Direct naar artikelinhoud
NieuwsCoronavirus

Brussel kleurt rood op Europese coronakaart, Spanje en Zuid-Frankrijk donkerrood

De coronakaart van Europa kleurt steeds roder.Beeld rv

Brussel kleurt vanaf vandaag rood op de coronakaart van het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC). Spanje kleurt nog steeds, net zoals het zuiden van Frankrijk, donkerrood. Italië kleurt dan weer bijna volledig oranje. Enkel Molise en Trentino-Zuid-Tirol hebben nog een groene kleur.

De coronakaart wordt elke donderdag gemaakt door het ECDC, de Europese evenknie van Sciensano. De organisatie kijkt naar het aantal positieve tests in de afgelopen twee kalenderweken en naar het percentage positieve tests. De kaart heeft vier kleuren: groen, oranje, rood en donkerrood.

Sinds vandaag krijgt Brussel zo’n rode kleur. De rest van België kleurt nog altijd oranje.

Op de vakantiebestemmingen in het zuiden van Europa verandert niet veel. Spanje blijft vrijwel helemaal donkerrood, net als de Middellandse Zeekust en Corsica in Frankrijk. Nog in Frankrijk gaan Bourgondië, Bretagne en het hoge noorden (Calais en Lille) van oranje naar rood. Enkel het centrum van het land kleurt nog oranje. 

In Italië kleuren Sardinië, Sicilië, Toscane en Marche nog steeds rood. Puglia en Valle d’Aosta zijn van groen naar oranje geswitcht. 

Ook het Griekse eiland Kreta blijft donkerrood. Het vasteland van Griekenland heeft dan weer een rode kleur, afgezien van Thessalië en Oost-Macedonië die oranje kleuren.

Het noorden van Zweden wordt nu ook met een rode kleur aangeduid. De rest van het land kleurt oranje.

Brussel kleurt rood op Europese coronakaart, Spanje en Zuid-Frankrijk donkerrood
Beeld ECDC

Reizen

Landen gebruiken de coronakaart om er inreisregels op te baseren. De kaart heeft voorlopig nog geen impact op de Belgische regels: die updates voor België vinden altijd plaats op zondag. Vanaf maandag zijn de voorwaarden dan geldig voor reizigers.

Reizigers die terugkeren uit een groene of oranje zone moeten niet in quarantaine. Reizen naar een rode regio kan alleen onder strikte voorwaarden. Alleen als je een coronacertificaat hebt, hoef je bij terugkeer niet in quarantaine. Heb je geen certificaat, dan moet je je onmiddellijk na aankomst laten testen om een quarantaine te vermijden. Het volledige overzicht kan je raadplegen op www.info-coronavirus.be.