Coronablog: Turkije aanvaardt Europees coronacertificaat, Wallonië kleurt rood op Europese coronakaart

Bij de coronacijfers valt op dat vooral het aantal ziekenhuisopnames blijft stijgen. Er worden op weekbasis nu gemiddeld 60 mensen per dag opgenomen, er liggen 590 patiënten in het ziekenhuis. De grens van 500 werd nog maar zondag overschreden. De totale bezetting in de ziekenhuizen is met 30 procent gestegen in een week tijd, de bezetting op intensieve zorg met 39 procent. Volg het belangrijkste coronanieuws in onze liveblog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Bovenaan onze coronablog pinnen we de belangrijkste berichten vast. Daaronder vind je de meest recente updates.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Turkije, Oekraïne en Noord-Macedonië aanvaarden Europees coronacertificaat

Vanaf morgen zullen Turkije, Oekraïne en Noord-Macedonië het Europees coronacertificaat aanvaarden voor inkomende reizigers. Tegelijkertijd zullen de certificaten die door die drie landen uitgegeven worden ook in de EU worden aanvaard. Dat heeft de Europese Commissie bekendgemaakt.

Wie over een (digitaal) coronacertificaat beschikt, kan in principe vrij reizen in de Europese Unie. Alle 27 lidstaten hebben zich op het Europese platform aangesloten zodat ze elkaars certificaten kunnen lezen en erkennen.

Verschillende niet-EU-landen hebben zich bij dat systeem aangesloten. Na Zwitserland, Noorwegen, IJsland, Liechtenstein, San Marino en Vaticaanstad doen nu ook Turkije, Oekraïne en Noord-Macedonië mee. Omgekeerd aanvaardt de EU ook de certificaten die die landen uitreiken.

"Ik ben tevreden dat de lijst met landen die een systeem uitrollen dat gebaseerd is op het Europese digitale coronacertificaat gestaag groeit en we een internationale standaard zetten", reageert Europees commissaris voor Justitie Didier Reynders. "Dit helpt ons om veilig reizen mogelijk te maken, ook buiten de grenzen van onze Unie."

Wallonië kleurt weer rood op Europese coronakaart, Vlaanderen blijft oranje

Op de Europese coronakaart kleurt Wallonië opnieuw rood. Vlaanderen behoudt zijn oranje kleur, Brussel blijft een rode zone. Ons land past de reisvoorwaarden elke vrijdag aan op basis van de Europese kaart. De kaart wordt opgesteld volgens het aantal coronabesmettingen.

In vergelijking met vorige week gaat het iets beter in Nederland (iets minder rood) en Spanje (minder donkerrood). Frankrijk verliest zijn laatste oranje gebied en kleurt nu ook helemaal rood (of zelfs dieprood in het zuiden). 

Bekijk hier de huidige Europese coronakaart:

Brusselse werkgevers kunnen personeel laten vaccineren op de werkvloer

Brusselse werkgevers kunnen hun personeel laten vaccineren tegen COVID-19 op de werkvloer. Dat zegt Beci, de Brusselse werkgeversorganisatie, die de bedrijven oproept om hier ook gebruik van te maken. Het project wordt gesteund door de Brusselse gezondheidsinspectie, onder leiding van Inge Neven.

Elk bedrijf met minstens tien personeelsleden die zich willen laten vaccineren tegen COVID-19, kunnen een afspraak regelen. Een ploeg van de gemeenschappelijke gemeenschapscommissie regelt dan de levering van vaccins en medisch personeel, klinkt het. Een arts komt ook ter plaatse om personeelsleden met vragen of twijfels te woord te staan.

Beci roept bedrijven op om hier gebruik van te maken. De werkgeversorganisatie verwijst naar de lage vaccinatiegraad in Brussel in vergelijking met de andere gewesten. Onze hoofdstad zou zelfs de laagste vaccinatiegraad van West-Europa hebben. Volgens Beci zijn er minstens 150.000 extra vaccinaties nodig om "een aanvaardbare vaccinatiegraad" te bereiken bij 18-plussers. De bedrijven kunnen daar een steentje toe bijdragen, klinkt het. 

Heel wat bedrijven toonden zich bij het begin van de coronacrisis bereid om vaccinaties op de werkvloer te organiseren. Bovendien hebben velen ervaring met het jaarlijks toedienen van het griepvaccin, dus waarom die niet gebruiken tegen COVID-19? "Hoe sneller meer mensen gevaccineerd zijn, hoe sneller we terug naar het normale leven kunnen", besluit Beci.

Brusselse burgemeesters willen quarantaineverplichting beter kunnen controleren

Verschillende Brusselse burgemeesters willen de naleving van de quarantaineverplichting beter kunnen controleren. Het wettelijk kader van de hoofdstad staat een dergelijke controle op dit moment niet toe, en dat in tegenstelling tot de andere gewesten, zei voorzitter van de Conferentie van Brusselse Burgemeesters, Vincent De Wolf (MR), na een regionale veiligheidsraad.

Brussel heeft momenteel voor corona een incidentie van 455 gevallen per 100.000 inwoners. Die stijging kan grotendeels worden verklaard door de terugkeer van vakantie en een te lage vaccinatiegraad. Tot nu toe testte 37 procent van de reizigers positief ten opzichte van het totaal aantal gevallen voor de hoofdstad, geeft de burgemeester van Etterbeek aan in een persbericht.

In die context is het toezicht op de naleving van test- en quarantaineverplichtingen bijzonder belangrijk, voegt hij eraan toe. De politie kan via wijkagenten nu al de testplicht controleren voor niet-gevaccineerde personen die terugkeren uit de rode zone. De resultaten zijn volgens hem overtuigend. In de politiezone Montgomery (Etterbeek, Sint-Pieters-Woluwe, Sint-Lambrechts-Woluwe) werd 85 procent van de reizigers gecontroleerd die bij terugkeer uit het buitenland een Passenger Locator Form (PLF) hadden ingevuld. Vijfenveertig procent had zich niet laten testen. 

"Brussels minister van Gezondheid Maron (Ecolo) staat ervoor open"

De Brusselse politie heeft echter niet de middelen om de verplichting om in quarantaine te blijven, te controleren. De benodigde gegevens worden niet aan hen doorgegeven. Het punt kwam vandaag aan bod op de gewestelijke veiligheidsraad (dat zijn de 19 burgemeesters, het parket, de korpschefs van de politiezones, de gemeenschappelijke gemeenschapscommissie en de Brusselse regering).

"Nu slechts één op de twee Brusselaars gevaccineerd is, is het dringend en noodzakelijk dat de samenwerkingsprotocollen tussen de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie (GGC), de gemeenten en de politiezones evolueren in de richting van een effectieve controle van quarantaine- en isolatieverplichting door de politiediensten. Anders kan de gezondheidssituatie in het Brussels Gewest alleen maar verslechteren", benadrukte De Wolf

Brusselse minister van Gezondheid, Alain Maron (Ecolo), heeft laten weten dat hij daarvoor "open staat", zegt De Wolf. Die vreest echter vreest dat een eventuele wijziging van de Brusselse ordonnanties te laat zal komen.

Amerikaanse president Joe Biden gaat voor derde dosis coronavaccin

De Amerikaanse president Joe Biden en zijn echtgenote Jill zullen zich alletwee laten inenten met een derde dosis van het coronavaccin. Dat heeft Biden laten weten in een interview met de Amerikaanse nieuwszender ABC. Ze krijgen het zogenoemde "boostervaccin" eens de herhalingscampagne voor de Pfizer- en Modernavaccins eind september wordt gelanceerd in de Verenigde Staten. 

De Amerikaanse president onderstreepte dat hij en zijn vrouw hun eerste prik al begin dit jaar hebben gekregen. Het is dan ook "meer dan tijd" voor een "boostervaccin", aldus Biden.

De Amerikaanse autoriteiten kondigden woensdag aan dat alle volwassenen die zijn ingeënt met Pfizer en Moderna een derde prik kunnen vragen, acht maanden na hun tweede. Dat kan vanaf de week van 20 september. De herhalingscampagne moet wel nog groen licht krijgen van de Amerikaanse medicijnwaakhond FDA. Het toedienen van de "boostervaccins" in rijke landen als de VS ligt gevoelig. Dat komt omdat de vaccinaties in veel ontwikkelingslanden maar moeizaam van de grond komen door een gebrek aan vaccins.

Independent Still Pool photo ©2021 United Press International (UPI) Photos from Consolidated News Photos All Rights Reserved

Rechter zet streep door de avondklok in Barcelona

Na ruim een maand komt er een eind aan de avondklok in Barcelona. Het Hooggerechtshof van Catalonië heeft besloten dat de maatregel niet langer vereist is om het aantal coronabesmettingen in te dammen.

Het nachtelijke uitgaansverbod blijft nog wel van kracht in negentien gemeenten waar de meeste coronabesmettingen zijn vastgesteld. In de andere gemeenten, waaronder Barcelona en Girona, wordt de avondklok dus afgeschaft omdat de maatregel niet langer gerechtvaardigd is om gezondheidsredenen. 

Half juli stemde het hof nog in met het voorstel van de Catalaanse regering om een uitgaansverbod van 01.00 tot 06.00 uur in te voeren. De avondklok werd in Barcelona en meer dan 140 andere gemeenten, waaronder populaire badplaatsen als Salou en Sitges ingevoerd. De maatregel werd meerdere keren verlengd.

Catalonië had midden juli het hoogste aantal coronabesmettingen van alle Spaanse regio's. De deltavariant besmette vooral twintigers. Het aantal besmettingen met het coronavirus is de voorbije weken sterk gedaald.

Meer dan 100.000 doden door coronavirus in Iran

In Iran heeft het coronavirus al meer dan 100.000 mensenlevens geëist. Dat zeggen de recentste gegevens van het Iraanse ministerie van Gezondheid. Er zouden al sinds de start van de pandemie 100.255 doden gevallen zijn in het land. Het totale aantal coronabesmettingen ligt op 4,6 miljoen. Maar de autoriteiten in Teheran geven zelf aan dat die officiële cijfers een zware onderschatting zijn.

Vanwege de deltavariant, en het lage vaccinatietempo, sneuvelen in Iran de laatste weken de besmettingrecords. Er overlijden per dag tot 600 mensen en er komen ook elke dag 50.000 nieuwe besmettingen bij. 

Afgelopen maandag hebben de autoriteiten een reeks maatregelen ingevoerd die de verspreiding van het virus moeten indijken. Zo mogen de Iraniërs tot 27 augustus niet langer met de auto tussen de provincies te reizen. Banken, niet-essentiële winkels en overheidsdiensten moeten over het hele land ook de deuren sluiten.

WHO wil voorlopig geen herhalingsvaccin: "Eerste dosis voor niet-gevaccineerden heeft voorrang"

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) ziet voorlopig geen heil in een herhalingsvaccin tegen corona, een derde dosis zeg maar. De huidige data leveren geen bewijs dat een zogenoemd booster shot nodig zou zijn. "We geloven dat de huidige data niet aangeven dat herhalingen noodzakelijk zijn", stelde hoofdwetenschapper Soumya Swaminathan gisteren. "We moeten wachten tot de wetenschap ons zegt dat herhalingen nodig zijn. En voor welke personen en vaccins herhalingen nodig zijn."

De WHO heeft ook kritiek op landen die een derde dosis van een coronavaccin al goedgekeurd hebben, vooral in de rijkere landen. Wereldwijd hebben heel wat mensen nog geen kans gehad om zich te laten vaccineren, vooral in armere landen.

"Er zijn genoeg vaccins in de wereld, maar ze gaan niet naar de juiste plaatsen op het juiste moment", zei WHO-adviseur Bruce Aylward. "Voor er sprake kan zijn van herhalingsvaccins aan volledig gevaccineerden, moeten wereldwijd eerst de meest kwetsbare mensen twee dosissen van een coronavaccin gehad hebben. En daar zijn we nog heel ver van verwijderd."

Net gisteravond raakte bekend dat de Verenigde Staten bekend dat ze vanaf september Pfizer- en Moderna-herhaalvaccins zullen toedienen. De gezondheidsdiensten in de VS zijn bezorgd over de dalende bescherming van de vaccins na een tijd. Israël startte zelfs al vmet het toedienen van herhaalvaccins voor ouderen. In ons land is gisteren beslist dat mensen met een verhoogde kwetsbaarheid een derde prik kunnen krijgen.

Blik op de cijfers: Opnames blijven stijgen, in totaal nu 590 mensen in het ziekenhuis

  • Gisteren, woensdag 18 augustus (de laatste dag waarvoor cijfer beschikbaar zijn) hadden 8.322.087 mensen in ons land al zeker één prik gekregen. Dat is 84,7 procent van de volwassenen. Als je kijkt naar de totale bevolking, minderjarigen inbegrepen dus, gaat het om 72,2 procent. 7.757.994 van hen zijn volledig gevaccineerd, 81,9 procent van alle volwassenen en 67,3 procent van de totale bevolking.
  • In Vlaanderen zijn 4,8 miljoen mensen volledig gevaccineerd, goed voor 88 procent van de volwassenen. In Wallonië en de Duitstalige gemeenschap gaat het om respectievelijk 77 en 72 procent van de 18-plussers. Brussel hinkt achterop met 60 procent.
Nicolas Maeterlinck
  • Van 12 tot 18 augustus werden elke dag gemiddeld 63 patiënten in het ziekenhuis opgenomen. Dat is 24 procent meer dan de week ervoor (5 - 11 augustus).
  • Gisteren, woensdag 18 augustus, meldden de ziekenhuizen 63 nieuwe opnames (21 minder in vergelijking met dinsdag). 58 patiënten konden het ziekenhuis verlaten (-12 in vergelijking met dinsdag). De cijfers hebben betrekking op de opnames en ontslagen op dinsdag 17 augustus.
  • De ziekenhuizen meldden gisteren een totaal van 590 covidpatiënten in het ziekenhuis (+20 ten opzichte van dinsdag). Meer dan 500 gehospitaliseerde covidzieken dateert van 17 juni. Op weekbasis is de bezetting gestegen met 30 procent.
  • Gisteren lagen er 172 covidpatiënten op intensieve zorg (+10 ten opzichte van dinsdag), 83 onder hen hebben beademing nodig (+5). Het aantal opnames op intensieve zorg is op weekbasis gestegen met 39% en ook het aantal patiënten dat aan de beademing ligt, is gestegen met een fikse 46%.
  • In de week van 9 tot en met 15 augustus overleden elke dag gemiddeld 3 personen aan de gevolgen van het coronavirus. Dat is 3 procent minder dan een week eerder (2 - 8 augustus). Sinds het begin van de pandemie zijn in ons land 25.305 overlijdens geregistreerd.
  • Tussen 9 en 15 augustus werden per dag gemiddeld 1.896 nieuwe besmettingen bevestigd, dat is 9 procent meer dan de week ervoor (2 - 8 augustus). Sinds het begin van de pandemie zijn in ons land al 1.159.366 besmettingen geregistreerd.
  • Tussen 9 en 15 augustus werden dagelijks gemiddeld 50.200 tests afgenomen. Dat aantal blijft stabiel (0 procent) in vergelijking met de week ervoor.
  • De positiviteitsratio tussen 9 en 15 augustus (het aantal positieve testen op het totale aantal testen) bedroeg 4,2 procent (0,3 procentpunt meer dan vorige week). Dat betekent dat iets meer dan 4 op de 100 van de afgenomen testen positief is. De Wereldgezondheidsorganisatie WHO vindt een ratio boven 5 zorgwekkend, de Europese CDC -het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding - houdt het cijfer van 4 aan.
  • De R-waarde of het reproductiegetal, het cijfer dat aangeeft hoe snel het virus zich verspreidt, zit momenteel op 1,15. Dat betekent dat elke persoon die besmet is met het coronavirus gemiddeld meer dan 1 andere persoon besmet. Als de R-waarde onder de 1 daalt, krimpt de epidemie. Stijgt de R-waarde boven de 1, dan groeit de epidemie.

Je kunt de meest recente grafieken van de besmettingen, de overlijdensziekenhuisopnames en tests terugvinden bij het wetenschappelijk instituut Sciensano.

Cijfers over het aantal geleverde vaccins en het aantal toegediende vaccins vindt u bij het Corona Commissariaat en bij Sciensano. Dat zijn federale cijfers, de Vlaamse vaccinatieteller toont hoeveel mensen in Vlaanderen gevaccineerd zijn.

Begin juni besliste de Interministeriële Conferentie (IMC) dat ook 16- en 17-jarigen) gevaccineerd kunnen worden. Begin juli werd diezelfde beslissing ook voor de 12- tot 15-jarigen genomen. Daardoor geeft VRT NWS ook de vaccinatiepercentages voor de volledige bevolking mee.

Wat is de positiviteitsratio en hoe moeten we die interpreteren? Dat kan je hier lezen.

Chronische stress blijft pieken bij zorg- en hulpverleners

Zestien maanden na de start van de coronacrisis ervaren zorg- en hulpverleners nog steeds in hoge tot zeer hoge mate symptomen van chronische stress. Die stress heeft een negatieve impact op hun welzijn. 22 procent overweegt zelfs te stoppen met het beroep. Dat leert de derde nationale "Power to care"-enquête van gezondheidsinstituut Sciensano en de KU Leuven.

Aan de peiling naar het mentale welzijn van hulp- en zorgverleners namen tussen 15 juni en 28 juni 951 personen deel. Zich vermoeid voelen (54 procent), onder druk staan (45 procent), zichzelf niet voldoende kunnen ontspannen (39 procent), slaaptekort (36 procent) en concentratiestoornissen (31 procent) zijn de symptomen van chronische stress die de deelnemers als "sterk tot zeer sterk aanwezig" ervaren.

Ook de lichamelijke klachten die verband houden met chronische stress blijven alarmerend hoog: spier- en gewrichtspijn (32 procent), hoofdpijn (29 procent) en maagproblemen (17 procent). Hyperalert en verhoogd waakzaam zijn (28 procent) en gevoelens van angst (14 procent) zijn verhoogd aanwezig als symptomen van acute stress, maar werden minder gerapporteerd dan bij de twee vorige bevragingen (in december 2020 en maart 2021). Wellicht valt dit te verklaren door het feit dat een groot deel van de professionele zorg- en hulpverleners in juni al volledig gevaccineerd was.

Arnaud Le Vu / Hans Lucas

Sciensano en de KU Leuven stellen vast dat de crisis ook op professioneel vlak zijn sporen nalaat. 22 procent van de personen die professioneel actief zijn in de zorg- of hulpverlening overwegen te stoppen met hun beroep. Voor de crisis was dat nog 10 procent. Van de bevraagden heeft 21 procent het gevoel er alleen voor te staan, slechts 53 procent zegt het gevoel te hebben deel uit te maken van een team. "Opvallend", luidt het, "is dat ook na 16 maanden crisis amper 33 procent van de deelnemers zegt dat ze 'voldoende steun en begeleiding' kunnen vragen."

Dat de zorg- en hulpverleners al meer dan een jaar blootstaan aan chronische stress heeft een negatieve impact op hun welzijn. "De nood aan ondersteuning van zorgverstrekkers en hulpverleners binnen en buiten de eigen arbeidscontext blijft dus hoog", klinkt het.

Meest gelezen