Mede-organisator Piet den Boer op een van de voetbalvelden in De Nekker. © Dirk Vertommen

Groot G-voetbaltoernooi Football Kick-Off komt naar De Nekker: “Maar we zoeken nog vrijwilligers”

Mechelen -

Op zondag 5 september vindt in sport- en recreatiedomein De Nekker in Mechelen de elfde editie van de Football Kick-Off plaats. Tijdens dit G-voetbaltoernooi nemen zeventig teams van spelers met een beperking het tegen elkaar op. “Het wordt het grootste, leukste en mooiste voetbalfeest van het jaar, maar we zijn nog op zoek naar vrijwilligers”, zegt bezieler Piet den Boer.

Stijn Van de Sande

G-sportambassadeur en bondscoach van het nationale G-elftal Piet den Boer organiseerde ruim tien jaar geleden de eerste editie van de Football Kick-Off, een voetbaltoernooi voor mensen met een beperking. “Samen met mijn team organiseerde ik het toernooi voor een vijftiental G-ploegen in Tubeke”, vertelt hij. “Al snel werd het initiatief erg populair en na enkele jaren werd het overgenomen door de Voetbalbond. Ik bleef wel altijd nauw betrokken en stelde Mechelen voor als locatie.”

In samenwerking met de Belgische en Vlaamse voetbalbond, de stad, De Nekker, voetbalclubs KV en Racing Mechelen en de Foundation Mechelen zet den Boer nu zijn schouders onder de eerste editie in de Dijlestad. “Op zondag 5 september ontvangen we in De Nekker zo’n zeventig teams uit heel het land. Die zijn goed voor bijna zevenhonderd enthousiaste voetballers. In verschillende leeftijdscategorieën nemen ze het tegen elkaar op. De wedstrijden worden in goede banen geleid door scheidsrechters uit eerste en tweede klasse.”

Lachende gezichten tijdens de editie van 2017 in Peer. © Dick Demey

Voetbalfeest

Bij de Football Kick Off zijn niet de prestaties, maar is het plezier het belangrijkst. “Het wordt het grootste, leukste en mooiste voetbalfeest van het jaar”, zegt de voormalige Malinwa-spits. “Want behalve de voetbalwedstrijden zijn er ook optredens, onder meer van De Zingende Vaten en Günther Neefs, die zeker You’ll Never Walk Alone zal zingen tijdens de sluitingsceremonie. Er komen ook BV’s langs, de A-kern van KV Mechelen is er waarschijnlijk en je kunt op de foto met de echte Beker van België.”

Aan randanimatie is er dus geen gebrek. “En wie honger krijgt, kan onder andere frietjes eten van Frituur Veemarkt. Ik roep iedereen dan ook op om op 5 september naar De Nekker af te zakken en te komen supporteren voor onze G-voetballers, want hier is voetbal nog écht voetbal. Op de Football Kick-Off is voetbal eigenlijk zoals het zou moeten zijn.”

Gezocht: vrijwilligers

Oorspronkelijk zou het evenement vorig jaar al in Mechelen plaatsvinden, maar door de coronacrisis werd het een jaar opgeschoven. “We zijn blij dat we eindelijk weer mogen voetballen”, zegt den Boer. “Want ook de G-voetballers hebben maandenlang stilgezeten. Het is fantastisch om te zien dat er opnieuw meer wedstrijden gespeeld kunnen worden. Ik ben alle partners in deze organisatie dan ook ontzettend dankbaar voor de inspanningen die ze leveren om de Football Kick-Off überhaupt te kunnen laten doorgaan en tot een succes te maken.”

De organisatie is wel nog op zoek naar vrijwilligers. “Het is een immense organisatie waar heel veel bij komt kijken”, klinkt het. “Er zijn dan ook enorm veel klusjes die gedaan moeten worden. Niet alleen tijdens de op- en afbouw, die ik deels voor mijn rekening neem samen met het nationale G-voetbalteam, maar zeker ook tijdens het toernooi zelf. Wie dit warme voetbalfeest vanop de eerste rij wil meemaken, is dan ook meer dan welkom als vrijwilliger. Als kers op de taart krijg je nog een gezellige barbecue aangeboden. Inschrijven kan via een link op de Facebookpagina.”

Special Olympics

De Football Kick-Off is een opwarmertje voor de Special Olympics, die in 2023 in Mechelen gehouden worden. “Dat wordt nog grootser”, blikt den Boer vooruit. “Er komen dan vierduizend atleten die in de schaduw van de Olympische vlam sporten in onder andere De Nekker, de Nekkerhal en bij de hockeyclub in Hombeek. Het is fantastisch dat we in Mechelen over zulke goede sportaccommodaties beschikken zodat we deze waardevolle initiatieven en evenementen naar onze stad kunnen halen. Dat is belangrijk voor de verdere ontwikkeling van de G-sport.”

Tijdens de Football Kick-Off nemen voetballers met een beperking het tegen elkaar op. © Dick Demey

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER