Direct naar artikelinhoud
NieuwsCoronavirus

Israël bewijst: ook met hoge vaccinatiegraad is coronavrij bestaan geen garantie

Een man wordt gevaccineerd in de Israëlische stad Tel Aviv, waarna hij een gratis drankje krijgt.Beeld Reuters

Dat het coronavirus ook kan blijven rondspoken in landen met een hoge vaccinatiegraad, blijkt wel in Israël. De voormalige wereldwijde koploper vaccinaties ziet de besmettingscijfers richting de vorige piek klimmen, en ook ingeënte Israëliërs belanden in het ziekenhuis. Toch zijn er duidelijke signalen dat prikken bescherming biedt. 

en

Het aantal besmettingen in Israël loopt gestaag op, een duidelijke indicatie dat ook na vaccinatie van de bevolking het coronavirus blijft rondwaren. De ziekenhuisbezetting neemt wel minder hard toe. Bovendien lopen ongevaccineerden een grotere kans om in het ziekenhuis te worden opgenomen, een signaal dat vaccinatie wel bescherming biedt. Wetenschappers en beleidsmakers kijken nauwgezet naar de ervaringen in Israël, omdat dit land wereldwijd voorop liep met vaccineren en in juni veel versoepelingen doorvoerde. Inmiddels is de Belgische vaccinatiecampagne bijna even ver gevorderd.

Uit diverse wetenschappelijke studies blijkt inmiddels dat de overheersende deltavariant ook besmettelijk blijft na dubbele vaccinatie. Dit is een mogelijke verklaring voor de nieuwe uitbraak in Israël. Het verloop van corona wordt wel duidelijk minder ernstig door vaccinatie, maar desondanks blijven ziekenhuisopnamen mogelijk.

In Israël zijn de ziekenhuisopnamen en -bezetting afgelopen weken toegenomen, maar de bezettingspiek van afgelopen winter is nog niet bereikt. Momenteel zijn zo’n 600 bedden bezet met ernstig zieke patiënten, in januari waren dat er zo’n 1.200.

Ook gevaccineerden kunnen met covid-19 in het ziekenhuis terechtkomen. Ruim de helft van alle coronapatiënten in het ziekenhuis is al twee keer gevaccineerd. Maar de kans om ernstig ziek te worden is voor gevaccineerden en jongeren aanzienlijk lager. Van alle volledig gevaccineerde 60-plussers in Israël zijn er momenteel 21 op de 100.000 ernstig ziek, terwijl van de ongevaccineerde 60-plussers 180 op de 100.000 ernstig ziek zijn. De kans op ziekenhuisopname is voor een gevaccineerde 60-plusser dus zo’n negen keer kleiner. Gevaccineerde 60-minners komen amper voor in deze cijfers.