Direct naar artikelinhoud
LiveblogAfghanistan

113 buitenlanders geëvacueerd uit Kaboel, geen Belgen bij

113 buitenlanders geëvacueerd uit Kaboel, geen Belgen bij
Beeld via REUTERS

De taliban hebben in sneltempo de macht overgenomen in Afghanistan. 

Live

  1. Einde liveblog

    We sluiten dit liveblog af.

  2. Groeiende zorgen om persvrijheid na marteling Afghaanse journalisten

    Een reeks aanvallen op journalisten in Afghanistan door de Taliban heeft wereldwijd tot bezorgde reacties geleid. Foto’s van Neamat Naqdi en Taqi Daryabi, twee journalisten van de Afghaanse krant Etilaatroz die met kabels werden mishandeld omdat ze protesten door vrouwen in hoofdstad Kaboel versloegen, gingen de wereld over. 

    Volgens het Committee to Protect Journalists zijn er deze week minstens veertien journalisten gearresteerd en weer vrijgelaten die verslag deden van protesten in hoofdstad Kabul. Ten minste negen van hen zouden met geweld te maken hebben gehad. De BBC meldt verder dat een van hun journalisten werd gedwongen te stoppen met filmen tijdens een demonstratie.

    ‘De Taliban maakt snel duidelijk dat eerdere beloftes dat Afghanistans onafhankelijke media veilig en vrij hun werk kunnen blijven doen waardeloos zijn’, aldus Steven Butler van het Committee to Protect Journalists.

    Ook Human Rights Watch roept de Taliban op journalisten met rust te laten en wijst erop dat de groep de internationale mensenrechten schendt.

    Beeld AFP
  3. 113 buitenlanders geëvacueerd uit Kaboel

    113 buitenlanders, onder wie Amerikaanse, Duitse en Nederlandse burgers, zijn donderdag uit Kaboel naar Qatar vertrokken met de eerste evacuatievlucht sinds de Amerikaanse troepen Afghanistan eind augustus verlieten. Dat melden diplomaten ter plaatse.

    Aan boord waren 113 mensen, vooral Afghanen met een dubbele nationaliteit, zoals de Amerikaanse, Oekraïense, Canadese of Duitse. Er vlogen ook dertien Britten mee en dertien Nederlanders mee. Belgen waren zover bekend niet aan boord. Het betreft de eerste vlucht waarmee een grote groep burgers kan vertrekken sinds het einde van de chaotische evacuatie van vorige maand.

    Qatar is een hoofdrolspeler geworden in de Afghaanse crisis. Daar vonden in 2020 de onderhandelingen tussen de Verenigde Staten en de taliban en vervolgens tussen de Afghaanse oppositie en de taliban plaats.

    De Verenigde Staten hebben in totaal zo'n 123.000 mensen geëvacueerd, voornamelijk Afghanen. Functionarissen erkennen dat er nog veel anderen moeten weggehaald worden.

    De taliban hebben aan de Amerikanen beloofd dat ze Afghanen die het land willen verlaten, vrij zullen laten gaan. Dat zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken tijdens een bezoek aan Qatar. 

  4. Taliban proberen vrouwenprotesten in diverse steden de kop in te drukken

    De taliban proberen de demonstraties de kop in te drukken van vrouwen die in diverse steden steeds meer hun rechten opeisen. Voor betogingen is voortaan toestemming vereist. Ook op sportgebied dreigen nieuwe beperkingen voor vrouwen.

    Lees meer.

  5. Graf van legendarische Afghaanse verzetsstrijder verwoest in Panjshirvallei

    In de Panjshirvallei in Afghanistan is het graf van Achmad Shah Massoed, een van de grootste verzetsstrijders tegen de taliban, gedeeltelijk verwoest. Op sociale media circuleren vandaag foto's en video's van het vernielde graf.

    Massoed stond bekend als de "Leeuw van Panjshir" en had zich in de jaren negentig hevig verzet tegen de islamistische taliban. Twee dagen voor de aanslagen van 11 september 2001 was hij het doelwit van een zelfmoordaanslag en kwam hij om het leven. Vanwege de datum van de aanslag wordt de verantwoordelijkheid voor zijn dood vaak toegeschreven aan terreurorganisatie al-Qaida.

