© ATV

Burgemeester De Wever en minister Verlinden botsen over beveiliging Joodse wijk: “Dit is woordbreuk van de minister”

Antwerpen -

Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) en minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) botsen over de beveiliging van de Joodse wijk. In september beëindigen die hun beveiligingsopdracht. De Wever verwijt de minister woordbreuk te hebben gepleegd. “Grote woorden als woordbreuk en gebroken beloftes zijn niet aan de orde”, zegt de minister.

Sacha Van Wiele

LEES OOK: Burgemeester De Wever zag nog geen voorstel rond beveiliging Joodse wijk

Na de aanslagen op het Joods Museum in Brussel en in Parijs kreeg de Antwerpse politie in 2015 versterking vanuit Defensie. Dit was een tijdelijke opdracht die in september stopt. Die afbouw was beslist bij de federale regeringsvorming. Een op te richten Dienst Algemene Beveiliging (DAB) zou de beveiligingsopdracht mogelijk overnemen. De Wever kreeg twee weken voor september te horen dat hij daar niet op moet hopen.

“De federale ministers van Binnenlandse Zaken, ook de huidige, hebben steeds die belofte gedaan”, zegt De Wever. “De stad Antwerpen heeft ondertussen meer dan zijn verantwoordelijkheid genomen, maar voor de fysieke beveiliging van de Joodse gemeenschap zijn nog eens 36 extra voltijdse medewerkers nodig. Die kan de politie Antwerpen niet leveren zonder te snijden in de kerntaken van criminaliteitsbestrijding en nabijheidswerking.”

“Hallucinant”

De burgemeester is verbaasd dat er zelfs geen financiële ondersteuning komt voor extra capaciteit bij de lokale politie. “We krijgen gewoon nul op rekest”, zegt De Wever. “De timing is hallucinant. In september zijn er meerdere Joodse feestdagen die bijzondere veiligheidsmaatregelen vergen. Ik til hier erg zwaar aan. Dit is niet minder dan woordbreuk van de minister en een slag in het gezicht van de Antwerpse Joodse gemeenschap en onze lokale politie.”

De Wever bekijkt samen met de politie wat nog mogelijk is.

Capaciteit van Antwerpse politie

Volgens minister Verlinden kan de Antwerpse politie zelf instaan voor de beveiliging van de Joodse wijk. Dat gebeurde volgens haar in het verleden ook al. “Het leger moet volgens de regering niet structureel ingezet worden voor binnenlandse bewakingsopdrachten”, zegt minister Verlinden. “Wij hebben alle vertrouwen in de jarenlang opgebouwde expertise, kunde en capaciteit van de Antwerpse politie. Het Antwerpse politiekorps behoort immers qua mankracht tot een van de grootste politiezones van het land. Ook voor de aanslagen op de luchthaven van Zaventem en het metrostation Maalbeek nam de politiezone Antwerpen deze bewakingsopdrachten al waar. Waarom zou dit dat nu niet meer kunnen?”

Grote woorden

Verlinden benadrukt wel dat ze op termijn zoekt naar oplossingen. “De burgemeester van Antwerpen is van die inspanningen zeer goed op de hoogte”, zegt de minister. “Hij kent de wettelijke en budgettaire context waarbinnen we naar een oplossing zoeken. Grote woorden als woordbreuk en gebroken beloftes zijn dan ook niet aan de orde.”

Minister Verlinden zit volgende week samen met vertegenwoordigers van de Joodse gemeenschap. “Als er zich opportuniteiten voordoen om tot andere oplossingen te komen, zullen we het niet nalaten om die in overweging te nemen”, zegt Verlinden.

Philippe Scharf, covoorzitter van het Forum der Joodse Organisaties, benadrukt dat het logisch zou zijn dat er een alternatief komt voor de militairen. “Voor de Joodse wijk geldt nog steeds een hoog risiconiveau”, zegt Scharf. “Ik verwacht niet dat dat hoog risiconiveau tegen 1 september plots gaat dalen. Het is dan volgens mij logisch dat er ook een hoog beveiligingsniveau is. Het is tenslotte toch de taak van de overheid om zijn burgers te beschermen? Als de militairen in september daadwerkelijk verdwijnen, dan is er een probleem rond de beveiliging van de Joodse wijk.”

Open Vld: “Joodse Antwerpenaren waren al meermaals het slachtoffer van haat en geweld”

Ook de Antwerpse liberalen mengen zich in het debat. Zij willen dat er zo snel mogelijk duidelijkheid komt voor de beveiliging van de Joodse wijk bij verhoogde dreiging. Ze dringen er op aan om met een passende oplossing te komen voor de specifieke situatie van de Joodse gemeenschap.

“Elke Antwerpenaar heeft recht op veiligheid. Dat geldt zeker ook voor de Joodse Antwerpenaren, die al meermaals het slachtoffer waren en zijn van haat en geweld”, zegt Carim Bouzian, covoorzitter van de Antwerpse Open Vld. “Het is daarom belangrijk dat er zo snel mogelijk duidelijkheid komt over hoe deze specifieke veiligheidsnoden ingevuld worden wanneer we te maken hebben met een verhoogd dreigingsniveau. We mogen niet tolereren dat de Joodse gemeenschap aan haar lot wordt overgelaten.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER