©  Shutterstock

DISCUSSIE. “Code rood voor de mensheid” valt het klimaat nog te redden?

Zonder een “drastische” vermindering van de uitstoot van broeikasgassen in de loop van de komende decennia zal de opwarming van de aarde deze eeuw gemakkelijk meer dan 1,5°C of zelfs 2°C bedragen. Daarvoor waarschuwt het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC). “Het is code rood voor de mensheid”, zegt VN-secretaris-generaal Antonio Guterres. “De alarmbellen zijn oorverdovend.”

LEES OOK: “Wereld zal tien jaar eerder dan gedacht 1,5 graden opwarmen”

LEES OOK: Zo ziet de toekomst voor België eruit volgens klimaatrapport

Ook nieuw aan het klimaatrapport: dankzij de verbeterde modellen is het nu mogelijk om de effecten van de opwarming per regio te bekijken. “Ons land zal harder opwarmen dan het globale gemiddelde”, zegt professor klimatologie en glaciologie Philippe Huybrechts (VUB).

“Dat komt in de eerste plaats omdat ons land een landmassa is met in verhouding weinig water. De overige prognoses van het IPCC hebben we de afgelopen jaren al aan den lijve ondervonden: droogte, extreme regenval en hittegolven. Al die fenomenen komen nu al vaker voor, maar naarmate de aarde opwarmt zullen ze nog toenemen qua intensiteit en frequentie.”

Maak jij je nu meer zorgen over het klimaat? Wat moet er volgens jou gebeuren? Ga jij zelf (meer) actie ondernemen om jouw klimaatafdruk te verkleinen? Op welke manier?

Laat het ons weten via onderstaand invulformulier. We bundelen woensdag een aantal reacties in Gazet van Antwerpen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER