BELGA
Volledig scherm
PREMIUM
© BELGA

Lokale besturen vallen als vliegen, en da’s goed voor de democratie

Wat is er aan de hand in Blankenberge, De Panne en nu ook Eeklo? Nieuwe coalities worden gesmeed, burgemeesters aan de kant geschoven. Het gloednieuwe gemeentedecreet, dat een coalitiewissel tijdens de legislatuur toestaat, bestaat nog maar drie dagen, maar leidt nu al tot politieke hoogspanning. “Toch is het een vooruitgang”, zegt politicoloog Carl Devos.

111 reacties

  • Miguel Leboucq

    3 jaar geleden
    Echte democratie is waar de ministers, presidenten en burgemeesters RECHTSTREEKS door kiezers verkozen worden. Hier is het een schijndemocratie waar de postjes uitgedeeld worden ongeacht het resultaat van de verkiezingen
  • guido Bervoets

    3 jaar geleden
    Geen enkele partij wil samenwerken met het Vlaams Belang omdat ze te extreem zijn en hun programmapunten niet te realiseren zijn in een rechtsstaat. En de N-VA heeft zichzelf buitenspel gezet door teveel veto's te stellen, waaronder o.a. hun confederalisme en een enorme staatshervorming waarvoor drie/vierde meerderheid voor nodig is. Niet gepast in dit tijdvak van grote crisis en de pandemie. Daarom was Vivaldi de enige werkbare oplossing.
  • Dick De Zeure

    3 jaar geleden
    In een echte democratie wordt rekening gehouden met de verkiezingsuitslag en dat is niet het geval in dit landje dus nee, dit is geen democratie. Hier doen politici gewoon hun zin zonder rekening te houden met een zeer groot deel van de bevolking.
  • Dick De Zeure

    3 jaar geleden
    En dan krijgen de burgers opeens een bestuur waar ze niet voor gekozen hebben, wat is daar democratisch aan? Maar ja, dat is op federaal niveau ook zo, de winnaars van de verkiezingen buiten spel zetten en een grote coalitie van verliezers vormen. Waarom moeten wij eigenlijk nog gaan stemmen, alles is al op voorhand bedisselt.
  • Yolande MARIS

    3 jaar geleden
    Ik zou heel graag weten wat deze onnozelheid van Somers ons nu weer gaat kosten.Openbaarheid geëist.