Direct naar artikelinhoud
NieuwsPolitiek

Verenigde Staten leggen Wit-Rusland ‘grootste sancties ooit’ op

De Amerikaanse president Joe Biden en de Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko.Beeld Photo News, BELGAIMAGE

De Verenigde Staten kondigen nieuwe sancties aan tegen Wit-Russische functionarissen, bedrijven en entiteiten. Daarmee verhogen ze de druk op het autoritaire regime van president Aleksandr Loekasjenko. De sancties zijn een gevolg van het ‘voortdurende offensief tegen de democratische aspiraties en rechten van het Wit-Russische volk’, maar ook van de ‘schendingen van internationale regels’ en de ‘corruptie’ van het regime. 

De Amerikaanse president Joe Biden zal een jaar na de verkiezing van de Wit-Russische president Loekasjenko, die hij als “frauduleus” beschouwt, een decreet ondertekenen. Dat decreet scherpt het Amerikaanse sanctieregime, dat sinds 2006 van kracht is, aan door het uit te breiden tot verschillende sleutelsectoren van de Wit-Russische economie. De aankondiging van de VS volgt op de jaarlijkse persconferentie van de Wit-Russische president, die opnieuw beweerde dat zijn overwinning het gevolg was van een “volledig transparant” verkiezingsproces. 

“Onvermogen” van Olympisch Comité 

Het Amerikaanse ministerie van Financiën zal onder andere sancties opleggen aan het Wit-Russisch Nationaal Olympisch Comité. Zo beweerde sprintster Kristsina Tsimanoeskaja recent dat ze het slachtoffer was van een poging tot gedwongen repatriëring van de Olympische Spelen in Tokio wegens kritische uitlatingen aan het adres van haar coaches. Vorig jaar had ze ook het geweld tegen demonstranten in Wit-Rusland bekritiseerd. De 24-jarige atlete, die vreest voor een gevangenisstraf, schuilt nu in Polen, het buurland van Wit-Rusland. 

Het schandaal illustreert volgens de VS “het onvermogen van het comité om atleten tegen politieke repressie te beschermen”. Verder beschuldigen de Verenigde Staten het comité van “het faciliteren van witwassen van geld”.

Sancties voor bedrijven en economische leiders 

Washington zal eveneens sancties opleggen aan het staatsbedrijf Balruskali OAO, een van de grootste producenten van kunstmest op basis van kalium, “vanwege illegale verrijking voor het regime”. Wit-Rusland is een van de grootste kaliumproducenten ter wereld.

Ook “vooraanstaande economische leiders die het regime steunen” zullen het doelwit zijn, evenals vijftien ondernemingen waarmee die personen banden hebben, waaronder de particuliere bank Absolutbank. Ten slotte worden ook “entiteiten” die actief zijn in de tabak-, bouw-, energie- en transportsector bestraft.