vaccins die in India gebruikt worden zijn: Moderna, AstraZeneca, Bharat Biotech en het Russische Gamaleja-Instituut. Met de goedkeuring van het Janssens-vaccin kan het land nu een vaccin toedienen waarbij één dosis voldoende is.

Britse premier Johnson niet in isolatie na positieve coronatest van medewerker

De Britse premier Boris Johnson gaat niet in isolatie, hoewel een medewerker die hem vergezelde tijdens een bezoek aan Schotland een positieve coronatest heeft afgelegd. Johnson bracht onder meer een bezoek aan een politieschool en een windmolenpark. De medewerker was erbij tijdens het bezoek aan de politieschool en reisde met de premier in hetzelfde vliegtuig.

Maar volgens Downing Street, het kantoor van de premier, hoeft Johnson niet in isolatie te gaan omdat hij "geen nauw contact gehad heeft met iemand die positief heeft getest". Er wordt ook op gewezen dat de premier geregeld plaatsen in het Verenigd Koninkrijk bezoekt en die bezoeken telkens volledig in lijn met de coronamaatregelen plaatsvinden.

Vorige maand ging Johnson wel in isolatie, net als minister van Financiën Rishi Sunak, maar pas na hevige kritiek toen ze eerst van plan waren geweest om dat niet te doen. Ook nu klinkt kritiek. "Het is duidelijk dat de eerste minister niets geleerd heeft van wat er de vorige keer is gebeurd toen hij een reden bedacht om boven de regels te staan die alle anderen moeten volgen", reageert Anneliese Dodds van oppositiepartij Labour. "Dit is weer een voorbeeld van de ene regel voor toplui binnen de Conservatieve Partij en een andere regel voor al de rest."

De Britse premier Johnson tijdens zijn bezoek aan een politieschool in Schotland.

Nieuw recordaantal besmettingen in Australische stad Sydney

In de Australische deelstaat Nieuw-Zuid-Wales met onder meer de stad Sydney stijgen de coronacijfers naar recordhoogten. Met 319 nieuwe besmettingen en 5 doden gaat het om de derde recorddag op rij. In Melbourne, in de naburige deelstaat Victoria, proberen de autoriteiten de haarden van het virus op te sporen.

Hoewel Sydney begint aan een zevende week in lockdown piekt het aantal besmettingen. De minister van Volksgezondheid van de deelstaat Nieuw-Zuid-Wales, Brad Hazzard, roept de bevolking op om de maatregelen beter op te volgen en thuis te blijven. "Dat is het belangrijkste wat u voor uzelf en voor anderen kan doen. Dat is de manier om de deltavariant, die overal ter wereld ravages aanricht, te verslaan", aldus Hazzard. 

In Melbourne, dat intussen 6 weken in lockdown is, proberen de autoriteiten de haarden van de epidemie in kaart te brengen na 29 nieuwe besmettingen. "We weten niet waar de nieuwe uitbraken vandaan kwamen", zegt Daniel Andrews, premier van de deelstaat Victoria. 

Australië is lang gespaard gebleven van de coronapandemie, waardoor de besmettingscijfers die in vergelijking met andere landen meevallen, daar toch als ernstig beschouwd worden. Nu ook Australië met uitbraken van de deltavariant wordt geconfronteerd, komt de Australische "Zero Covid"-strategie in het gedrang. Voorlopig is nog maar 20 procent van de Australiërs volledig gevaccineerd.

Videospeler inladen...

Inreisverbod voor landen met een hoog besmettingsrisico opgeheven

Het inreisverbod voor landen met een hoog besmettingsrisico wordt opgeheven. Dat heeft de federale regering beslist, schrijft De Standaard. Sinds juni waren inwoners uit onder meer India, Brazilië, Jordanië of Zuid-Afrika niet meer welkom in België, vanwege het toenemende aantal besmettingen daar met de deltavariant. Maar omdat die variant van het coronavirus nu ook in ons land dominant is, is een strikt inreisverbod zinloos geworden. Voor reizigers uit de hoogrisicolanden zijn er wel nog steeds strikte coronamaatregelen: ze moeten een coronatest afleggen en 10 dagen in quarantaine.

Ontdek meer in onderstaand artikel:

Jennifer Aniston verbreekt banden met enkele vrienden die niet gevaccineerd zijn

De Amerikaanse actrice Jennifer Aniston heeft de banden met enkele van haar goede vrienden verbroken omdat ze niet gevaccineerd zijn. Dat vertelde ze in het magazine InStyle. Op haar bekentenis kwamen heel wat reacties, voornamelijk op Instagram en daar heeft ze nu ook meer uitleg gegeven waarom ze zo bezorgd is. 

"Als jij een variant hebt, kan je het nog steeds aan mij geven. Ik zal misschien een beetje ziek worden, maar ik zal niet naar het ziekenhuis moeten of sterven. Maar ik kan het op mijn beurt doorgeven aan iemand die niet gevaccineerd is en wiens gezondheid niet goed is. Op die manier zou ik hun leven in gevaar brengen."

Wat weten we nu eigenlijk al over de "Colombiaanse" variant?

De zeven gevaccineerde bewoners van het woonzorgcentrum in Zaventem die zijn overleden, waren besmet met de Colombiaanse variant van het coronavirus. Wat weten we al over die variant? Komt hij vaak voor in ons land? Is hij gevaarlijker? En zijn de vaccins er tegen opgewassen? We gingen te rade bij enkele corona-experten.

Lees hier meer: 

Niet-gevaccineerden hebben twee keer zoveel kans op herbesmetting, blijkt uit onderzoek

Mensen die niet-gevaccineerd zijn, hebben meer dan twee keer zoveel kans om opnieuw met het coronavirus te worden besmet als mensen die volledig gevaccineerd zijn. Dat blijkt uit een onderzoek van de Amerikaanse gezondheidsdienst CDC.

Het onderzoek toont aan dat vaccineren ook zinvol is voor mensen die eerder al besmet raakten met het virus, zo klinkt het. "Als je eerder al COVID-19 hebt gehad, laat je alstublieft vaccineren", zegt CDC-directeur Rochelle Walensky. "Je laten vaccineren is de beste manier om jezelf en de mensen in je omgeving te beschermen, zeker nu de besmettelijkere deltavariant zich verspreidt."

Je laten vaccineren is de beste manier om jezelf en de mensen in je omgeving te beschermen

De Amerikaanse gezondheidsdienst baseerde zich voor de studie op de gegevens van 246 volwassenen uit Kentucky, die in mei en juni dit jaar voor een tweede keer besmet waren geraakt, na een eerste besmetting in 2020. Ze werden vergeleken met een controlegroep van 492 mensen. Bij de niet-gevaccineerde mensen bleek het risico op herbesmetting 2,34 keer hoger te liggen dan bij mensen die wel waren ingeënt met een coronavaccin van Pfizer, Moderna of Johnson & Johnson. Het onderzoek werd wel uitgevoerd voor de opgang van de deltavariant, die intussen de dominante virusstam is geworden in de VS.

Is er binnenkort een therapie met antilichamen via infuus mogelijk?

In het najaar moet het mogelijk zijn om een infuus met antilichamen toe te dienen aan hoogrisicopatiënten zoals bejaarden die met het coronavirus zijn besmet om zo de kans op een ziekenhuisopname drastisch te beperken. Dat zegt viroloog Johan Neyts van de KU Leuven in "Terzake" na de corona-uitbraak in een woonzorgcentrum in Zaventem waarbij zeven bewoners stierven.

In "Terzake" legt Neyts uit wat zo'n infuus precies is. Bekijk het fragment hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen