Minister Somers wil lege kantoorruimte hergebruiken als woningen

Themabeeld ©  Shutterstock

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open VLD) wil kantoorruimte die door corona is vrijgekomen een nieuwe bestemming geven, onder meer door er woningen in onder te brengen of ze te vervangen door groen. “Met een flexibel vergunningenbeleid kunnen lokale besturen het overschot aan kantoorgebouwen zien als een opportuniteit om grootstedelijke uitdagingen aan te pakken”, zegt minister Somers.

jvh
Bron: BELGA

Tijdens corona werd telewerk de nieuwe norm. Daardoor kwam heel wat kantoorruimte leeg te staan. Uit cijfers blijkt dat bedrijven het afgelopen jaar 23 procent kantoorruimte minder gebruikten. Ondertussen werden “inwoners uit alle centrumsteden tijdens de lockdown geconfronteerd met een tekort aan buitenruimte en groen. Tegelijk braken de huur- en woningprijzen alle records”, zegt minister Somers. 

Die noemt het overschot aan kantoorgebouwen “een opportuniteit voor intelligente stadsontwikkeling” en pleit ervoor dat lokale besturen de conversie van kantoorgebouwen naar extra woningruimten of groen faciliteren door zoveel als mogelijk bureaucratie te bannen uit hun vergunningsbeleid. Dat kan volgens de minister door geen te strenge voorwaarden op te leggen om de functie van een gebouw te wijzigen en geen onhaalbare ingrijpende verbouwingen te verwachten bij de uiteindelijke beoordeling.

Een en ander kan volgens de minister ook een deel van de oplossing zijn voor de steeds toenemende stijging van de huur- en woonprijzen. De prijs van een appartement steeg in 2020 tot gemiddeld 244.112, een stijging van 6,8 procent in vergelijking met 2019. “Door kantoorruimtes om te bouwen naar wooneenheden, kan de druk op de lokale woning- en huurmarkt verlicht worden en kunnen lokale besturen meer jongeren naar hun stad trekken”, aldus nog minister Somers.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen