Alexander Dumarey

Coronablog - Cijfers zetten stijgende trend voort met 57 opnames per dag, Oostende activeert zaterdag aanmeldingssysteem

De coronacijfers in ons land blijven verder stijgen. Het gemiddelde aantal nieuwe besmettingen stijgt nog altijd, maar minder snel (+9%): het zijn er nu meer dan 1.900 per dag. Ook het aantal ziekenhuisopnames blijft sterk stijgen, naar gemiddeld 57 per dag. Wie zaterdag naar het strand van Oostende wil, zal vooraf moeten reserveren. Volg alle updates over de coronacrisis in deze blog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Bovenaan onze coronablog pinnen we de belangrijkste berichten vast. Daaronder vind je de meest recente updates.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Zaterdag naar het strand van Oostende? Aanmelden verplicht

Vanaf zaterdag activeert Oostende opnieuw haar aanmeldingssysteem voor de drukste stranden. Het systeem moet ervoor zorgen dat de social distancing op de stranden gegarandeerd is. Het systeem is actief op het Klein Strand, Groeistrand en Groot Strand, dus van aan het Zeeheldenplein tot net voor de Venetiaanse Gaanderijen. Op de andere stranden is er geen aanmelding nodig. Iedereen kan gratis aanmelden via de website visitoostende.be/goedgepland, via de balie van Toerisme Oostende of het gratis nummer 0800 62 167. De aanmelding garandeert een plekje op de stranden in het centrum bij aankomst voor 14.00 uur. Het systeem wordt momenteel enkel geactiveerd op zaterdag 21 augustus.

Blik op de coronacijfers: 567 covidpatiënten gehospitaliseerd

  • Gisteren (17 augustus) hadden 8.312.487 mensen in ons land al zeker één prik gekregen. Dat is 84,6 procent van de volwassenen. Als je kijkt naar de totale bevolking, minderjarigen inbegrepen dus, gaat het om 72,1 procent7.721.507 van hen zijn volledig gevaccineerd, 81,7 procent van alle volwassenen en 67 procent van de totale bevolking. 

    In Vlaanderen zijn 4,8 miljoen mensen volledig gevaccineerd, goed voor 88 procent van de volwassenen. In Wallonië en de Duitstalige gemeenschap gaat het om respectievelijk 77 en 72 procent van de 18-plussers. Brussel hinkt achterop met 60 procent.

Archieffoto
  • Van 11 tot en met 17 augustus werden elke dag gemiddeld 57 patiënten in het ziekenhuis opgenomen (+3 ten opzichte van maandag). Dat is 21 procent meer dan de week ervoor.
  • Gisteren meldden de ziekenhuizen 84 nieuwe opnames. 70 patiënten konden het ziekenhuis verlaten.
  • Gisteren lagen er in totaal 567 covidpatiënten in het ziekenhuis (+16 ten opzichte van maandag). Meer dan 500 gehospitaliseerde covidzieken dateert van 17 juni.
  • Gisteren lagen er 162 covidpatiënten op intensieve zorg (+4 ten opzichte van maandag), 78 onder hen hebben beademing nodig. Het aantal opnames op intensieve zorg is op weekbasis gestegen met 35% en ook het aantal patiënten dat aan de beademing ligt, is gestegen met een fikse 42%.
  • In de week van 8 tot en met 14 augustus overleden elke dag gemiddeld 3 personen aan de gevolgen van het coronavirus. Dat is 4 procent minder dan een week eerder. Sinds het begin van de pandemie zijn in ons land 25.299 overlijdens geregistreerd.
  • Tussen 8 en 14 augustus werden per dag gemiddeld 1.916 nieuwe besmettingen (+13 ten opzichte van maandag) bevestigd, dat is 9 procent meer dan de week ervoor. Sinds het begin van de pandemie zijn in ons land al 1.156.620 besmettingen geregistreerd.
  • Tussen 8 en 14 augustus werden dagelijks gemiddeld 50.700 tests afgenomen. Dat is 1 procent minder dan de week ervoor.
  • De positiviteitsratio tussen 8 en 14 augustus (het aantal positieve testen op het totale aantal testen) bedroeg 4,2 procent (0,4 procentpunt meer dan vorige week). Dat betekent dat 4 op de 100 van de afgenomen testen positief is. De Wereldgezondheidsorganisatie WHO vindt een ratio boven 5 zorgwekkend, de Europese CDC - het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding - houdt het cijfer van 4 aan.
  • De R-waarde of het reproductiegetal, het cijfer dat aangeeft hoe snel het virus zich verspreidt, zit momenteel op 1,12. Dat betekent dat elke persoon die besmet is met het coronavirus gemiddeld meer dan 1 andere persoon besmet. Als de R-waarde onder de 1 ligt, krimpt de epidemie. Ligt de R-waarde boven de 1, dan groeit de epidemie.

Je kunt de meest recente grafieken van de besmettingen, de overlijdensziekenhuisopnames en tests terugvinden bij het wetenschappelijk instituut Sciensano.

Cijfers over het aantal geleverde vaccins en het aantal toegediende vaccins vindt u bij het Corona Commissariaat en bij Sciensano. Dat zijn federale cijfers, de Vlaamse vaccinatieteller toont hoeveel mensen in Vlaanderen gevaccineerd zijn.

Begin juni besliste de Interministeriële Conferentie (IMC) dat ook 16- en 17-jarigen) gevaccineerd kunnen worden. Begin juli werd diezelfde beslissing ook voor de 12- tot 15-jarigen genomen. Daardoor geeft VRT NWS ook de vaccinatiepercentages voor de volledige bevolking mee.

Wat is de positiviteitsratio en hoe moeten we die interpreteren? Dat kan je hier lezen.

Motivatiebarometer: niet-gevaccineerden steeds minder geneigd zich aan coronamaatregelen te houden

Wie niet gevaccineerd is, is steeds minder geneigd zich aan de coronamaatregelen te houden, zeker diegenen onder hen die al een besmetting met corona hebben doorgemaakt. Dat blijkt uit het laatste rapport van de motivatiebarometer. 

Bij gevaccineerde personen daarentegen is er maar een beperkt draagvlak voor het volledig afschaffen van de maatregelen. Ze willen de bereikte resultaten niet in gevaar brengen. Maar ze vinden wel dat versoepelingen kunnen in de omgang met andere gevaccineerde personen. 

"Er is een deel van de ongevaccineerde personen die in het verleden al besmet zijn geweest, en voor hen is dat eigenlijk een legitieme reden om die maatregelen niet langer te volgen” zegt onderzoeker Maarten Vansteenkiste van de Universiteit Gent: “Die personen verliezen dan ook hun motivatie, ze zien de meerwaarde daar niet meer van in. Veel van de gevaccineerde personen kiezen eigenlijk voor veiligheid, zijn bezorgd dat de situatie verder zou escaleren. En eigenlijk zien ze dan ook het belang in van het blijven volgen van die maatregelen zolang dat nodig is."

Meer dan 7.000 mensen hebben de vragen van het onderzoek beantwoord. Globaal genomen is de motivatie om de maatregelen te volgen in de zomermaanden gestabiliseerd. Zo’n 36 procent blijkt erg gemotiveerd, 21 procent is deels gemotiveerd. Maar de motivatiekloof tussen gevaccineerden en niet-gevaccineerden wordt dus wel groter. 

Na cultuursector: evenementensector hoopt dat deuren weer volledig open kunnen, zonder beperkingen

In aanloop naar het Overlegcomité van vrijdag hoopt de evenementensector dat er een volledige heropening van de cultuur- en evenementensector wordt aangekondigd. Dat zegt #SoundOfSilence, het initiatief dat ijvert voor een heropstart van de evenementensector.

Volgens de sector is de vaccinatiegraad in België intussen hoog genoeg. "Er is niets wat ons nog tegenhoudt om opnieuw aan het werk te gaan. Of toch?", klinkt het bij #SoundOfSilence.

De evenementensector vraagt dat de deuren naar evenementen weer wagenwijd open kunnen. Voor events met kleinere aantallen toeschouwers zou dat eventueel met een uitbreiding van het Covid Safe Ticket kunnen, aldus nog #SoundOfSilence. Momenteel kan het Covid Safe Ticket enkel ingezet worden op outdoorevenementen met 1.500 bezoekers of meer. 

Eerder deze week toonde de cultuursector zich ook al voorstander van de uitbreiding van het Covid Safe Ticket naar voorstellingen met minder dan 1.500 bezoekers, als de overheid het nog te vroeg vindt voor de volledige vrijheid. Maar a het van de Crisiscel Cultuur afhangt, dan moet de cultuursector vanaf 1 september weer op volledige capaciteit open kunnen.

AFP or Licensors

Hoe zit het met de bijwerkingen na een prik met Moderna, AstraZeneca of Pfizer?

Lichamelijke klachten, die normaal zijn bij coronavaccinaties, worden na de tweede vaccinatie met Moderna vaker ervaren dan na de eerste prik. Bij het AstraZeneca-vaccin is dit juist andersom, meldt in Nederland Bijwerkingencentrum Lareb na onderzoek. Bij Pfizer/BioNTech is er nagenoeg geen verschil.

De klachten zoals hoofdpijn, spierpijn, vermoeidheid, niet lekker voelen, misselijkheid, rillingen en koorts zijn bekende bijwerkingen na vaccinaties. "Ten minste één van deze bijwerkingen wordt vaker ervaren na de tweede Moderna-vaccinatie (79 procent) dan na de eerste (56 procent)", aldus Lareb. Bij het AstraZeneca-vaccin is dit 39 procent na de tweede prik en 86 procent na de eerste inenting. Bij het vaccin van Pfizer worden de klachten in ongeveer een kwart van de gevallen ervaren, zowel na de eerste prik als na de tweede.

Lareb deed de studie bij 18.100 mensen die twee keer zijn geprikt. Het gaat om 10.200 deelnemers met het Pfizer-vaccin, ruim 5.500 met het vaccin van AstraZeneca en ruim 2.400 met Moderna.

Jeugdwerk wil versoepelingen voor kleine evenementen, optredens en fuiven

Formaat, de koepel van het open jeugdwerk, vraagt versoepelingen voor kleinere evenementen zoals lokale festivals, optredens in jeugdhuizen of fuiven. Grote festivals met meer dan 1.500 deelnemers kunnen dankzij het Covid Safe Ticket doorgaan zonder afstand en mondmaskers, maar voor kleinere evenementen zijn er nog veel strengere regels. Terwijl die net vaak op jonge vrijwilligers draaien.

Versoepelingen moeilijk? Dan minstens een Covid Safe Ticket

Tom Dierckx van Formaat

De sector vraagt dat het Overlegcomité vrijdag die regels herbekijkt. "Als die versoepelingen niet mogelijk zijn, vragen we minstens om het Covid Safe Ticket ook mogelijk te maken voor kleinere evenementen", legt Tom Dierckx van Formaat uit aan VRT NWS. "Als jongere is het moeilijk te begrijpen waarom je op een groot festival geen afstand moet houden, geen mondmasker moet dragen en op een klein festival wel."

Veel jongeren zijn nog geen twee weken volledig gevaccineerd. Als het Covid Safe Ticket er ook voor kleinere evenementen komt, vraagt Formaat ook gratis tests voor de jongeren in kwestie om het betaalbaar te houden.

Wat denkt viroloog Van Ranst eigenlijk over de vaccinatieplicht?

Viroloog Marc Van Ranst stelt tijdens een interview aan de Nederlandse radio (NPO Radio 1) dat je vaccineren verplicht kan maken bij het zorgpersoneel. Elders ligt dat een stuk moeilijker.

"Je moet je afvragen, als we zoveel moeite doen om dit te verplichten, of dit geen groot cadeau is voor de anti-vaccinlobby, dat kan afstralen op de andere vaccinaties, zoals de kinder- en zuigelingenvaccinaties. En dat wil je niet", vindt hij. 

Grote Prijs Formule 1 van Japan geannuleerd

De Grote Prijs Formule 1 van Japan, die voorzien was op zondag 10 oktober, gaat dit jaar niet door. De reden voor de annulatie is de "aanhoudende complexiteit van de organisatie door de coronapandemie", klinkt het. De Paralympische Spelen die volgende dinsdag beginnen in Tokio, gaan wel gewoon door.

(archieffoto - F1 Japan 2019)
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Nederlandse banken blijken complotdenkers te weren

Banken en betaaldiensten blokkeren regelmatig rekeningen van organisaties die zij beschouwen als verspreiders van nepnieuws over corona en vaccinaties, zo schrijft de Nederlandse krant NRC na een rondvraag.

Zeker 8 invloedrijke internetkanalen, waaronder actiegroep Viruswaarheid, zijn de voorbije maanden de wacht aangezegd, of zijn afgesloten van een bankrekening of betaaldienst. Banken aanzien het weren van dergelijke klanten als onderdeel van de strijd tegen extremisme. Zo blijkt Rabobank te beschikken over een afdeling Counter Terrorism Finance. Banken zijn vooral beducht op negatieve publiciteit.

