Wat is er aan de hand in de gemeenten die hun burgemeester wegstemmen? “Dit is een goedkope populistische kaakslag”

Het was bedoeld om de lokale democratie te versterken, maar een fraai beeld van de democratie levert het allerminst op. Na Blankenberge is nu ook in De Panne en Eeklo (zie hieronder) de huidige meerderheid weggestemd ‘dankzij’ een nieuw decreet. Met beschuldigingen van machtsgeilheid en postjespakkerij op de koop toe.

Thibaut Renson en Thijs Pattyn

“Akkoord dat er in het huwelijk al eens gekeken wordt naar een ander, maar je moet er wel met je pollen van afblijven.” De burgemeester van De Panne, Bram Degrieck, reageert op de demarche van zijn schepen Cindy Verbrugge (N-VA) om samen met de oppositie een nieuwe meerderheid te vormen.

LEES OOK. Leidt nieuw decreet straks tot stroom aan bestuurswissels zoals in Blankenberge? “Er zijn ook beperkingen voorzien”

Dat zit zo. Sinds zaterdag kan een meerderheid binnen de gemeenteraad de burgemeester en schepenen wegstemmen en een nieuwe bestuursploeg aanduiden. Door die ‘constructieve motie van wantrouwen’ ook mogelijk te maken op lokaal niveau wil de Vlaamse regering ‘de lokale democratie versterken’.

Geen fraai beeld

In het verleden leidde een onoverkomelijke tegenstelling tussen coalitiepartners vaak tot een juridische strijd en politieke patstelling. Als een meerderheid een andere ploeg wil, dan moet dat eenvoudigweg kunnen, luidt de redenering. Net als in Blankenberge maakte de oppositie in De Panne daar onmiddellijk gebruik van. Maar een fraai beeld van democratie levert het voorlopig niet op.

Schepen Cindy Verbrugge. ©  Thijs Pattyn

“Terwijl er nooit bestuursproblemen geweest zijn, gaat mevrouw Verbrugge op een ander vrijen”, zegt de Degrieck. “Het is een goedkope populistische kaakslag en een misselijkmakende uppercut voor onze medewerkers.”

80.000 euro verspeeld

“Ik heb het beleidsplan indertijd mee onderhandeld”, zegt Cindy Verbrugge, “maar in de praktijk gaat het een andere richting uit. We zouden de voetpaden aan de Zeelaan heraanleggen, maar dat is men nu niet meer van plan. We hebben meer dan 80 000 euro verspeeld aan een bevrijdingsfeest waar de burgemeester mee wilde uitpakken, maar nooit kon plaatsvinden. En nadat men beloofd had de zelfstandigen te steunen tijdens de corona, plant men onze hotels nu extra te belasten, il faut le faire.”

De eenvrouwsfractie van Verbrugge heeft samen met De Pannes grootste fractie (Vooruit en CD&V) en een onafhankelijk raadslid dat vroeger uitkwam voor een coalitiepartner van de burgemeester, een constructieve motie van wantrouwen ingediend. Samen hebben ze net een meerderheid. De stemmenkampioen van de vorige verkiezingen, Ann Vanheste (Vooruit), zou burgemeester worden, Verbrugge blijft schepen. “Het gaat niet om mij, het gaat om inhoud”, zegt Verbrugge, “om concrete dossiers waarachter ik me niet langer kan scharen.”

Ann Vanheste. ©  Thijs Pattyn

Welke beleidskeuzes de nieuwe ploeg gaat maken, is nog niet duidelijk. “Na de installatie gaan we ons huiswerk maken”, zegt Verbrugge. Wat wel al duidelijk is, is dat Verbrugge er een portefeuille bijkrijgt. Het gaat niet toevallig om een portefeuille waarvan ze onder de huidige burgemeester afstand nam. Toen klonk het dat er ‘onverenigbaarheden zijn met de professionele activiteiten die ze in bijberoep onderneemt’. Zelf ziet ze daar nu geen graten in. “Postjespakkerij? Ik krijg die portefeuille er niet bij, ik neem die weer op. De nieuwe ploeg vraagt me op basis van mijn expertise. Dan neem ik mijn verantwoordelijkheid.”

Met de wind veranderen

“Daarvoor heb ik plaatsvervangende schaamte”, zegt Degrieck, die de demarche van Verbrugge “machtsgeil” noemt. Consequent in de seksuele metafoor noemt hij het een “verkrachting van het nieuwe decreet”. Dat een van de ondersteuners overliep van een fractie die de motie niét steunt, zou ze dan ook onontvankelijk verklaren. “Met de wind veranderen van fractie om een bestuur lam te leggen, dat kan toch niet de bedoeling zijn?”

“Ik ga dit juridisch aanvechten”’, zegt Degrieck. “Ze gaan me met mijn 125 kilo uit het gemeentehuis moeten sleuren als ze mij buiten willen krijgen.” Verbrugge reageert: “Mij beschuldigen van postjespakkerij, maar jezelf aan je zitje vastbinden?” ‘De versterking van de democratie’ pakt in De Panne alvast anders uit dan de Vlaamse regering voor ogen had.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer