Tranen van Afghaans meisje gaan viraal, terwijl ook VN-baas waarschuwt: “Zwaarbevochten vrouwenrechten door taliban weer afgepakt”

Terwijl de taliban verder oprukt in Afghanistan en aan alarmerende snelheid strategische steden verovert, wordt op Twitter stilgestaan bij de pijnlijke tranen van één Afghaans meisje. Ze huilt om de grimmige toekomst die haar te wachten staat onder controle van de taliban, om haar rechten die haar zomaar zullen ontnomen worden. Ook VN-baas Antonio Guterres toonde zich al erg verontrust over signalen dat de taliban vrouwenrechten in de gebieden onder hun controle indammen. “Het is afschuwelijk dat zwaarbevochten rechten van Afghaanse meisjes en vrouwen worden afgepakt”, zei hij.

105 reacties

  • Jos Brems

    3 jaar geleden
    De VN is een machteloze,geldverslindende kliek die vanuit een veilige ivoren toren wat algemeenheden verkondigt maar niks nuttigs doet.
  • Nancy De Belie

    3 jaar geleden
    Ik ben het eens met Marcel in dit artikel ,als alle jonge mannen die hier in Europa zitten in hun land gebleven waren om hun vrouw en kinderen te beschermen en te vechten voor hun land zou er al heel wat opgelost zijn ,maar in plaats daarvan zijn ze gewoon gevlucht om hier te komen profiteren ,je kan dit probleem niet van hieruit oplossen dat moet je daar ter plaatse gaan doen ,die zouden teruggestuurd moeten worden voor te vechten voor hun land zoals onze voorouders dit gedaan hebben voor ons
  • Krista Thijs

    3 jaar geleden
    Afghanistan telt 37 miljoen inwoners op 652 000 km2,belgie telt 11,5 miljoen inwoners op slechts 30 689 km2, dus Afghanistan is groot genoeg om die carnavalsgroep te ontwijken en België is te dichtbevolkt om nog meer mensen op te vangen.Dat zijn de feiten.
  • ivan de ridder

    3 jaar geleden
    Vreselijk voor de mensen die iets trachten op te bouwen, maar lijkt mij overduidelijk dat hun 'leiders' en het leger zich gewoon onderworpen hebben aan de taliban, vandaar dat de overname zo 'vlot' verlopen is. Vanuit de hoek van China en Rusland moet je niets te verwachten, zij zullen met plezier toekijken als het westen Afghanistan isoleert. Dat geeft hun een sterkere onderhandelingspositie voor de grondstoffen die het land rijk is. En de VS, na de Koerden nu de Afghanen in de steek gelaten.
  • Leo Mariën

    3 jaar geleden
    Zou Biden vannacht slapen als hij dit meisje ziet? De Afghanen gaan nu gebukt onder een taliban regime! Biden ging Amerika terug op de wereldkaart zetten en het is hem gelukt. Hij zal zeker in de geschiedenisboeken terecht komen. China komt hier versterkt uit en Rusland heeft zelfs zijn ambassade niet gesloten? Er is dan nog de EU die de vluchtelingen mag opvangen en in de gematigde Islamitische wereld is het weer oorverdovend stil. Alweer een gitzwarte pagina in de geschiedenis van het mensdom
  1. Taliban roepen vanuit paleis in Kaboel overwinning uit: “Welk regime er nu komt zal binnenkort duidelijk worden”
    UPDATE

    Taliban roepen vanuit paleis in Kaboel overwin­ning uit: “Welk regime er nu komt zal binnenkort duidelijk worden”

    Tientallen talibanstrijders hebben het presidentieel paleis in Kaboel ingenomen en hun overwinning uitgeroepen op de Afghaanse regering. Dat blijkt uit televisiebeelden die verspreid werden door de Qatarese nieuwszender al-Jazeera. “Nooit eerder werd een land zo snel veroverd. Maar de echte test volgt nu, door de problemen van burgers op te lossen”, verklaarde talibanleider Mullah Baradar. President Ashraf Ghani vluchtte weg uit zijn eigen land “om nog meer bloedvergieten te voorkomen”, liet hij weten via een bericht op Facebook. De Amerikaanse president Joe Biden stuurt duizend extra troepen naar Kaboel om de evacuatie van Amerikaanse en Afghaanse burgers in goede banen te leiden.
  2. Moorden, bomaanslagen en cyberaanvallen: hoe Poetin steeds duidelijker broedt op terreur in Europa
    PREMIUM
    14

    Moorden, bomaansla­gen en cyberaan­val­len: hoe Poetin steeds duidelij­ker broedt op terreur in Europa

    De arrestatie van een Pool die meegewerkt zou hebben aan plannen om de Oekraïense president Volodymyr Zelensky te vermoorden, is geen losstaand feit. Er kwamen deze week nog meer bewijzen dat de Russen terreurdaden in Europa beramen. Die variëren van een bomaanslag op legertransporten in Duitsland tot de sabotagepoging van een stuwdam in Frankrijk. Daarvoor braken hackers van de Russische militaire inlichtingendienst al binnen op een computersysteem — maar dat bleek niet het juiste te zijn.