Direct naar artikelinhoud
NieuwsAfghanistan

Biden: ‘Ik denk niet dat we zonder chaos hadden kunnen vertrekken’

Amerikaans president Joe Biden tijdens een toespraak eerder deze maand.Beeld Photo News

Amerikaans president Joe Biden heeft woensdag in een interview met televisiezender ABC verklaard dat het ‘onvermijdelijk’ was dat de Amerikaanse terugtrekking uit Afghanistan gepaard zou gaan met chaos.

Toch vond hij niet dat de Verenigde Staten fouten hebben gemaakt. “Ik denk niet dat we er zonder chaos konden vertrekken. Ik weet niet hoe dat in zijn werk zou zijn gegaan”, aldus de Amerikaanse president. “Als je ziet hoe de Afghaanse regeringsleider in een vliegtuig stapte en naar een ander land vluchtte en de zowat 300.000 Afghaanse regeringstroepen, die we hebben getraind, gewoon hun uitrusting achter lieten en vertrokken... Dat is gewoon wat er is gebeurd”, aldus Biden.

Na de machtsovername van de taliban kwam het zondag en maandag op de luchthaven in Kaboel tot chaotische scènes. Op videobeelden was onder meer te zien hoe Afghanen probeerden om zich aan een Amerikaans transportvliegtuig vast te klampen. Biden verklaarde dat het hem toen duidelijk werd dat het Amerikaanse leger de luchthaven snel onder controle moest brengen. Ondertussen zijn er zowat 4.500 Amerikaanse soldaten gestationeerd.

Ook na 31 augustus

Biden verklaarde voorts dat de Amerikaanse troepen ook na 31 augustus, de oorspronkelijk vooropgestelde deadline voor de volledige terugtrekking, nog in Kaboel zouden kunnen blijven om te helpen bij de evacuatie van Amerikanen. “We zullen op dat moment bekijken wie er nog is”, zei Biden. “Als er nog Amerikaanse burgers zijn, dan zullen we blijven om ook hen de kans te geven om te vertrekken.”

Volgens Biden bevinden zich momenteel nog tussen de 10 en 15.000 Amerikaanse burgers in Afghanistan, net als circa 50 à 65.000 Amerikaanse bondgenoten en hun families. Biden liet ook nog weten meer problemen te ondervinden bij de evacuatie van de Afghanen dan bij die van Amerikaanse staatsburgers.

Geen vrije doorgang

De taliban hebben verschillende checkpoints opgericht waar ze vele Afghanen, maar ook buitenlanders, geen vrije doorgang naar de luchthaven zouden verlenen. De Amerikanen gaven toe dat ze de veiligheid van het traject naar de luchthaven niet konden garanderen. Amerikaans minister van Defensie Lloyd Austin verklaarde dat het leger “alles zou doen wat in ons vermogen ligt” om ervoor te zorgen dat mensen tot de luchthaven zouden worden toegelaten.