Zware brand in hoeve van kasteel in Tongeren, paarden werden op tijd gered

In de hoeve bij het kasteel van Hamal in Rutten (Tongeren) heeft vannacht een zware brand gewoed. Het vuur zou ontstaan zijn aan een pikdorser die onder de poort van de hoeve stond.

De brandweer rukte vannacht met verschillende brandweerwagens uit voor de brand in de kasteelhoeve in Tongeren maar kon niet voorkomen dat het vuur van het landbouwvoertuig oversloeg naar het dak van de hoeve. Brandweerofficier Steven Rennen: "Toen we ter plaatse kwamen, zagen we al dat de vlammen uit het dak kwamen.  Het is niet het kasteel zelf, wel de hoeve ernaast die in brand stond.  De wooneenheden in  de hoeve zijn gespaard gebleven. En ook het kasteel zelf dat op 50 meter van de hoeve ligt, is gevrijwaard gebleven."

De paarden zijn ongedeerd en zijn tijdig in een weide naast de hoeve gezet

Brandweerofficier Steven Rennen

De hoeve is grotendeels verwoest. De dieren, onder meer paarden, zijn tijdig uit de stallingen gehaald. Voor de bluswerken werd het grootwatertransport Limburg afgekondigd, waardoor diverse omliggende Limburgse brandweerkorpsen met tankwagens voor extra bluswater naar Rutten afzakten.

(lees verder onder de foto)

© Radio 2

Geurhinder

De lokale politie van de zone Tongeren-Herstappe deed kort na middernacht een oproep om de ruime omgeving van de brand in de Hamalstraat te vermijden om de hulpdiensten een vlotte doorgang te bieden. Omwonenden kregen ook de raad om ramen en deuren dicht te houden en ventilatiesystemen uit te schakelen, omdat de rook geurhinder kan veroorzaken. Er moet mogelijk nog de hele dag nageblust worden.

(lees verder onder de foto)

Het kasteel van Hamal
© Frieda Schlusmans

De hoeve en de aanpalende dienstgebouwen van het kasteel in Rutten dateren van 1886 en zijn momenteel eigendom van graaf de Hemricourt de Grunne. Het kasteel zelf dateert uit de twaalfde eeuw.

Meest gelezen