Politie kampt met tekort aan munitie voor nieuwe antiterreurwapens

De politie heeft een tekort aan munitie voor de Scar-aanvalsgeweren. Dat zijn nieuwe antiterreurwapens die werden aangekocht na de aanslagen in Zaventem en Brussel. De Amerikaanse firma die grote hoeveelheden kogels moest leveren, wil dat niet meer doen voor de afgesproken prijs. En dat levert vooral bij de federale politie problemen op.

Honderdduizenden kogels voor Scar-aanvalsgeweren, daar gaat het om. Voor hun levering had de politie met een Amerikaans bedrijf een contract afgesloten van één miljoen euro, goed voor een termijn van zeven jaar. Het ziet er echter naar uit dat de firma dat contract niet kan naleven. De producent die de munitie zou leveren, zegt nu dat hij die niet kan leveren voor de afgesproken prijs. "Dat betreuren we uiteraard", klinkt het bij An Berger van de federale politie.

Helen Goedgebeur sprak met An Berger van de Federale Politie:

Videospeler inladen...

Geen reden tot paniek

Gelukkig komt de dagelijkse werking van de politie niet in het gedrang. De munitie waarop gewacht wordt, is specifiek bedoeld voor nieuwe antiterreurwapens: de Scar-aanvalsgeweren. Die werden aangekocht in de nasleep van de aanslagen in Zaventem en Brussel. In afwachting van de juiste munitie voor die geweren, kan de politie nog een beroep doen op oudere wapens. "We moeten niet panikeren", benadrukt Berger. "We hebben ook andere geweren zoals de uzi’s, waar we al jaren mee werken. En daar is absoluut munitie genoeg voor beschikbaar."

“Het enige probleem is dat we vroeger op de Scar-aanvalsgeweren hadden willen overstappen. Er zijn al een aantal mensen opgeleid bij de federale politie om met die scars te werken. Dat waren vooral de schietmonitoren die anderen een opleiding zouden moeten geven.”

Kleinere bestellingen

Het tekort aan munitie treft zowel de federale als de lokale politie, maar in enkele zones is het probleem een pak minder groot. Sommige korpsen konden toch al kleinere hoeveelheden kogels aankopen bij andere producenten. "Er zijn inderdaad enkele zones die al kleinere aanbestedingen hebben kunnen doen. Zij zijn er dus al wel in geslaagd om munitie te krijgen", bevestigt An Berger van de federale politie. 

Toch is er hoe dan ook nog een grote levering van kogels nodig.  De kans bestaat dat de politie die uiteindelijk ergens anders zal moeten bestellen dan bij de Amerikaanse firma waarmee ze oorspronkelijk een contract hadden afgesloten. De politie zoekt nu volop naar een oplossing. Ondertussen hebben ze het Amerikaanse bedrijf al in gebreke gesteld.

Meest gelezen