AFP or licensors

Hongarije past omstreden anti-holebiwet toe: premier Orbán verbiedt verkoop LGBTQ+-boeken bij scholen en kerken

De Hongaarse rechts-populistische premier Viktor Orbán heeft een decreet uitgevaardigd dat de verkoop beperkt van jeugdboeken waarin holebi-relaties of transgenders voorkomen. Vanaf volgende maand mogen dergelijke boeken niet meer verkocht worden in een straal van 200 meter rond scholen of kerken, en de cover moet onherkenbaar zijn.

Het nieuwe decreet is een uitloper van de omstreden anti-holebiwet die het Hongaarse parlement in juni goedkeurde tegen "de promotie van LGBTQ+-waarden bij minderjarigen". Volgens het nieuwe decreet mogen bepaalde kinder- of jeugdboeken niet langer in etalages liggen of op zichtbare plaatsen in boekhandels.

Het gaat dan bijvoorbeeld om kinderboeken met personages die "afwijken van hun aangeboren gender" of een geslachtsverandering ondergaan, of waarin "homoseksualiteit gepromoot" wordt.

Het decreet verbiedt om dit soort "aanstootgevende" boeken te verkopen in een straal van 200 meter rond scholen of kerken. Zulke boeken mogen trouwens alleen nog verkocht worden in een verpakking die de cover onherkenbaar maakt.

Het decreet is een nieuwe stap in een escalerende campagne die door mensenrechtenorganisaties wordt bestempeld als een aanval op de holebi-gemeenschap.

De conservatieve premier Orbán houdt vol dat de nieuwe wetgeving, samen met strengere straffen voor pedofilie, kinderen beter moet beschermen. Maar critici van de wetgeving zeggen dat homoseksualiteit in verband brengen met pedofilie een campagnetruc is om conservatieve kiezers voor zich te winnen in de aanloop naar de parlementsverkiezingen van volgend voorjaar. De Europese Commissie is alvast een inbreukprocedure gestart tegen de Hongaarse anti-holebiwetgeving.

Bekijk hier in 1 minuut wie Viktor Orbán is:

Videospeler inladen...

Meest gelezen