© ATV

Bewoners Sint-Jansplein in gesprek met stad en district: “Onze bezorgdheden worden volledig erkend”

Antwerpen -

Buurtbewoners van het Sint-Jansplein in Antwerpen hebben dinsdagavond met de stad en het district Antwerpen gepraat over de drugsoverlast. “Een constructief gesprek”, zegt omwonende Jiri De Laet. “Ze erkennen de problematiek van A tot Z. In oktober, ten laatste november staat er een vervolggesprek gepland.”

De buurtbewoners van het Sint-Jansplein en de omliggende straten trokken enkele weken aan de alarmbel. De drugsoverlast in hun wijk loopt de spuigaten uit. Nadat verschillende omwonenden de problematiek aankaartten in deze krant, werden ze uitgenodigd voor een onderhoud op het kabinet van burgemeester Bart De Wever (N-VA). De Wever zelf was niet aanwezig. Hij is nog op vakantie, maar zijn medewerkers, een afvaardiging van de Antwerpse politie en districtsburgemeester Paul Cordy (N-VA) tekenden present.

“Positief gevoel”

De delegatie van buurtbewoners telde zes mensen, waaronder Jiri De Laet. “Het was een erg constructief gesprek”, zegt De Laet. “Onze bekommernissen en bezorgdheden en de toenemende drugsoverlast werden van A tot Z erkend. We hadden dus zeker niet het gevoel dat het een ‘beleefdheidsgesprek’ was. Al onze suggesties worden ook meegenomen en intern verder besproken binnen het stadsbestuur. We stelden onder meer voor een Stadsmarinier aan te stellen (brugfiguren die de veiligheid en de leefbaarheid in de wijken moeten bevorderen, red.). We herhaalden onze vraag voor gebruikersruimtes en informeerden naar een eventueel alcoholverbod op het plein. We stelden ook voor om publieke toiletten te installeren, zodat verslaafden hun gevoeg niet zomaar op straat moeten doen. We zijn met een positief gevoel buitengestapt. De communicatie is opgestart en dat is al erg belangrijk.”

Vervolggesprek

In oktober of ten laatste begin november staat een vervolggesprek gepland. In september vindt ook het eerste, maandelijkse overleg tussen buurtbewoners en de Antwerpse politie plaats. En de buurt gaat zich ook verenigen in een wijkcomité. “Zo zetten we al tien stappen vooruit in de communicatie tussen stad, politie, hulpverleners en de bewoners”, zegt De Laet. “We gaan daarover nog communiceren met onze buren zodat we iedereen de kans geven om mee na te denken over onze wijk.” jas

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER