©  AFP

Geldtrein van PSG is in gang geschoten: “Mensen zouden geschokt zijn door bedrag dat Lionel Messi oplevert”

“Mensen zouden geschokt zijn als ze de bedragen hoorden die Paris Saint-Germain gaat verdienen door de komst van Lionel Messi.” Dat zei voorzitter Nasser Al-Khelaifi woensdag kort na de presentatie van de 34-jarige Argentijnse spelmaker bij de Franse topclub.

Vincent Van Genechten
Bron: BELGA

LEES OOK. Komt transfer naar Real Madrid er dan toch? “Kylian Mbappé wil niet samenspelen met Lionel Messi bij PSG”

Replica-shirts met de naam van Messi worden massaal verkocht, de socialemedia-accounts van PSG hebben opeens miljoenen extra volgers en de tv-rechten schieten omhoog. Het is duidelijk dat Messi in Parijs de geldtrein in gang heeft gezet.

Voor een shirtje van Messi betalen de mensen 165 euro. “Ik moest het gewoon kopen”, zei de 18-jarige Jonathan Bouyer Msied, die twee uur in de rij stond voor een winkel in Parijs. “Het zal PSG veel geld opleveren en het zal de fans veel plezier en vreugde brengen.”

Neymar > Messi

Amazon won in juni de rechten om 80 procent van de wedstrijden van de Franse hoogste voetbalklasse uit te zenden. Dat was tegen een fractie van de oorspronkelijke prijs, nadat partner Mediapro zich had teruggetrokken. Amazon behoort nu tot de grote winnaars, zegt sportmarketingexpert Vincent Chaudel. “Amazon heeft in juni al zijn vroege kerstcadeau gekregen en heeft nu met de komst van Messi de loterij gewonnen. Zoveel wedstrijden uitzenden voor zo weinig geld, met Messi daar nog eens bovenop. Het is allemaal één grote overwinning”, aldus Chaudel. “De tweede winnaar is PSG, dat zijn plek bij de grootste clubs ter wereld zal behouden.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Chaudel verwacht wel dat de werkelijke financiële impact minder is dan toen de Braziliaanse aanvaller Neymar in 2017 bij PSG kwam. “Dat komt simpelweg omdat Neymar arriveerde net voordat opnieuw over de sponsoring en shirtdeals werd onderhandeld, terwijl ze nu vastliggen tot 2032.”

Chaudel, medeoprichter van de denktank Observatoire du Sport-Business, schat dat de komst van Messi de waarde van Paris Saint-Germain met 10 tot 20 procent zou kunnen verhogen. In april waardeerde Forbes de club op 2,5 miljard dollar.

LEES OOK. De club is geregeld, nu het luxe verblijf nog: op zoek naar een huis dat groot genoeg is voor het gezin Messi

“Lionel Messi is geen schakeltje in de economie, de Argentijn is een economie op zichzelf”, aldus sporteconoom Bob van Oosterhout bij de NOS. “En niet alleen in Parijs kan de vlag uit, alle Franse profclubs zullen profiteren. Een middenmoter kan betere spelers halen, doordat zij de kans bieden aan voetballers om tegen Messi te spelen. Een droom. Bij de komst van Ronaldo naar Juventus, dat speelt in de Serie A, zag je ook een opleving. Ik denk echter dat de Franse clubs nog meer garen kunnen spinnen bij de komst van een wereldster, omdat ze beter geleid worden dan clubs uit Italië.”

“Voor investeerders wordt de competitie nu ook een stuk relevanter. Naast het geld van Qatarezen in Parijs en de komst van de Britse miljardair Jim Ratcliffe, van het Britse chemiebedrijf Ineos, in Nice is de kans groot dat meer geldschieters hun heil in Frankrijk gaan zoeken”, klinkt het.

 ©  EPA-EFE

“Messi ook betaald met cryptomunt”

Lionel Messi wordt na zijn overgang van Barcelona naar PSG door de Fransen deels betaald in cryptomunten. Hij krijgt volgens Reuters een niet nader genoemd aantal ‘fantokens’, cryptomunten die vorige zomer zijn uitgegeven uit naam van de Franse club. Er is maar een beperkt aantal van zulke aan de club verbonden digitale munten beschikbaar voor de fans.

De verwachting is dat met de komst van de sterspeler de prijs van de PSG-token in de toch al populaire cryptomarkt snel stijgt, en daarmee de inkomsten van de Argentijn.

Begin dit jaar lanceerde Barcelona al zo’n crypto, de Barca Fan Token.

 ©  ISOPIX

PSG wil stadion uitbreiden

Paris Saint-Germain wil zijn stadion Parc des Princes uitbreiden. “Ik hou van het Parc des Princes”, zei PSG-voorzitter Nasser Al-Khelaifi tegen de zender Europe1. “Maar voor onze fans en voor de toekomst van de club moet de capaciteit van het stadion worden vergroot.”

Ook Parijs steunt de plannen voor een modernisering van het stadion, dat voor het laatst veranderingen onderging in 1972. “Vanwege de aantrekkingskracht en bekendheid van PSG verdienen de toeschouwers een stadion dat meer uitnodigt en meer plek heeft”, zei Emmanuel Grégoire, de eerste medewerker van burgemeester Anne Hidalgo. Er liggen plannen om het stadion uit te breiden van 48.500 plaatsen nu naar 55.000 of 60.000 zitplaatsen.

Met de komst van vedette Lionel Messi zullen de plannen voor een uitbreiding in een versnelling komen, vermoedt Grégoire. “De komst van Messi is fantastisch nieuws, niet alleen voor Parijs, maar voor het Franse voetbal en de sport in het algemeen.”

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer