Direct naar artikelinhoud
UpdateHaïti

Ruim 700 doden en 2.800 gewonden in Haïti na aardbeving met kracht van 7,2

Ruim 700 doden en 2.800 gewonden in Haïti na aardbeving met kracht van 7,2
Beeld AP

Haïti is zaterdag opgeschrikt door een zware aardbeving met een magnitude van 7,2. Daarbij zijn volgens de autoriteiten al zeker 724 doden gevallen en minstens 2.800 gewonden. De beving heeft in het zuidwesten van het land enorme schade aangericht, schrijft premier Ariel Henry op Twitter. Hij belooft alle mogelijke hulp te mobiliseren om slachtoffers te helpen.

, en

Video wordt geladen...

De zware aardbeving met magnitude 7,2 gebeurde rond 08.30 uur lokale tijd en was over heel Haïti te voelen, en volgens lokale media ook in de Dominicaanse Republiek, Cuba en Jamaica.

De USGS meldt dat de beving plaatsvond op 8 kilometer van de plaats Petit-Trou-de-Nippes op het schiereiland Tiburón, 150 kilometer ten westen van de hoofdstad Port-au-Prince, op een diepte van 10 kilometer. Het Amerikaanse tsunamicentrum op Hawaï gaf een waarschuwing voor golven van 1 tot 3 meter hoogte, maar trok het alarm vrij snel in.

De Amerikaanse weerdienst NOAA roept de bevolking niettemin op om waakzaam te blijven. In de buurt van het epicentrum kan het peil van het zeewater met dertig centimeter variëren. Het is ook oppassen voor naschokken, want de aarde blijft nabeven in Haïti. De krachtigste nabeving tot nu toe had een magnitude 5,2, er waren ook twee schokken met magnitude 5,1, zo blijkt op de website van het Amerikaans Geofysisch Instituut.

Al meer dan 700 doden

De aardbeving maakte in totaal al zeker 724 dodelijke slachtoffers; eerder was nog sprake van in totaal 227 doden. Er zijn ook 2.800 gewonden en talloze vermisten. Ziekenhuizen blijven nog gewonden binnenkrijgen, aldus de civiele bescherming. De Amerikaanse geologische dienst schatte de kans op een hoog aantal slachtoffers al meteen na de beving in als ‘waarschijnlijk’, met schade in een groot gebied in het Caribische land. 

Vooral in het zuidwesten van Haïti is er enorme schade aangericht. Op foto’s en video’s op sociale netwerken is te zien dat veel gebouwen verwoest zijn. Er circuleren onder meer beelden van een ingestorte kerk en andere verwoeste gebouwen in Jeremie, een stad van 100.000 inwoners die volgens het Rode Kruis op het eerste gezicht qua schade net zo zwaar is getroffen als bij de verwoestende aardbeving van elf jaar geleden. Ook in Les Cayes, een van de grootste steden van het land, is er grote schade. Een ooggetuige vertelde over ingestorte huizen en hotels en mensen die onder het puin zijn bedolven.

Mensen zoeken in het puin van het Manguier Hotel naar overlevenden, in Les Cayes in het zuidwesten van Haïti.Beeld AFP

Noodtoestand

De dramatische situatie noopte premier Ariel Henry ertoe de noodtoestand uit te roepen. Hij belooft alle mogelijke hulp te mobiliseren om slachtoffers te helpen. “We zullen snel handelen”, zei hij.

Amerikaans president Joe Biden heeft intussen ook opdracht gegeven onmiddellijk hulp te bieden. De coördinatie is in handen van oud-VN-ambassadeur Samantha Power, die het Amerikaans bureau voor Internationale Ontwikkeling (USAID) leidt.

Krachtiger dan aardbeving in 2010

Als de magnitude van 7,2 wordt bevestigd, is deze aardbeving krachtiger dan de zware aardbeving met een magnitude van 7,0 die het Caribische eiland en zowat drie miljoen mensen in januari 2010 trof. Er vielen toen meer dan 200.000 doden en nog meer gewonden. Anderhalf miljoen Haïtianen, een zesde van de bevolking van het straatarme land, raakte dakloos.

De wederopbouw kwam traag op gang, mede door de politieke instabiliteit; de Haïtiaanse president Jovenel Moïse werd vorige maand vermoord.

Een brandweerman zoekt naar overlevenden in een ingestort gebouw in Les Cayes.Beeld AP
Puin in Port-au-Prince.Beeld EPA