©  BELGA

Groepsimmuniteit blijkt onhaalbaar, enige optie is duidelijk voor experts: “Het is nu kiezen tussen ziek worden of niet”

Tachtig procent van de volwassen bevolking in België is volledig gevaccineerd. Maanden geleden was dat nog het te behalen doel voor de groepsimmuniteit. Vandaag lijkt die groepsimmuniteit echter onhaalbaar. “Een mythe”, zo noemt de Britse professor Andrew Pollard het zelfs. “Zolang de efficiëntie van de vaccins niet beter wordt, lijkt het inderdaad niet haalbaar”, zegt biostatisticus Tom Wenseleers. Maar als de groepsimmuniteit niet behaald kan worden, hoe zullen we dan van het coronavirus af geraken?

Laurence Torck

Uit de recentste cijfers van Sciensano blijkt dat 80 procent van de volwassen bevolking zijn twee prikjes al heeft gehad. Ook blijkt dat minder dan 3 procent van de gehospitaliseerden gevaccineerden zijn en dat gevaccineerden 5,4 keer minder kans hebben om besmet te raken. En toch ziet het er niet naar uit dat we het virus binnenkort vaarwel zullen zeggen. Want volgens de Britse professor Andrew Pollard, hoofd van de Oxford Vaccine Group, is het door de deltavariant onmogelijk om de drempel van de groepsimmuniteit nog te halen. Nochtans is die nodig om de circulatie van het virus te kunnen beperken of zelfs stop te zetten.

LEES OOK. Hoe de deltavariant ondanks massale vaccinatie toch onze ‘zomer van de vrijheid’ kon kapen

“Met de deltavariant zouden we voor België 99,5 moeten halen. Zelfs als je bij het aantal gevaccineerden al diegenen met antilichamen telt, lijkt het kantje boordje te zijn”, zegt biostatisticus Tom Wenseleers (KU Leuven). En zelfs al komen we daar binnenkort misschien in de buurt van, vreest Wenseleers dat de efficiëntie van de vaccins ons parten kan spelen. Want die zijn gebaseerd op het coronavirus uit Wuhan en niet op de besmettelijkere deltavariant. “Het productieproces voor de vaccins van Pfizer kan snel worden aangepast, maar het probleem is dat er veel regeltjes aan verbonden zijn, waardoor een nieuw vaccin pas binnen zes maanden op de markt kan komen. Dat is spijtig, want met nieuwe vaccins zouden we er misschien wel geraken.”

Toch blijft het volgens Wenseleers noodzakelijk dat iedereen zich laat vaccineren. “Want het gaat niet meer over een keuze om het wel of niet te doen, maar een keuze tussen ziek worden of niet”, zegt hij. Volgens Wenseleers zullen dan ook alle niet-gevaccineerden binnenkort besmet raken en dus misschien ook in het ziekenhuis belanden. Ook bij Sciensano wijzen ze op de noodzaak om zich te laten vaccineren. “De vaccins werken duidelijk goed. Het aantal dodelijke slachtoffers ligt lager en ook de ontlasting van de ziekenhuizen is nu goed zichtbaar”, zegt Boudewijn Catry, verwijzend naar het feit dat minder dan drie procent van de patiënten die met een besmetting in het ziekenhuis belanden gevaccineerden zijn.

LEES OOK. Waar in ons land slaat corona het hardst toe?

Nieuwe variant

Maar als de groepsimmuniteit niet behaald kan worden, zullen we dan ooit nog van het coronavirus af geraken? “Het lijkt onvermijdelijk dat het virus zich verder verspreidt tenzij we extra maatregelen blijven aanhouden. Maar dan gaan de gevaccineerden zich ook beginnen afvragen waarom zij zich dan wel hebben laten vaccineren”, zegt Wenseleers. Voor de iets verdere toekomst ziet hij het virus op twee verschillende manieren evolueren. “Of het sterft uit met een zeer hoge vaccinatiegraad of we geraken er niet uit en het virus komt in een soort van evenwicht. De duur van onze immuniteit zal mee bepalen hoe het virus evolueert”, klinkt het.

Maar hoe de epidemie evolueert, hangt niet enkel af van ons maar ook van onze buurlanden. “Zodra we een lange periode hebben zonder onrustwekkende fluctuaties op het vlak van opnames en sterftes, dan kunnen we beginnen kijken naar het einde van de mondmaskerplicht. Maar de situatie hangt ook af van de internationale vaccinatiestatus, of er een goed medicijn komt en of een nieuwe variant deze zal overnemen. Is die variant minder virulent maar wordt hij snel dominant, dan kan het allemaal heel snel gaan”, zegt Boudewijn Catry.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER