Coronablog - 80 procent van Belgische volwassenen volledig gevaccineerd, coronacijfers blijven stijgen

Acht op de tien volwassenen in België zijn volledig gevaccineerd tegen het coronavirus. Dat is 65,2 procent van de hele bevolking. De coronacijfers blijven stijgen. Ondanks de vaccinatiecampagne liggen er nu meer covidpatiënten in het ziekenhuis dan een jaar geleden. Maar het zijn bijna allemaal (97 procent) niet-volledig gevaccineerde mensen. Volg alle updates over de coronacrisis in deze coronablog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Bovenaan onze coronablog pinnen we de belangrijkste berichten vast. Daaronder vind je de meest recente updates.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

80 procent van volwassenen in België volledig gevaccineerd

Acht op de tien volwassenen in België zijn volledig gevaccineerd tegen het coronavirus. Dat blijkt uit gegevens van het gezondheidsinstituut Sciensano. Als we kijken naar de volledige bevolking, is dat 65,2 procent. Dat komt overeen met iets meer dan 7,5 miljoen Belgen.

Daarnaast hebben bijna 8,25 miljoen mensen al minstens een eerste prik gekregen. Dat is 71,6 procent van de volledige bevolking, of 84,3 van de volwassen bevolking.

Vlaanderen staat voorop in de vaccinatiecampagne. Net geen 70 procent van de hele bevolking is er volledig gevaccineerd en ruim 85 procent van de volwassenen. Vooral Brussel hinkt achterop in de vaccinatiecampagne. Daar is 58 procent van de volwassenen volledig gevaccineerd.

Ruim 450 covidpatiënten in Belgische ziekenhuizen

  • Gisteren, op woensdag 11 augustus (de laatste dag waarvoor cijfers beschikbaar zijn), hadden 8.248.951 mensen in ons land al zeker Ă©Ă©n prik gekregen. Dat is 84,3 procent van de volwassenen. Als je kijkt naar de totale bevolking, minderjarigen inbegrepen dus, gaat het om 71,6 procent. 7.511.821 van hen zijn volledig gevaccineerd, 80 procent van alle volwassenen en 65,2 procent van de totale bevolking. 
  • In Vlaanderen zijn 4,6 miljoen mensen volledig gevaccineerd, goed voor 85 procent van de volwassenen. In WalloniĂ« en de Duitstalige gemeenschap gaat het om respectievelijk 76 en 72 procent van de 18-plussers. Brussel hinkt achterop met 58 procent.
  • Van 5 tot en met 11 augustus werden elke dag gemiddeld 48 patiĂ«nten in het ziekenhuis opgenomen. Dat is 26 procent meer dan de week ervoor.
  • Gisteren meldden de ziekenhuizen 45 opnames. 58 patiĂ«nten konden het ziekenhuis verlaten.
  • Gisteren lagen er in totaal 454 covidpatiĂ«nten in het ziekenhuis, -9 ten op zichte van dinsdag. (Sciensano had eerst verkeerdelijk 494 patiĂ«nten gemeld.)
  • Gisteren lagen er 124 covidpatiĂ«nten op intensieve zorg (+4 ten opzichte van dinsdag), 57 onder hen hebben beademing nodig (+2 ten opzichte van dinsdag). Het aantal opnames op intensieve zorg is op weekbasis gestegen met 35% en ook het aantal patiĂ«nten dat aan de beademing ligt, is gestegen (+10%).
Arnaud Le Vu / Hans Lucas
  • In de week van 2 tot en met 8 augustus overleden elke dag gemiddeld 4 personen aan de gevolgen van het coronavirus. Dat is 14 procent meer dan een week eerder. Sinds het begin van de pandemie zijn in ons land 25.282 overlijdens geregistreerd.
  • Tussen 2 en 8 augustus werden per dag gemiddeld 1.738 nieuwe besmettingen bevestigd, dat is 8 procent meer dan de week ervoor, maar de stijging lijkt te vertragen. Sinds het begin van de pandemie zijn in ons land al 1.145.736 besmettingen geregistreerd.
  • Tussen 2 en 8 augustus werden dagelijks gemiddeld 50.234 tests afgenomen. Dat is 8 procent minder dan de week ervoor.
  • De positiviteitsratio tussen 2 en 8 augustus (het aantal positieve testen op het totale aantal testen) bedroeg 3,9 procent (0,7 procentpunt meer dan vorige week). Dat betekent dat bijna 4 op de 100 van de afgenomen testen positief is. De Wereldgezondheidsorganisatie WHO vindt een ratio boven 5 zorgwekkend, de Europese CDC - het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding - houdt het cijfer van 4 aan.
  • De R-waarde of het reproductiegetal, het cijfer dat aangeeft hoe snel het virus zich verspreidt, zit momenteel op 1,16. Dat betekent dat elke persoon die besmet is met het coronavirus gemiddeld meer dan 1 andere persoon besmet. Als de R-waarde onder de 1 ligt, krimpt de epidemie. Ligt de R-waarde boven de 1, dan groeit de epidemie.

Vaccinatiecertificaten uit Engeland en Wales ook hier bruikbaar

Vanaf morgen kunnen de vaccinatiecertificaten uitgereikt in Engeland en Wales “gelezen” en gebruikt worden in België. Dat zal dus toelaten dat personen die in deze gebieden met een EMA-vaccin zijn gevaccineerd, ook voor niet-essentiële reizen, zonder probleem naar België zullen kunnen komen, zoals afgesproken in het laatste Overlegcomité. Dat meldt minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke. 

Alle nodige aanpassingen aan de scanapp en de backend om certificaten uitgereikt in Engeland en Wales te kunnen lezen en valideren, zijn gebeurd. Omgekeerd, volledig gevaccineerde Belgen kunnen al sinds begin augustus naar de UK. Het is dus voortaan ook het geval voor de Engelsen en Welshmen die naar ons land willen komen.

Engeland en Wales zijn daarmee de eerste landen waarmee België een bilaterale oplossing voor de erkenning van vaccinatiecertificaten vindt. “ In de huidige staat van zaken is het natuurlijk een heel goede zaak. Maar dergelijke bilaterale oplossingen blijven best uitzonderlijk. Het zou veel beter zijn dat dergelijke problematiek van wederzijdse erkenningen in eerste instantie op Europees niveau wordt geregeld”, besluit minister Vandenbroucke.

Apothekers namen al 140.000 snelle antigeentesten af

Sinds 12 juli kun je bij je apotheker terecht om een zogenaamde snelle antigeentest te laten uitvoeren. In de vier weken dat ze het mogen doen, hebben de apothekers in België al zowat 140.000 mensen getest op COVID-19 via een sneltest. Dat meldt het Vlaams Apothekers Netwerk (VAN).

In Vlaanderen werden tot nu 50.022 testen afgenomen. In Wallonië waren dat er 57.298 en in Brussel ligt het aantal op 28.801. "We zitten vele werkdagen tussen de 5.000 à 9.000 afgenomen sneltesten per dag in de Belgische apotheek, een succes", aldus het VAN. "Het is duidelijk dat de afname bij de apotheek bij de burger goed ingeburgerd is."

Mensen kunnen voor een antigeentest terecht in 1.400 Belgische apotheken, dat is zowat een derde van het totaal. De prijs bedraagt tussen de 25 en 30 euro per test en de test is daarmee goedkoper dan een PCR-test. Het resultaat is na een kwartier gekend en staat vier uur later op het COVID-testcertificaat.

Frankijk kleurt bijna volledig rood op Europese coronakaart

Elke donderdag publiceert het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) een kaart van Europa met groene, oranje, rode en donkerrode zones, op basis van het aantal coronabesmettingen in die zones.

Het noorden van Frankrijk kleurt nu ook volledig rood. Spanje blijft nagenoeg helemaal donkerrood en in Duitsland kleuren de eerste regio's oranje.

Lees er hieronder meer over:

TUI verlaagt capaciteit voor zomer, maar ziet boekingen wel stijgen

Het reisconcern TUI heeft de capaciteit voor deze zomer verlaagd als gevolg van de verschillende reisbeperkingen die nog altijd een grote impact hebben. Er wordt nu gerekend op een capaciteit van 60 procent, in vergelijking met het niveau van voor de coronacrisis in 2019. Dat maakte het Duitse bedrijf dat ook vakanties aanbiedt in ons land bekend. In mei had TUI-topman Fritz Joussen nog gemikt op 75 procent. 

