©  Karel Hemerijckx

Met z’n allen naar het voetbal dankzij het Covid Safe Ticket: “Laat me graag testen voor Genk”

Coronacrisis -

Volle voetbalstadions zonder restricties. Het leek een ver vervlogen illusie, maar vanaf dit weekend is het opnieuw de realiteit. Om binnen te mogen, heb je wel een Covid Safe Ticket nodig.

Gilles Niesen

Vanaf dit weekend mag er weer gevoetbald worden in volle stadions. Zonder afstand, zonder mondmaskers, maar toch veilig. Om het stadion binnen te mogen, zal je een Covid Safe Ticket nodig hebben. Dat verkrijg je als je twee weken volledig gevaccineerd bent of een negatieve COVID-19-test of een herstelcertificaat kan voorleggen. Stijn van Bever, hoofd communicatie bij de Pro League, verklaart nader. “Alles is duidelijk, er is gecommuniceerd met de clubs en zij weten hoe ze de situatie moeten aanpakken. Vorige week leken we de beslissing nog te moeten uitstellen, maar uiteindelijk is toch alles in orde geraakt. Het probleem was dat aanvankelijk alleen veiligheidsagenten de controle op het Covid Safe Ticket mochten uitvoeren. Gelukkig mag dat nu toch gedaan worden door stewards en het personeel van de club.”

Van Bever is opgetogen dat het plan zo toch kon doorgevoerd worden. “Dat is een heel grote stap voor het voetbal, fans, clubs, maar ook voor de maatschappij. Wij zijn de eersten die het Covid Safe Ticket op grote schaal gaan gebruiken, opnieuw een stapje dichter bij het normale leven.”

 ©  JEFFREY GAENS

Testcentrum en helpdesk in Genk

Voor de ploegen die meteen van start gaan met het Covid Safe Ticket, wacht er een zware logistieke opdracht. De clubs mogen vrij bepalen wanneer ze dit systeem zullen invoeren. KRC Genk begint er, net als de meeste clubs, dit weekend al mee. Frank Cuypers, hoofd marketing en communicatie bij KRC Genk, legt uit hoe het in zijn werk zal gaan. “Er wordt een perimeter rond ons stadion gebouwd, waar we gaan controleren in twee fasen. Aan de eerste controle zal het Covid Safe Ticket en de identiteitskaart gecontroleerd worden. Als je daar groen licht krijgt, mag je de perimeter van het stadion betreden. Daar wordt net zoals voordien, het toegangsticket gevalideerd. We raden de supporters ook aan om zeker wat vroeger dan anders af te zakken naar het stadion.”

Rudy Claessens van de Overkoepelende Supportersvereniging van KRC Genk is blij dat de Luminus Arena zaterdag weer wat voller zal zitten. Al is hij wel niet helemaal te spreken over het systeem. “Mensen die zich niet hebben laten inenten, worden op deze manier wel wat gediscrimineerd. Zij moeten zich nu elke wedstrijd opnieuw laten testen. Ook merk ik dat er heel wat mensen problemen hebben met die Covid Safe-app.”

 ©  JEFFREY GAENS

Voor beide problemen heeft blauw-wit al een oplossing gevonden. Frank Cuypers: “Tickethouders en abonnees die niet volledig gevaccineerd zijn, kunnen in zaal De Kring in Waterschei een sneltest laten afnemen. Wij organiseren daar een testcentrum waar de KRC-fans zich tegen het voordelige tarief van tien euro kunnen laten testen.”

Ook heeft de club een helpdesk op poten gezet aan de ticketshop. “Daar willen we de mensen begeleiden met het downloaden van de Covid Safe-app en al hun praktische problemen oplossen, zodat ze zonder zorgen naar de wedstrijd kunnen gaan”, aldus Cuypers.

Jurgen Neven uit Alken is alvast één van de fans die heel opgetogen was met het nieuws. “We hebben al zoveel wedstrijden moeten missen, dus zaterdag tegen OHL wil ik er absoluut bij zijn. Ik ben nog niet volledig gevaccineerd, maar ik laat me met plezier testen om het stadion binnen te mogen.”

Jurgen Neven uit Alken. ©  Karel Hemerijckx

STVV wacht nog even af

In Sint-Truiden voeren ze het Covid Safe Ticket nog niet direct in. De club houdt voorlopig vast aan het huidige reservatie- en bubbelsysteem. Sven Menten, wedstrijdorganisator bij STVV, verklaart die beslissing. “In het verleden hebben we gemerkt dat zulke nieuwe regels vaak gepaard gaan met organisatorische problemen. Bij nieuwe invoeringen komen altijd kinderziektes kijken. Net dat willen we onze supporters besparen. Wij wachten nog even af en gaan evalueren hoe het bij andere clubs verloopt. We hebben intern beslist om het Covid Safe Ticket pas in te voeren voor de wedstrijd tegen de buren van Genk op 18 september. Momenteel komen we toe met de beschikbare plaatsen in ons stadion, zeker op een late zaterdagavond tegen Kortrijk. Met deze beslissing kopen we wat tijd om rustig alles te regelen voor de grootste wedstrijd van het seizoen: de Limburgse derby.”

Mike Swysen, voorzitter van het supportersverbond KSTVV, steunt de Kanaries in deze beslissing. “Het uitrollen van zo’n project kost tijd, daarom dat de club vol focust op de wedstrijd tegen Genk. Voor zowel de clubs als de supporters is het toch een belangrijke stap om binnenkort weer met z’n allen naar het voetbal te gaan in een veilige omgeving. Het voetbal is voor velen onder ons een uitlaatklep en zelfs een ontmoetingsplek. Het is praktisch misschien allemaal wat ingewikkeld, maar de keuze ligt volledig bij de supporter. Hebben zij het er voor over om zich te laten vaccineren of testen? Voor sommigen is dat een lastige afweging.”

 ©  JEFFREY GAENS

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer