DISCUSSIE. Vaccinatiegraad in Brussel blijft laag: wat nu? “Maak het niet-gevaccineerden zo moeilijk mogelijk”

De vaccinatiegraad in Brussel blijft zorgen baren. In de hoofdstad heeft nog maar 63% van de volwassenen al minstens één prik gehad. In Vlaanderen (90%) en Wallonië (79%) ligt dat percentage veel hoger. Antwerpen en de andere grote steden in ons land doen het ook een stuk beter. “Om vaccintwijfelaars te overhalen, zullen we zelf naar die groepen moeten gaan, en het leven van de niet-gevaccineerden zo moeilijk mogelijk maken”, zegt Marc Noppen, CEO van het UZ Brussel.

Bron: VRT

Het verschil in de vaccinatiegraad is nog opvallender bij de jongeren. “Van de 12- tot 17-jarigen heeft in Vlaanderen al 70% een eerste prik gekregen”, zegt biostatisticus Geert Molenberghs in Terzake. “In Wallonië is dat nog maar 50% en in Brussel slechts 20%.”

Vergeleken met grote steden in het buitenland scoort onze hoofdstad niet zo slecht, zegt Marc Noppen van het UZ Brussel. Hij noemt de situatie vergelijkbaar met die in de Britse hoofdstad Londen. “Een typisch grootstedelijk fenomeen”, zegt hij in Terzake. “We bereiken sommige gemeenschappen moeilijk. Ze volgen onze media niet. Ze krijgen hun informatie op het internet of via WhatsApp-groepen.”

Groot verschil met Antwerpen

Het verschil met Antwerpen is nochtans wél groot, want daar wordt al 80% gehaald. Ook de andere grote steden in ons land staan verder. “Luik en Charleroi komen aan zo’n 70%, toch 10% meer (dan Brussel, red.). Gent spant de kroon met 85%, dat ligt niet zo veel van het Vlaamse gemiddelde”, zegt Molenberghs.

“Ik leer daaruit dat inburgering heel belangrijk is”, concludeert Cieltje Van Achter, Brussels fractieleider van N-VA, uit de vergelijking met Antwerpen. Ze vindt ook dat de aanpak in Brussel niet doortastend genoeg is. “Je moet proactief naar de mensen stappen”, reageert ze in Terzake.

Maar volgens Noppen gaat de vergelijking met Antwerpen niet op: “Brussel heeft wel 185 nationaliteiten en 70 talen. Brussel is onze enige internationale stad.” Ter vergelijking: Antwerpen telt 172 nationaliteiten onder haar inwoners, blijkt uit de recentste cijfers van dit jaar.

Wel erkent hij dat er “te lang gewacht is om naar de burger zelf en de wijken te gaan. Om vaccintwijfelaars te overhalen, zullen we zelf naar die groepen moeten gaan, en het leven van de niet-gevaccineerden zo moeilijk mogelijk maken.” (jvo)

 

DISCUSSIE. Moeten we het leven van niet-gevaccineerden zo moeilijk mogelijk maken? Hoe ver moeten we daarin gaan?

Discussieer mee via onderstaand formulier. Een greep uit de reacties verschijnt vrijdag in de krant.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER