Energieprijzen variabele contracten fors omhoog

Consumenten met een variabel energiecontract kunnen zich verwachten aan een stevige factuur eind dit jaar. De prijzen voor energie, vooral gas, blijven fors stijgen.

Waarom is dit belangrijk?

Gasprijzen stijgen al heel het jaar door. Dat duwt ook de prijs van elektriciteit de hoogte in. Consumenten die bij hun energieleverancier een variabel contract afsloten, zullen waarschijnlijk een hogere jaarafrekening krijgen dan verwacht.

De gemiddelde prijs voor aardgas bedroeg vorig jaar 559 euro in Vlaanderen. Dit jaar is die gestegen tot 950 euro, een toename van zo’n 70 procent. De gemiddelde prijs voor een variabel gascontract is in dezelfde periode zelfs bijna verdrievoudigd, van 324 euro naar 914 euro.

Ook elektriciteitsprijzen stegen gestaag. Vaste tarieven namen toe met 35 procent, variabele tarieven met 64 procent.

Vergelijken tussen leveranciers

Volgens energie-experten ziet het er niet naar uit dat de prijzen snel gaan dalen. “Als de prijzen verder blijven stijgen, is het beter om te kiezen voor een vast contract. Dan weet je op voorhand tenminste hoeveel je gaat moeten betalen”, zegt energie-expert Kristof De Paepe van MijnEnergie.be aan De Morgen.

Maar er heerst twijfel. Als de prijzen straks dalen, kan het voordelig zijn om nu een variabel contract te nemen. “Ik ga er vanuit dat de prijzen niet op een dergelijk hoog niveau kunnen blijven. Als je moét veranderen is het best goed te vergelijken tussen leveranciers”, zegt Simon November van Test-Aankoop.

CO2-uitstootrechten

“In België waren energieproducten in juni 18,8 procent duurder dan een jaar eerder”, zegt Peter Van Herreweghe, directeur Economische analyses van de FOD Economie aan Het Nieuwsblad. “Die stijging is vooral te verklaren door de bijzonder lage energieprijzen in het tweede kwartaal van 2020. Vanaf het derde kwartaal van 2020 kende de olieprijs een zeer sterke heropleving, om in het tweede kwartaal van dit jaar zijn niveau van voor de crisis terug te vinden.”

“De enorme vraag naar gas in Azië leidde tot bevoorradingsproblemen in Europa”, zegt Luc Demeyere van energiemakelaar Enbro, het bedrijf achter het prijsvergelijkingsplatform Gaele. “Als de elektriciteitsproducenten van hier hun gas duurder moeten inkopen, dan rekenen ze dat vroeg of laat door.”

De stijging van de CO2-uitstootrechten in Europa zijn volgens Demeyere de reden waarom de groothandelprijs voor elektriciteitslevering zo hoog is. In juni liepen die uitstootrechten op tot 50 euro per ton.

“Die worden uiteindelijk in de elektriciteitsprijs verrekend. En als die rechten door de ingrijpende Europese klimaatplannen nog duurder worden, dan is de prijsstijging nog lang niet ten einde”, aldus Demeyere aan Het Nieuwsblad.

Lees ook:

(NS)

Meer