Coronavirus: toename nieuwe besmettingen plat af; ziekenhuisopnames blijven wel stijgen

Alle coronacijfers in ons land blijven voorlopig nog steeds ons stijgende lijn. Toch is er licht goed nieuws. Zo stijgt het aantal nieuwe besmettingen duidelijk minder dan snel dan enige tijd geleden. Toch is het reproductiegetal in ons land nog steeds 1,15 want wil zeggen dat de epidemie nog aan kracht toeneemt.

In de periode van 2 tot en met 8 augustus zijn in België gemiddeld 1.755 nieuwe coronabesmettingen per dag vastgesteld. Dat is 12 procent meer dan de zeven dagen daarvoor en ook een lichte stijging in vergelijking met de daggemiddeldes van gisteren.

Er zijn in diezelfde periode gemiddeld 51.000 coronatesten per dag afgenomen. Dat is een daling van 6 procent in de vergelijking met de week ervoor. 3,8 procent van die testen bleek positief waardoor de positiviteitsratio licht verder blijft stijgen. Het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding noemt een ratio boven 4 procent zorgwekkend, de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) houdt het op 5 procent.

Ziekenhuisopnames

Er zijn gisteren 64 mensen opgenomen voor Covid-19. 56 anderen mochten het ziekenhuis verlaten. Daardoor liggen nu 467 coronapatiënten in de Belgische ziekenhuizen. Dat zijn er 5 meer dan de dag ervoor. Op de afdelingen intensieve zorg liggen nu 121 mensen met Covid-19. Dat is er 1 meer dan gisteren.

Tussen 4 tot 10 augustus zijn dagelijks gemiddeld 47,4 coronapatiënten opgenomen in de ziekenhuizen. Dat is een stijging van 22 procent in vergelijking met de week ervoor.

Overlijdens

Het gemiddelde aantal overlijdens aan de gevolgen van Covid-19 ligt nu op 34 per dag voor de periode van 2 tot en met 8 augustus. Dat cijfer blijft stabiel. In totaal stierven nu al 25.279 mensen aan de gevolgen van het nieuwe coronavirus in België.

Vaccinaties

Op 9 augustus hadden in België al 8.213.305 mensen hun eerste dosis van het coronavaccin gekregen. Dat is goed voor 84,1 procent van de volwassen bevolking of 71,3 procent van de totale bevolking.

7.384.824 mensen kregen al een tweede dosis. Dat is 78,8 procent van de volwassen bevolking, ofwel 64,1 procent van de totale bevolking. Dat blijkt uit cijfers van Sciensano.

Lees ook:

Meer