AFP or licensors

Rode Kruis ontving na overstromingen al recordbedrag van 35 miljoen euro aan giften

De solidariteitsactie 2525 van het Rode Kruis die werd opgestart na de zware overstromingen begin juli, bracht al 35 miljoen euro op. De Franstalige tegenhanger van het Rode Kruis, Croix-Rouge de Belgique, bedankt iedereen voor de solidariteit en stelt een plan van aanpak voor de komende maanden voor.

Ons land -en dan vooral Wallonië- werd een maand geleden geteisterd door een verschrikkelijke natuurramp. Er stierven 37 mensen en ook de materiële schade was enorm. Het Rode Kruis richtte daarom de solidariteitsactie 2525 op. Die actie heeft dus nu al 35 miljoen euro opgeleverd.

35 miljoen euro is een recordbedrag

Pierre Hublet, gedelegeerd bestuurder van Croix-Rouge de Belgique

"35 miljoen euro is een recordbedrag", zegt Pierre Hublet, gedelegeerd bestuurder van Croix-Rouge de Belgique (CRB). "We zullen de middelen in overleg en op een verantwoorde en doordachte manier inzetten," belooft hij. CRB zegt dat ze een goed zicht hebben op de noden op lange termijn. Ze hebben daarover overlegd met de lokale overheden en de burgerinitiatieven. "Intussen blijven we ook actief om directe hulp te bieden op het terrein." 

Momenteel is er al 2,3 miljoen euro uitgegeven aan onmiddelijke hulp zoals dekens, veldbedden, elektrische apparaten en eerstehulpmateriaal. Per dag worden er ook 10.000 maaltijden verdeeld aan slachtoffers. 

Plan van aanpak

Voor de komende acht maanden heeft het CRB een plan uitgewerkt voor de hulp. Het wil daarmee hulp aan de slachtoffers op lange termijn aanbieden. De focus ligt dan vooral op de meeste kwetsbare slachtoffers en op de negen gemeenten die het zwaarst getroffen zijn: Chaudfontaine, Esneux, Luik, Limbourg, Pepinster, Rochefort, Theux, Trooz en Verviers.

Het plan van aanpak bestaat uit vijf grote projecten:

  1. Voor de meest kwetsbare slachtoffers, zo'n 10.000 mensen, wordt er 10 miljoen euro uitgetrokken.
  2. Er wordt ook 10 miljoen euro geschonken aan lokale projecten in de negen zwaarst getroffen gemeenten. Het CRB zal met de gemeenten samenwerken en een aantal opties aanbieden volgens de noden die in iedere gemeente anders zijn.
  3. Er wordt ook vijf miljoen euro uitgetrokken voor voedselhulp. De bedeling gebeurt in samenwerking met het leger.
  4. Er wordt ook vijf miljoen euro geïnvesteerd in tijdelijke huisvesting. Volgens de analyse is er nood aan tien opvangcentra. Er zijn er nu al in Verviers, Banneux, Esneux en Luik.
  5. Ten slotte gaat er twee miljoen euro naar schoolmateriaal en maaltijden zodat de zowat 8.000 leerlingen van het lager en secundair onderwijs weer naar school kunnen. 

Het CRB trekt naast de 5 projecten ook 1,5 miljoen euro uit voor basishulp zoals EHBO- en hygiënemateriaal. Er wordt ook nog 1,5 miljoen euro aan psychosociale ondersteuning, transport en logistiek gespendeerd. 

Meest gelezen