Koksijdenaar blijft in de cel voor terroristische moord in Irak

Archiefbeeld ©  Belga

De Brugse raadkamer heeft de aanhouding van een 36-jarige Iraakse Koksijdenaar op verdenking van terroristische moord en moordpoging met een maand verlengd. De feiten zouden zich in 2005 in Irak afgespeeld hebben, maar Ismaïl A. ontkent elke betrokkenheid met klem.

jvh
Bron: BELGA

Het onderzoek ging van start naar aanleiding van buitenlandse informatie over de verdachte. Op basis van zijn woonplaats werd een gerechtelijk onderzoek gevorderd onder leiding van de Brugse onderzoeksrechter gespecialiseerd in terreurzaken. De FBI zou de Irakees uit Koksijde via vingerafdrukken aan de feiten gelinkt hebben, maar over die details kon het federaal parket niets kwijt.

Ismaïl A. werd begin juli gearresteerd. Daarna werd hij door de onderzoeksrechter aangehouden op verdenking van terroristische moord, terroristische poging tot moord en deelname aan een terroristische groepering. De verdachte zou in 2005 en 2006 betrokken geweest zijn bij een sectie van Al-Qaida. De moordaanslag zou zich in 2005 in Irak afgespeeld hebben, maar het is niet duidelijk om welke feiten het precies gaat.

De verdachte beweert dat er sprake moet zijn van een vergissing. “Hij snapt zelf niet hoe het mogelijk is”, aldus meester Nathalie ‘T Jampens. Over de inhoud van de zaak wil de verdediging nog steeds niets kwijt. De advocate van Ismaïl A. merkt wel op dat de feiten zich lang geleden en in oorlogsgebied afspeelden. “Er kan van alles misgelopen zijn met het bewijsmateriaal.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen