Facebook/Boekenjagersboek

Laatste kortverhaal "De zeven zussen"-auteur Lucinda Riley in bundel "De boekenjagers" van Vlaamse Veerle Nijs

Veerle Nijs uit Lokeren heeft de succesauteur Lucinda Riley (bekend van de "De zeven zussen"-reeks) zo ver gekregen dat ze een kortverhaal aangeboden heeft voor haar verhalenbundel "De boekenjagers". Die verhalenbundel komt morgen uit naar aanleiding van de 5e verjaardag van de Facebookgroep over boeken, waarvan Veerle Nijs de initiatiefnemer is. 

De Boekenjagers droppen dagelijks over heel Vlaanderen gratis boeken. Het doel daarvan? Mensen aanzetten om meer te lezen en de verzuring in de maatschappij tegen te gaan. In hun Facebookgroep De Boekenjagers worden hints en boekentips uitgewisseld. In 5 jaar tijd zijn er meer dan 70.000 mensen lid geworden.

Om de 5e verjaardag van het platform te vieren wilde Nijs een eigen boek uitbrengen. Daarvoor vroeg ze aan verschillende schrijvers of ze een bijdrage wilden leveren. Ze stuurde ook een mail naar Lucinda Riley, de schrijfster van de bestseller-reeks "De zeven zussen" die in juni overleden is aan de gevolgen van kanker, al had ze niet meteen verwacht dat Riley haar bericht zou lezen. 

Tot haar grote verbazing reageerde Riley ook persoonlijk op haar mail: "Ik ben zo blij dat je me geschreven hebt. Lezen over je organisatie fleurde mijn dag op en ik voel me vereerd een kortverhaal te schrijven voor je boek." Ze bezorgde Nijs enkele weken later ook effectief een kortverhaal dat ze mocht publiceren. Dat was drie weken voor Riley's dood. Haar kortverhaal staat in het Nederlands en in het Engels in het boek, samen met een boodschap voor de lezer. 

In de verhalenbundel "De boekenjagers" staan ook anekdotes over de groep, illustraties en kortverhalen verschillende schrijvers. Ook eentje van Lize Spit ("Het smelt", "Ik ben er niet") bijvoorbeeld die zelf ook lid is van de Facebookgroep.  Alle deelnemende auteurs schreven een exclusief verhaal voor het boek en werden daar niet voor betaald. 

De opbrengsten van de verkoop van het boek gaan naar Luisterpuntbibliotheek, het Lezerscollectief en de Boekenkaravaan, 
organisaties die zich inzetten voor het bevorderen van lezen bij doelgroepen die er moeilijker toegang toe hebben, zoals slechtzienden, kansarmen, gedetineerden of mensen met psychische problemen. De ultieme droom van Nijs is om elke Vlaming aan het lezen te krijgen.

Meest gelezen