Melkboeren slaan alarm: “Melkprijzen dalen terwijl grondstofprijzen stijgen”

Het Algemeen Boerensyndicaat, de belangenvereniging voor boeren actief in Vlaanderen, protesteerde dinsdag bij Aldi. De supermarktketen zou te lage prijzen zetten op melk. Ook de Boerenbond is niet tevreden met de “stuntprijzen” die enkele retailers voor melk vragen.

De prijzen voor consumptiemelk zijn in ons land tot 44 procent lager dan in Nederland en Duitsland, volgens de Belgische Confederatie van de Zuivelindustrie, de sectorvereniging van de zuivelindustrie in België.

Aldi volgde onlangs Albert Heijn naar een stuntprijs van 0,55 euro per liter. “Het gevaar bestaat dat andere retailers verplicht zullen zijn om deze prijsdalingen te volgen”, zegt de sectorvereniging. Ook het Algemeen Boerensyndicaat en de Boerenbond verzetten zich tegen de prijsverlaging.

Promostunts

Het Algemeen Boerensyndicaat ging in overleg met de directie van Aldi en vindt ook de prijzenslag van andere warenhuizen onhoudbaar. De belangenvereniging vraagt dat supermarkten hogere prijzen vragen. Anders zouden er hardere acties volgen.

Eerder deze maand werd ook geprotesteerd bij een filiaal van Albert Heijn in Ronse. “De boeren kunnen hier niets meer aan verdienen”, zegt voorzitter van het Algemeen Boerensyndicaat Hendrik Vandamme. “We zien grondstoffen en arbeid duurder worden, maar de melkprijs stijgt niet mee.”

“Duurzame melkproductie heeft ook een kostprijs en dit lijkt men vaak te vergeten”, klinkt het bij de Boerenbond. “Het is duidelijk dat deze spelers los van de marktrealiteit promostunts toepassen op melkproducten. Dit is voor ons onaanvaardbaar.”

30 miljoen euro waardevernietiging

Boeren zouden zelden rechtstreeks onderhandelen met supermarkten. De Confederatie van de Zuivelindustrie doet dat wel en bevestigt de recente prijsdaling. Waar voorheen 0,65 euro per liter werd betaald, pakte het Nederlandse AH onlangs uit met een stuntprijs van 0,55 euro.

De beroepsvereniging zegt dat Aldi heeft beslist om het lage prijsniveau van Albert Heijn te volgen. “Het liet zijn prijzen dalen met 0,10 euro per liter, en dat op een moment waarop alle grondstofprijzen stijgen”, laat het weten aan Belga.

Een prijsdaling met 10 cent in België zou overeenstemmen met een waardevernietiging van meer dan 30 miljoen euro. “Dit geld kunnen melkveehouders meer dan gebruiken om verder te verduurzamen en om een leefbaar inkomen te realiseren.”

Lees ook:

(jvdh)

Meer