Opmerkelijke oproep van infectioloog Jeroen van der Hilst: “Versoepel nu voor ziekenhuizen weer vol liggen”

“Versoepel de coronamaatregelen nu, wanneer de afdelingen intensieve zorg in de ziekenhuizen nog zo goed als leeg zijn, want tegen de herfst liggen ze opnieuw vol en is het te laat.” Dat is de opmerkelijke oproep die infectioloog Jeroen van der Hilst van het Hasseltse Jessaziekenhuis deed in een reportage op TV Limburg.

Hoewel de coronacijfers de laatste tijd opnieuw in een stijgende lijn zitten, valt het aantal Covid-patiënten in de ziekenhuizen nog relatief mee. Op dit moment liggen 457 coronapatiënten in de Belgische ziekenhuizen. Op de afdelingen intensieve zorg zijn dat er 118.

Groot-Brittanië

Daarom is het voor Van der Hilst nu het moment om drastisch verder te versoepelen. “We moeten, zoals in Groot-Brittannië, snel versoepelen en door de zure appel heen bijten. Wie niet gevaccineerd is, zal ziek worden, maar ouderen en kwetsbaren hebben de keuze voor een inenting gehad. We kunnen dus versoepelen en de bijbehorende ziekenhuisopnames spreiden, want anders volgt een piek in de herfst”, noteert Belga.

“Het is wel zo dat de Deltavariant heel besmettelijk blijkt te zijn. En als je gevaccineerd bent, kan je toch besmet geraken en mogelijk ook andere mensen besmetten. Dat wil dus zeggen dat mensen die niet gevaccineerd zijn en het virus nog niet hebben doorgemaakt, vroeg of laat een keer aan de beurt zullen zijn. De boodschap is dus: laat je vaccineren. Want daar voorkomen we echt een ziekenhuisopname mee”, gaat hij verder.

Zure appel

Toch blijft er een kleine groep mensen over die zich niet laten vaccineren. Volgens de infectioloog zullen die vroeg of laat besmet worden. Hij vreest dan ook dat de ziekenhuizen in de herfst opnieuw voller zullen liggen. Op dat moment zijn verdere versoepelingen uitgesloten. Door nu vast te houden aan strenge maatregelen stellen we volgens hem het onvermijdelijke alleen maar uit.

“Het doel is om de ouderen te beschermen, maar die hebben al lang de kans gekregen zich te laten vaccineren. Kijk naar de situatie in het Verenigd Koninkrijk, waar ze al op 19 juli zijn beginnen versoepelen en waar grote zorgen waren over het aantal ziekenhuisopnames. Het aantal besmettingen is daar gehalveerd en de ziekenhuisopnames zijn aan het dalen. Die zijn al door de zure appel heen. Als wij de maatregelen niet versoepelen, gaan we die in de herfst krijgen”, besluit Van der Hilst.

Meer