“Desastreus voor cryptomunten”: Controversiële belastingwet wordt dinsdag gefinaliseerd

Voorlopig blijft de cryptobelasting binnen de voorgestelde infrastructure bill onveranderd, maar daar kan ten laatste dinsdag nog verandering in komen tijdens een finale stemming. Tesla-CEO Elon Musk waarschuwde dat de huidige versie van de wet duidelijke winnaars en verliezers op de cryptomarkt aanduidt.

Waarom is dit belangrijk?

Door cryptobedrijven en -beleggers met een nieuwe wet te verplichten tot het aangeven van inkomsten aan de belastingdienst, wil de Amerikaanse federale overheid 28 miljard dollar ophalen voor nieuwe wegen en andere infrastructuurprojecten. De strenge regulering wordt openlijk gesteund door het Witte Huis. Enkele senatoren en de cryptolobby proberen koortsachtig de wet nog af te zwakken.

Volgens een tweet van Jake Chervinsky, een adviseur bij Compound Finance, eindigde een stemming in de Amerikaanse senaat over verdere aanpassingen op de cryptobelastingwet zondagavond op 68-29. Het debat over de wet eindigt voorlopig. Dinsdag is er echter nog één mogelijkheid om een verandering door te voeren tijdens een finale stemming.

Volgens Chervinsky kan de Senaat ook maandag nog de wet aanpassen via een unanieme overeenstemming. Dat zal echter moeilijk worden, aangezien de cryptobelastingwet bijzonder controversieel gebleken is binnen het Amerikaanse congres.

Voorkeursbehandeling van proof-of-work

Twee groepen van senatoren, bestaande uit leden van zowel de Democratische als Republikeinse partij, namen het de afgelopen dagen tegen elkaar op om de wet, die de toekomst van de cryptosector zal bepalen, aan te passen.

Het zwaartepunt van die strijd ligt vooral bij de definiëren van het woord “cryptomakelaar”, waaronder bijna alle cryptobedrijven, miners, ontwikkelaars zouden vallen, en dus vatbaar zullen worden voor het rapporteren van inkomsten.

Opvallend is dat enkel proof-of-stake-miners in het vizier worden genomen door die wet. Bij die manier van graven naar digitale munten, worden cryptomunten ingezet door de “validator” om transacties te verifiëren. Het Ethereum-netwerk is van plan om ooit volledig over te stappen naar deze verificatiemethode.

Proof-of-work-miners, zoals die van het Bitcoin-netwerk, blijven dus grotendeels buiten schot van de Amerikaanse wetgeving.

De cryptolobby steunt een versie van de wet die werd voorgesteld door de senatoren Pat Toomy, Rob Wyden en Cynthia Lummis om alle soorten miners en “validators” vrij te stellen van de wet. Het Witte Huis steunt echter de huidige versie van senatoren Rob Portman, Mark Warner en Kyrsten Sinema, die dus enkel proof-of-stake-miners treft.

Een compromis tussen beide partijen zit er klaarblijkelijk niet aan te komen.

“Kies geen winnaars en verliezers”

Vrijdag reageerde Brian Armstrong, CEO van de Amerikaanse cryptobeurs Coinbase, bijzonder fel op de regulering. “Mark Warner beslist met deze wetgeving welke technologie wel of niet aanvaardbaar zal zijn in de cryptowereld”, zei Armstrong. In een reeks van tien tweets legde de man uit waarom de wet volgens hem “desastreus” zal zijn.

Tesla-CEO en cryptostier Elon Musk schaarde zich zaterdag publiekelijk aan de zijde van de baas van Coinbase. “Akkoord. Dit is niet het moment om winnaars en verliezers binnen de cryptotechnologie te kiezen. Er is geen crisis aan de gang die gehaaste regelgeving veroorlooft,” besluit de Zuid-Afrikaanse techmiljardair.

Lees ook: Voorzitter SEC pleit voor strengere regulering cryptomunten: Bitcoin verliest opnieuw terrein

(bzg)

Meer