Themabeeld 

Risicogroepen met ernstige afweerstoornis krijgen wellicht een derde prik, ouderen (nog) niet

Een derde prik van het coronavaccin zit eraan te komen. Althans voor een relatief kleine risicogroep van kwetsbare personen. Voor een eventuele brede uitrol is het volgens experts nog te vroeg. Daarvoor wil de taskforce vaccinatie eerst meer wetenschappelijk bewijs zien.

Onder meer Duitsland, Israël en de VS hebben al groen licht gegeven voor een derde prik met het Pfizer- of Modernavaccin. De Amerikanen willen vanaf half september beginnen met het geven van een booster aan alle gevaccineerden. Morgen zitten onze gezondheidsministers samen om een beslissing te nemen. Het is nu al zeker dat we het voorzichtiger zullen aanpakken.

De taskforce en het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) publiceerden dinsdag hun rapport. Daarin pleiten ze voor een stapsgewijze aanpak. Voorlopig komen enkel de risicogroepen met een ernstige afweerstoornis in aanmerking voor een derde prik. Bewoners van woonzorgcentra en andere ouderen horen daar niet bij.

Het gaat om patiënten met aangeboren afweerstoornissen, chronische nierpatiënten, HIV-patiënten (CD4 T-cellen <200 per mm3) en kankerpatiënten. Ook personen die recent een stamcel- of orgaantransplantatie hebben ondergaan komen in aanmerking net zoals patiënten die behandeld worden met geneesmiddelen die het immuunsysteem afremmen. De hele groep telt zo’n 300 à 400.000 personen.

En ouderen?

De huidige gegevens tonen dat bij risicogroepen met een ernstige afweerstoornis het toedienen van een extra dosis kan zorgen voor een toename van antistoffen. Ook een sterkere cellulaire immuunrespons is gerapporteerd. Deze resultaten doen hopen op een betere bescherming tegen infectie, maar, schrijven de experts, dit is nog niet aangetoond.

Bij hoogbejaarden wordt ook een lagere immuunrespons gezien, maar voorlopig zijn er nog geen gepubliceerde resultaten van studies over de toediening van een extra dosis. De experten adviseren om daarop te wachten. Indien een derde prik gewenst is dan zullen wellicht eerst de bewoners van woonzorgcentra en serviceflats aan de beurt komen. Zij werden eerder gevaccineerd en een verblijf in een voorziening vormt een bijkomend risico op infectie.

Voor de brede bevolking is het nut van herhalingsvaccinatie nog geen uitgemaakte zaak. Volgens eigen onderzoek van de producenten is er niet aan te ontkomen, maar hier spelen mogelijk ook commerciële belangen. De WHO vraagt rijke landen om te wachten met de derde prik tot er voldoende vaccins zijn om gans de wereldbevolking te kunnen voorzien. (agg)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER