Het Nederlandse vliegtuig dat gisterenavond op Schiphol landde met 16 Belgen aan boord.
Volledig scherm
PREMIUM
Het Nederlandse vliegtuig dat gisterenavond op Schiphol landde met 16 Belgen aan boord. © ANP

ONZE OPINIE. De evacuatie uit Kaboel is een titanenklus. Maar het kan niet onmogelijk zijn om te communiceren

“Deze mensen gaan simpelweg dood”. “Het gaat te langzaam.” En: “De betrokken bewindspersonen wijzen naar elkaar en verschuilen zich achter procedures.” Die kritiek hoorde je in het Nederlandse parlement gisteren, waar zich een fel debat over Afghanistan ontspon tussen de uittredende regering-Rutte en de oppositie. In onze contreien is het wachten tot volgende week vooraleer het parlement samenkomt. Neen, nieuw is het niet dat de Nederlandse parlementaire cultuur levendiger is dan de onze. Maar het valt des te meer op wanneer ook onze bevoegde ministers op eieren lopen. 

19 reacties

  • ivan de ridder

    3 jaar geleden
    Volgens mij gaat nog niet eens een vierde van die mensen geëvacueerd kunnen worden. Waarom zouden de taliban ook meewerken, ze hebben alle touwtjes in handen dankzij het plotselinge vertrek van de Amerikaanse legermacht. Die luchthaven is veilige zone ja, maar daarbuiten niets. Bovendien brengen gijzelaars meer op ...
  • vangeel guido

    3 jaar geleden
    Ik vrees dat er taliban leden bij zitten en dat deze hier aanslagen plegen. Let AUB goed op wie jullie meenemen.
  • Yolande MARIS

    3 jaar geleden
    De Regeringen willen geen nieuwe asielcrisis,ter informatie de eerste is nooit gestopt,overal vandaan vluchteling of niet worden er mensen opgehaald,ter land ,ter zee en nu ook ter lucht.We gaan nog veel Afghanen moeten opnemen,dat heeft Merkel al geregeld in een onderonsje met Biden,ze moest wat toegevingen doen om het Russische gas in te voeren.Het eigen volk laten ze creperen dat is globalisering .Duitsland ,Polen en Frankrijk zorgen heel goed voor hun eigen economie.
  • Walter De Vuyst

    3 jaar geleden
    Rutte heeft het bij het rechte eind wanneer hij in het Parlement zegt dat alles in Nederland te traag gaat . Inderdaad , de juiste conclusie !
  • ivan de ridder

    3 jaar geleden
    Bernard Loncke, lijkt me correct. 1 ding toe te voegen : Afghanistan is al decennialang de grootste opium/heroïne-producent wereldwijd. Het is dankzij dit feit dat de taliban rijk geworden zijn.