Direct naar artikelinhoud
InterviewMarc Van Ranst

Marc Van Ranst over ‘vaccinvakken’ in stadions: ‘Gaan de supporters mooi blijven zitten? Doubtful’

Marc Van Ranst.Beeld Aurélie Geurts

Als supporters geen Covid Safe Ticket kunnen voorleggen, mogen ze bij thuismatchen toch binnen. Dat hebben enkele topclubs beslist. De niet-gevaccineerde supporters kijken in aparte ‘vaccinvakken’ en in bubbels naar de match. Als iedereen zich aan de regeltjes houdt, is het risico volgens viroloog Marc Van Ranst niet zo groot. ‘Maar er is altijd een verschil tussen theorie en praktijk.’

Wat vindt u van de maatregelen?

Marc Van Ranst: “Ik vind het een beetje raar. Ik dacht niet dat dat de afspraak was. Als de clubs dat hebben afgesproken met de Pro League en het kabinet van Volksgezondheid of Binnenlandse Zaken, dan mag het. Maar of het verstandig is, is iets anders.

“Natuurlijk hebben we vorig jaar rond deze tijd ook voetbalmatchen op die manier georganiseerd. Als het bubbeltjes zijn die in de buitenlucht naar het voetbal kijken, is het risico niet zo groot. Dan is er niet zoveel verschil met een horecabezoek. Maar in een café zijn er wel regels. Gaan de supporters mooi blijven zitten? Doubtful. Tussen theorie en praktijk zijn er altijd verschillen.”

In theorie zouden die supporters ook niet mogen juichen.

“Wel, dat moet je eens proberen. Misschien gaan ze dan alleen klappen, zeker? Ik denk dat het verschil tussen de theorie en de praktijk wel snel duidelijk zal worden. Maar je moet alles het voordeel van de twijfel geven. Misschien verloopt het zeer goed.”

Voor evenementen moeten deelnemers wel een Covid Safe Ticket hebben, waarmee ze bewijzen dat ze gevaccineerd of getest zijn, of dat ze recent corona hebben gehad.

“Ja, en dan moeten ze geen afstand meer houden. Hier wil men een situatie recreëren zoals de matchen van vorig jaar. Mét publiek, maar dan in beperkte bezetting en met de bubbels op minstens anderhalve meter van elkaar.”

Wat vindt u van de redenering van de clubs? Nog niet iedereen heeft de kans gehad om zich (volledig) te laten vaccineren. Vooral jongeren niet.

“Dat is een valabel argument. Maar in Frankrijk kun je nog geen koffie gaan drinken op een terras in je eentje als je niet gevaccineerd bent. Als je vergelijkt, denk ik dat we in België zeer soepel zijn.”

Wat met de supporters die zich niet willen laten vaccineren en zo naar de match kunnen?

“Die zullen gelukkig klein zijn in aantal. Maar als het gebeurt dat je clusters van ongevaccineerden samenzet, kun je superverspreidingsevents hebben. Al zal dat op een kleine schaal blijven. Tenzij er van die bubbels niets in huis komt en iedereen – zoals vorig seizoen in Charleroi – voor de dranghekken over elkaar kruipt.”

Voor de Pro League en Binnenlandse Zaken is deze regeling blijkbaar oké.

“Ik kan daar niets over zeggen, omdat ik niet weet welke afspraken er zijn gemaakt. Er zullen waarschijnlijk wel gesprekken zijn geweest, maar ik ben er niet van op de hoogte. Ik ben alleszins zeer voorzichtig geworden om iets over voetbal te zeggen. Voetbal blijft een heikel punt.

“Bij versoepelingen komen er altijd anomalieën bovendrijven. De ene belangengroep zal altijd vinden dat een andere groep meer mag en dat leidt dan weer tot meer versoepelingen. Misschien is dat ook niet slecht, want dat is uiteindelijk de bedoeling. Maar je kan dat niet doen op een manier die voor alle mogelijke partijen even doordacht lijkt. Verstrengen is heel simpel. Versoepelen is moeilijk. Dat heb ik van in het begin gezegd.”