AFP or licensors

Taliban veroveren in drie dagen tijd vijf Afghaanse provinciesteden, waaronder het strategisch belangrijke Kunduz  

In Afghanistan hebben de taliban nu ook de stad Taloqan veroverd, de hoofdstad van de noordoostelijke provincie Tachar. Het is de vijfde provinciehoofdstad die de radicaal-islamistische beweging in drie dagen tijd inneemt. Eerder vandaag veroverden ze de stad Kunduz, een strategische stad in het noorden van het land, en Sar-e-Poel een  provinciehoofdstad in het noordwesten van Afghanistan. Sinds de internationale troepen in mei het land hebben verlaten, zijn de taliban aan een stevige opmars bezig. 

De Afghaanse stad Taloqan is de derde provinciehoofdstad die vandaag in handen is gevallen van de fundamentalistische groepering taliban. "De regering is er niet in geslaagd om ons tijdig hulp te sturen en we moesten ons deze namiddag terugtrekken uit de stad", zo zei een veiligheidsbeambte uit Taloqan. Op drie dagen tijd hebben de taliban vijf provinciehoofdsteden veroverd.

De regering is er niet in geslaagd om ons tijdig hulp te sturen, we moesten ons deze namiddag terugtrekken uit de stad

Veiligheidsbeambte uit Taloqan

Complete chaos

Deze ochtend viel Kunduz in handen van de taliban. In het centrum van de stad is er volgens lokale bronnen zwaar gevochten tussen het Afghaanse regeringsleger en de radicaal-islamistische taliban. Inwoners getuigden vanochtend van complete chaos in de provinciehoofdstad: "De taliban hebben het belangrijkste plein van de stad bereikt."

Bekijk hier het verslag uit “Het journaal”:

Videospeler inladen...

In verschillende delen van Kunduz waren er zware straatgevechten, maar de taliban hebben de stad straat na straat ingepalmd. "Het leger heeft zich teruggetrokken bij de luchthaven", vertelde een provincieraadslid aan het persbureau AFP.

De verovering van Kunduz, een belangrijk handelsknooppunt tussen Kaboel - 300 km ten zuiden - en Tadzjikistan - 50 km ten noorden - is voor de taliban een grote overwinning op hun weg naar herovering van de macht in Afghanistan. Kunduz is een van de grootste en meest welvarende steden van het land. Het is ook de hoofdstad van de gelijknamige provincie en telt zo'n 370.000 bewoners. 

De verovering van Kunduz is een grote overwinning voor de taliban

Ontheemde gezinnen worden opgevangen in een school nadat ze hun huis hebben verlaten, na gevechten tussen het Afghaanse leger en de taliban.
AFP or licensors

Vijf provinciehoofdsteden in drie dagen

De voorbije drie dagen hebben de taliban ook nog twee andere provinciehoofdsteden ingenomen. Vrijdag slaagde de fundamentalistische organisatie er de eerste keer in om een provinciehoofdstad te veroveren, meer bepaald Zaranj in het zuidwesten van het land.  Gisteren volgde de stad Sjeberghan, de hoofdstad van de provincie Jowzjan in het noorden van het land.

Ook vanmorgen is Sar-e-Poel in handen van de taliban gevallen, nog een andere provinciehoofdstad in het noordwesten van Afghanistan. Ze namen de zetel van de gouverneur en het hoofdkwartier van de politie in. 

"Verslechterende veiligheidssituatie"

Sinds de terugtrekking van de internationale strijdkrachten uit Afghanistan in mei zijn de taliban aan een opmars bezig. De groepering heeft de voorbije maanden veel terrein gewonnen.

 Landen zoals de VS, het VK, Frankrijk en China riepen hun landgenoten  op om "onmiddellijk" Afghanistan te verlaten door de "verslechterende veiligheidssituatie". Ze vrezen meer gevechten en meer aanslagen. 

AFP or licensors

Meest gelezen