Direct naar artikelinhoud
NieuwsSporza

‘Vandaag ben ik zéér beschaamd om voor VRT te werken’: collega’s reageren op uitspraken Eddy Demarez

SporzaBeeld RV

VRT-collega’s van Sporza-journalist Eddy Demarez reageren via sociale media op het voorval dat zich zaterdag voordeed. ‘Topje van de giga macho ijsberg’, klinkt het bij VRT-vlogster Linde Merckpoel. Ook onder andere Tom Vandenbulcke reageert: ‘Het slot van de Olympische Spelen had het orgelpunt moeten worden na een sportzomer waarin iedereen keihard gewerkt heeft, maar het is helaas een dieptepunt geworden.’

Er is zaterdag ophef ontstaan rond een fragment uit de livestream van Sporza over de aankomst van Team Belgium, waaronder vrouwelijk basketbalteam de Belgian Cats. In dat fragment is te horen hoe enkele personen, onder wie sportjournalist Eddy Demarez, achter de schermen grapjes maken over de geaardheid van de Belgian Cats. Verschillende VRT-collega’s reageren op het voorval via sociale media.

“DEZE micro stond nu toevallig en per ongeluk OPEN. Maar er zijn er veel MEER die netjes DICHT staan en daar wordt ook debiele kwetsende praat verkocht. Topje van de giga macho ijsberg. Liefste Belgian Cats. Zo jammer, ik wou dat ik dit voor jullie kon goed maken. Ik dacht en hoopte naïef dat we verder stonden, maar it just takes time zeker? Shout out naar alle Sporza collega’s die elke dag keihard hun best doen om goeie topjournalistiek te brengen. Ook als de micro dicht staat”, tweet Linde Merckpoel.

Twitter bericht wordt geladen...

Sporza-presentator Karl Vannieuwkerke laat weten dat hij zich aansluit bij het standpunt van VRT. Radio 1-presentatrice Babette Moonen spoort aan om “een goed programma te maken” waarin “Eddy en co een uur zitten, zwijgen en luisteren naar iedereen op wiens hart ze vandaag getrapt hebben. Niet cancellen, opvoeden die handel.”

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

Tom Vandenbulcke, presentator bij Radio 1, schrijft van zich af op Twitter: “De vijf uur Sporza op Radio 1 volgemaakt, maar ik was er eerlijk gezegd met mijn hoofd niet bij. Het slot van de Olympische Spelen had het orgelpunt moeten worden na een sportzomer waarin iedereen keihard gewerkt heeft, maar het is helaas een dieptepunt geworden.” De tweet werd enkele honderden keren geliket. 

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

Steun

Radio 1-nieuwslezer Chris Van den Abeele steunt zijn collega. Volgens hem bezondigen journalisten zich wel eens aan “platte cafépraat” als ze niet op antenne zijn (of, helaas, denken niet op antenne te zijn). “Wie zonder zonde is, werpe de eerste steen”.

Twitter bericht wordt geladen...

VRT nam eerder in een officiële reactie afstand van de uitspraken, en zegt dat Eddy Demarez tijdelijk geen commentaar meer zal leveren bij livestreams.