Direct naar artikelinhoud
Stand van zakenCoronacijfers

Coronacijfers blijven verder stijgen: gemiddeld 60 nieuwe ziekenhuisopnames per dag

Coronacijfers blijven verder stijgen: gemiddeld 60 nieuwe ziekenhuisopnames per dag
Beeld Photo News

Het aantal ziekenhuisopnames als gevolg van een coronabesmetting stijgt verder. Er liggen nu 590 coronapatiënten in het hospitaal. Ook het aantal geregistreerde infecties zit nog altijd in de lift. Het aantal overlijdens daarentegen daalt licht. Dat blijkt uit het dashboard van gezondheidsinstituut Sciensano.

In de periode van 12 tot en met 18 augustus werden elke dag gemiddeld 60 personen in het ziekenhuis opgenomen met Covid-19. Dat is een stijging met 24 procent in vergelijking met de week voordien. Volgens epidemioloog Boudewijn Catry van gezondheidsinstituut Sciensano moeten we echter nog niet vrezen voor een exponentiële stijging van het aantal ziekenhuisopnames, dankzij de vaccinaties. Tussen februari en juli waren minder dan 3 procent van alle mensen die in het hospitaal lagen, gevaccineerd. 

Er liggen nu 590 coronapatiënten in de ziekenhuizen (+30 procent), waarvan 172 intensieve zorgen nodig hebben (+39 procent). 

Besmettingen

Tussen 9 en 15 augustus werden er dagelijks gemiddeld 1.896 nieuwe besmettingen geregistreerd, een stijging met 9 procent in vergelijking met de vorige zevendaagse periode. 

Het reproductiegetal staat op 1,15, wat betekent dat de epidemie aan kracht wint.

Wanneer we de dagcijfers bekijken, zien we op zo goed als elke dag van de week meer besmettingen dan dezelfde dag een week eerder. Maar afgelopen zondag, 15 augustus, waren er wel minder besmettingen dan op zondag 8 augustus.

Tests

Tussen 9 en 15 augustus bleef het aantal testen met 50.210 per week nagenoeg stabiel. 

De positiviteitsgraad steeg lichtjes tot 4,2 procent. 

Overlijdens

Het aantal overlijdens blijft wel verder dalen, met tussen 9 en 15 augustus gemiddeld 3,3 overlijdens, 12 procent minder dan de week voordien. De teller komt in ons land inmiddels uit op 25.305 Covid-19-overlijdens.

Vaccinaties

Intussen hebben 8.312.487 Belgen of 72,1 procent van de bevolking minstens een coronaprik gekregen, 7.721.507 Belgen of 67 procent is volledig ingeënt. 

Bekijk hier de vaccinatieteller.