TUI zag het aantal boekingen de afgelopen weken daarentegen wel sterk stijgen. In totaal heeft het bedrijf ongeveer 4,2 miljoen boekingen voor deze zomer ontvangen. De prijzen liggen gemiddeld 9 procent hoger dan in de zomer van 2019. De populairste bestemmingen zijn de Balearen met onder andere Mallorca en Ibiza. Er is ook veel geboekt naar de Griekse eilanden Kreta en Rhodos. 

Het afgelopen kwartaal leed het reisconcern een verlies van 939,8 miljoen euro. De omzet steeg in het derde kwartaal naar 649,7 miljoen euro, tegenover 72 miljoen euro in dezelfde periode vorig jaar. 

Industriële productie eurozone sterker teruggevallen dan verwacht in juni

De industriële productie in de eurozone is in juni sterker teruggevallen dan verwacht. Ze daalde tegenover een maand eerder met ongeveer 0,3 procent, blijkt uit cijfers van het Europese statistiekbureau Eurostat. Analisten hadden een terugval met 0,2 procent verwacht. Ook in mei viel de productie iets sterker terug dan verwacht, 1,1 procent tegenover 1,0 procent.

In juni was er sprake van een daling bij de productie van energie en kapitaalgoederen als machines. De productie van zowel duurzame  (bv. wagens en huishoudproductie) als niet-duurzame consumptiegoederen (bv. voedsel en kledij) ging dan weer wel vooruit.

Tegenover juni vorig jaar, toen de industrie erg verzwakt was door de coronapandemie, is er wel een sterke stijging van de productie, met 9,7 procent. In mei was er nog een stijging met een vijfde (20,6 procent) tegenover een jaar eerder. 

België kende de grootste stijging op jaarbasis in juni (+23,2 procent), gevolgd door Litouwen (+20,1 procent) en Slovenië (+18,9 procent). Tegenover mei 2021 zag België de industriële productie toenemen met 0,9 procent. De sterkste stijgers op maandbasis zijn Malta (+5,2 procent), Nederland (+3,3 procent) en Estland (+3,3 procent). De grootste dalers zijn Ierland (-4,4 procent), Portugal (-2,6 procent) en Denemarken (-2,3 procent).

Rusland registreert recordaantal coronadoden in 24 uur

In Rusland zijn de afgelopen 24 uur 808 coronadoden geteld. Dat is een record sinds het begin van de pandemie. Hoogstwaarschijnlijk is het hoog aantal slachtoffers gelinkt aan de opkomst van de deltavariant en aan de moeizame voortgang van de vaccinatiecampagne.

In Rusland is er al sinds het begin van de zomer een heropleving van COVID-19. Naast de dodelijke slachtoffers werden gisteren ook nog eens 21.932 nieuwe coronabesmettingen geteld, zo meldt het crisiscentrum van de overheid.

Hoe komt het dat er nu meer covidpatiënten in het ziekenhuis liggen dan een jaar geleden?

Op dit moment liggen er bijna 500 covidpatiënten in de Belgische ziekenhuizen, van wie 124 op intensieve zorg. En die aantallen zijn op een week tijd met ruim een derde gestegen. Hoe komt het dat die cijfers weer zo sterk stijgen, terwijl zovele mensen al volledig gevaccineerd zijn? 

In dit artikel geeft Boudewijn Catry, epidemioloog van gezondheidsinstituut Sciensano, de verschillende mogelijke oorzaken:

Air Belgium weigert voorlopig toeristen voor Martinique of Guadeloupe

De Belgische luchtvaartmaatschappij Air Belgium weigert voorlopig toeristen voor Martinique of Guadeloupe aan boord van haar vliegtuigen. Dat is het gevolg van de nieuwe coronamaatregelen op de Franse Antillen, zegt de luchtvaartmaatschappij. De getroffen passagiers wordt voorgesteld om hun reis uit te stellen, of krijgen hun ticket terugbetaald.

De luchtvaartmaatschappij, die vliegt vanop Charleroi, gaat nu de terugkeer organiseren van toeristen die momenteel ter plaatse zijn. 

De Franse Antillen worden geconfronteerd met een explosieve stijging van het aantal coronagevallen en dus zijn de coronamaatregelen verstrengd, met de sluiting van bars, restaurants en stranden. Toeristen moeten de eilanden verlaten

Meest gelezen