Wit-Russische soldaten in volledige oproeruitrusting drijven migranten over de Litouwse grens.

Wit-Russische grensbewakers betreden illegaal Litouwen om migranten te verdrijven, Litouwen reageert woedend

Litouwen beschuldigt Wit-Russische grensbewakers ervan illegaal het Litouwse grondgebied te hebben betreden om migranten en vluchtelingen de grens over te drijven. Op videobeelden is te zien hoe twaalf Wit-Russische grensbewakers in volledige oproeruitrusting een groep van ongeveer 35 migranten naar Litouwen doen oversteken. 

Aan de grens van Litouwen met Wit-Rusland zijn videobeelden gemaakt waarop te zien is hoe Wit-Russische grensbewakers de Litouwse grens overschrijden om een groep migranten en vluchtelingen de grens te doen oversteken. Litouwen reageert woedend op de beelden en zegt dat de Wit-Russische bewakers ongrondwettelijk het Litouwse grondgebied hebben betreden. De Litouwse regering spreekt van een "ontoelaatbare provocatie" door Wit-Rusland.

De video toont een groep van ongeveer 35 migranten die door hoog gras Litouwse grensbewakers tegemoetkomen. Achter de vluchtelingen staan twaalf gewapende Wit-Russische grensbewakers die de vluchtelingen in de richting van de Litouwse grenswachters drijven. De Litouwse grensbewakers manen de vluchtelingen aan om terug te keren, maar dat wordt verhinderd door de Wit-Russische grensbewakers die zich in volledige oproeruitrusting achter de vluchtelingen opstellen.

Bekijk hieronder de video:

Videospeler inladen...

Wit-Russische vergeldingsacties na economische sancties

De voorbije weken stuurt Wit-Rusland wel vaker migranten de grens met Litouwen over. Volgens Litouwen zijn het voorbije jaar al meer dan 4.000 mensen uit Wit-Rusland overgekomen naar Litouwen. De meesten van hen zijn Irakezen.

De Europese Unie zegt dat de Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko op die manier wraak probeert te nemen voor de economische sancties die door de EU aan Wit-Rusland zijn opgelegd. Die sancties zijn er gekomen nadat in Wit-Rusland protesten tegen de regering met geweld zijn neergeslagen en na de arrestatie van de kritische journalist Roman Protasevitsj.

Meest gelezen