De getroffen platforms stellen dan weer slachtoffer te zijn van censuur: zij worden financieel gedupeerd vanwege hun uitlatingen over corona en vaccinaties. Oftewel "discriminatie van andersdenkenden", zegt evangelist en getroffene Jaap Dieleman. Volgens experts gaat het beleid van de banken mogelijk te ver, aldus NRC.

Australische luchtvaartmaatschappij Qantas voert vaccinatieplicht in

De Australische luchtvaartmaatschappij Qantas verplicht al haar personeel om zich in te enten tegen het coronavirus. Piloten, stewards en grondpersoneel moet tegen 15 november ingeënt zijn, voor de rest van het personeel ligt de deadline op eind maart 2022, meldt het bedrijf.

Er komen uitzonderingen voor mensen die zich om medische redenen niet kunnen laten vaccineren. Eerder voerden ook al verschillende Amerikaanse maatschappijen een vaccinatieplicht in voor een deel van het personeel.

Eén bemanningslid kan op één dag tijd naar meerdere steden vliegen en met duizenden mensen in contact komen

directeur Alan Joyce

"Een bemanningslid kan op één dag tijd naar meerdere steden vliegen en met duizenden mensen in contact komen", legt directeur Alan Joyce uit. Het is daarom "zeer belangrijk" dat medewerkers gevaccineerd zijn. De regel geldt ook voor dochterbedrijf Jetstar.

Paus Franciscus: "Vaccineren manier om voor elkaar te zorgen"

Paus Franciscus heeft in een videoboodschap (zie hieronder) gelovigen opgeroepen om zich te laten vaccineren. "Dat is een daad van liefde", verklaarde de kerkelijke vader.

Hij prees het werk van wetenschappers. "Dankzij de gratie van God en de inspanningen van velen, hebben we vaccins om ons te beschermen tegen COVID-19 (...) Het is een simpele maar doeltreffende manier om voor elkaar zorg te dragen. Elk van ons kan dit kleine gebaar stellen."  

CD&V-fractie wil meer middelen voor preventieadviseurs op scholen

De CD&V-fractie in het Vlaams parlement wil dat er meer geld wordt vrijgemaakt voor preventieadviseurs op scholen. Zo'n preventieadviseur staat in voor de veiligheid en het welzijn op school, en door corona is daar veel werk bijgekomen.

Volgens CD&V parlementslid Loes Vandromme is het dan ook dringend tijd dat de functie van preventieadviseur opgewaardeerd wordt. "Vaak is het een leerkracht die de taak erbij neemt. (...) Gisteren heeft het onderwijsoverleg beslist dat leerlingen geen mondmasker meer moeten dragen als ze neerzitten, maar de preventieadviseur heeft er opnieuw een taak bijgekregen: hij of zij kan nog altijd een ander advies geven na een risicoanalyse." Vandromme wil ook beter zicht op hoeveel preventieadviseurs er nu al precies zijn.

Herbeluister hier het volledige gesprek in "De ochtend" op Radio 1:

Tennisster Stefanos Tsitsipas past voor een vaccin

Tennisspeler Stefanos Tsitsipas (23), de nummer 3 van de wereld bij de mannen, wil niet gevaccineerd worden, tenzij het verplicht wordt in het professionele tenniscircuit. De tennisbond ATP moedigt (voorlopig enkel) spelers aan om een coronaprik te nemen, maar Tsitsipas heeft er zijn bedenkingen bij.

"Op een gegeven moment zal ik wel moeten, daarvan ben ik overtuigd", aldus de 23-jarige Griekse topsporter. In juni vertelde hij nog op Wimbledon dat het "een uitdaging was om te leven en te werken in bubbels".

2020 TPN

"Wear a fucking mask" in New York

In New York (VS) zijn aan metrostations affiches opgedoken waarop aangedrongen wordt je te laten vaccineren en mondmaskers te blijven dragen. Sinds dinsdag moeten New Yorkers bewijzen dat ze gevaccineerd zijn tegen corona om te kunnen deelnemen aan allerlei binnenactiviteiten. De affiches vermelden dan wel het CDC (of het Center for Disease Control and Prevention), niemand heeft de campagne al toegelicht.

AFP or licensors

Meest gelezen