België kleurt donderdag rood op de Europese coronakaart, volgens experts

België zal donderdag wellicht volledig rood kleuren op de Europese coronakaart omwille van de stijgende coronacijfers. Dat zeggen biostatistics Geert Molenberghs en Sciensano-viroloog Steven Van Gucht.

Het Europese Centrum voor Ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) updatet elke donderdag zijn coronakaart. Welke kleur een land krijgt – groen, oranje, rood of donkerrood -, wordt bepaald door het gemiddelde aantal besmettingen en het percentage positieve tests van de voorbije veertien dagen.

Vanaf gemiddeld 200 besmettingen per 100.000 inwoners, krijgt een land een rode kleur toegewezen. Dat zou voor België deze donderdag het geval zijn, beweert onder meer biostatistics Geert Molenberghs aan VRT NWS.

Reizen

Op dit moment is Brussel al rood gekleurd, Vlaanderen en Wallonië zijn voorlopig nog oranje. Maar door de stijgende coronacijfers zal dat dus binnenkort veranderen, zegt Molenberghs.

Reizen zal vanaf donderdag moeilijker zijn voor Belgen, indien het rood kleurt. Elk land hanteert zijn eigen maatregelen. Op de website van de FOD Buitenlandse Zaken staat waar je wel en niet naartoe kan gaan, en welke regels ter plaatse toepasselijk zijn.

Viroloog Steven Van Gucht verwacht ook dat België rood zal kleuren. “Je ziet deze tendens in veel landen. En onze modellen hebben ook voorspeld dat het aantal besmettingen in augustus en september zou toenemen”, zegt hij aan De Morgen.

Besmettingscijfers zouden nu stijgen omdat we een ‘normaler leven’ leiden. Evenementen zijn weer toegelaten en er wordt volop gereisd. “An sich is dat een goede evolutie”, zegt Van Gucht. “Maar het probleem is dat we met miljoenen zijn, in België maar evengoed in andere landen, die nog niet of niet volledig gevaccineerd zijn. Zo blijven we kwetsbaar voor het virus en kan het makkelijk blijven rondgaan.”

Brussel

Brussel doet het allesbehalve goed. “Op dit moment neemt de viruscirculatie er snel toe”, zegt Molenberghs aan De Morgen. “Ze zitten nu al aan 451 besmettingen per 100.000 inwoners. Dat is toch een te vermijden scenario. Want in zo’n geval gaan we opnieuw tot de coronahotspots van Europa behoren, zoals Cyprus en delen van Frankrijk en Spanje. Dat lijkt me allesbehalve goed voor ons imago.”

Als een land gemiddeld 500 besmettingen per 100.000 inwoners heeft, krijgt het een donkerrode kleur van het ECDC.

Lees ook:

(bzg)

Meer