Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Italië kreunt onder hittegolf: op Sicilië is 48,8 graden gemeten, mogelijk hoogste temperatuur ooit in Europa

Zuid-Europa blijft kreunen onder de hitte. Italië beleeft de heetste week van de zomer, met temperaturen die oplopen tot ver boven 40 graden. In de Siciliaanse stad Syracuse (Siracusa) is vanmiddag 48,8 graden gemeten. Als deze waarde in de officiële statistieken wordt opgenomen, gaat het om de hoogste temperatuur ooit gemeten in Europa. Sicilië, maar ook Zuid-Italië en Griekenland kampen ook nog altijd met bosbranden. In de Zuid-Italiaanse regio Calabrië zijn zeker twee doden gevallen. 

De hittegolf waaronder Italië deze week gebukt gaat, heeft de toepasselijke naam Lucifer gekregen. Volgens de verwachtingen zal ze aanhouden tot en met het weekend. Op dit moment is het vooral bloedheet op de eilanden Sicilië en Sardinië en in het zuiden van de laars, maar de komende dagen schuiven de uiterst hoge temperaturen op naar het noorden, waar het met zo'n 35 graden ook nu trouwens al behoorlijk warm is.

In de buurt van de Siciliaanse stad Syracuse (Siracusa) is vanmiddag 48,8 graden gemeten. Als deze waarde, gemeld door de Siciliaanse weerdienst SIAS,  na nader onderzoek betrouwbaar wordt geacht en in de officiële statistieken wordt opgenomen, gaat het om de hoogste temperatuur die ooit werd gemeten in Europa. Het vorige record -48 graden- dateert van juli 1977, gemeten in de Griekse hoofdstad Athene. Nog op Sicilië werd in 1999 al eens 48,5 graden gemeten, maar dat gebeurde in een onofficieel meetstation.

Het werd vandaag 45 graden in de Siciliaanse stad Catania.
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Mogelijk worden er de komende dagen zelfs nog hogere temperaturen gemeten, want de piek van de hittegolf wordt vrijdag verwacht. Dan zal in 15 Italiaanse steden "code rood" gelden, het hoogste alarmniveau, met risico's voor de gezondheid. Op het uiterste noorden na, gaat het om steden verspreid over heel Italië: van Bologna en Trieste in het noorden tot Palermo en Bari in het zuiden.

Strijd tegen het vuur gaat voort

De hitte gaat nog altijd gepaard met bosbranden. Met tientallen branden in het zuiden van het vasteland en op het eiland Sicilië zit de brandweer tegen haar limieten aan. In een tijdspanne van twaalf uur werden gisteren meer dan 300 bosbranden gemeld. 

Op Sicilië woeden vandaag nieuwe branden in het natuurpark Madonie. De gouverneur van de autonome regio heeft gevraagd om voor het gebied de noodtoestand af te kondigen. 

Salvatore Cavalli

In de tip van de laars, in de regio Calabrië, is vooral het nationale park Aspromonte getroffen, dat op de werelderfgoedlijst van Unesco staat. In dat gebied zijn vandaag ook twee doden gevallen. 

Ook in Griekenland is het vuur nog lang niet gedoofd. Op het eiland Evia, waar de branden al negen dagen woeden, lijkt de brandweer het vuurfront langzaam onder controle te krijgen. "Gisteren hebben we voor het eerst de zon kunnen zien door de rook heen", zegt de burgemeester van een dorp in het gebied.

Maar nu is het schiereiland Peloponnesos aan de beurt. De inwoners van een 20-tal dorpen hebben de opdracht gekregen om te evacueren. De Griekse overheid stuurt extra versterking naar de regio. Ook Franse en Tsjechische brandweerlieden helpen mee om de branden te blussen. 

Naast Zuid-Europa kreunt ook een deel van Noord-Afrika onder ernstige hitte en bosbranden. In Algerije zijn al zeker 65 doden gevallen bij branden. Tunesië laat dan weer recordtemperaturen optekenen. In het zuiden van het land wees de thermometer onlangs 48,5 graden aan. In de hoofstad Tunis werd het gisteren 48 graden. De hoogste temperatuur die daar tot nu toe werd gemeten, was 46,8 graden, in 1982.

Meest gelezen