    Massoed werd door veel Afghanen aanzien als een nationale held. Zijn graf bevindt zich op een kleine heuvel nabij Bazarak, de provinciale hoofdstad van Panjshir. In het verleden, vooral op vrijdag, reden vaak meer dan honderd volgelingen naar de begraafplaats om Massoed te herdenken.

    Het is nog onduidelijk wie het graf vernield heeft. De taliban verklaarden maandag dat de provincie Panjshir onder hun controle was na ongeveer een week van hevige gevechten met verzetsstrijders in de vallei.

    Ahmad Massoed is de zoon van de "Leeuw van Panjshir".Beeld REUTERS
  6. Deze drie Afghaanse vrouwen anno 1972 in korte rok gingen viraal. Om de verkeerde reden, zegt de fotograaf

    De vrouwen zouden bewijzen hoe modern en westers Kaboel in de jaren zeventig was. Maar volgens fotograaf Laurence Brun waren ongesluierde vrouwen in korte rok ook destijds een grote uitzondering in Afghanistan.

    Lees het volledige interview met Laurence Brun over haar iconische foto.


    Drie jonge studenten in korte rok in Kabul, 1972.Beeld Gamma-Rapho via Getty Images
  7. Taliban staan 200 mensen toe Afghanistan te verlaten

    De taliban hebben tweehonderd mensen, onder wie ook Amerikanen, toegestaan Afghanistan te verlaten. Een Amerikaanse functionaris, die anoniem wil blijven, meldt dat de evacués vandaag met chartervluchten mogen vertrekken vanaf het internationale vliegveld van de Afghaanse hoofdstad Kaboel.

    De taliban werden de afgelopen dagen onder druk gezet om met name Amerikanen die het land wilden verlaten, te laten gaan. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Antony Blinken, zei eerder deze week tijdens een persconferentie vanuit Qatar dat er nog zo'n honderd Amerikanen in Afghanistan zaten die willen vertrekken. "We doen er alles aan om ervoor te zorgen dat chartervluchten Kaboel kunnen verlaten", aldus Blinken.

    Sinds de taliban Kaboel innamen waren landen, waaronder de VS en België, een tijd lang bezig om mensen te evacueren. In totaal werden er ruim 120.000 mensen geëvacueerd. Sinds de missie is beëindigd zijn er zorgen over het lot van achtergeblevenen in Afghanistan. Wel wisten vier Amerikanen het land maandag te verlaten door - met toestemming van de taliban - de grens over te steken naar een buurland.

  8. Gevluchte ex-Afghaanse president Ghani biedt excuses aan: ‘Moeilijkste beslissing uit mijn leven’

    De Afghaanse ex-president Ashraf Ghani, die vorige maand het land ontvluchtte toen de taliban de hoofdstad Kaboel innamen, heeft zijn excuses aangeboden aan het Afghaanse volk. In een bericht op Twitter schrijft Ghani dat het hem spijt dat hij ‘het niet anders kon laten eindigen’.

    “Vertrekken uit Kaboel was de moeilijkste beslissing uit mijn leven, maar ik geloofde dat het de enige manier was om de wapens te laten zwijgen en Kaboel en haar 6 miljoen inwoners te redden”, schrijft hij. Zijn veiligheidsteam had hem gezegd dat in de hoofdstad blijven tot gevechten van straat tot straat zou leiden.

    Lees meer.

    De Afghaanse ex-president Ashraf Ghani.Beeld Sven Hoppe/dpa
  9. Taliban staan voorlopig geen protesten toe

    De taliban staan in Afghanistan voorlopig geen protesten toe. Het ministerie van Binnenlandse Zaken van het talibanbewind noemt als reden "dat betogers de openbare orde hebben verstoord en voor intimidatie zorgden". Bij recente demonstraties vonden gewelddadige en naar verluidt ook dodelijke confrontaties plaats tussen de deelnemers en taliban-strijders.

    De aankondiging - de eerste officiële verklaring van het ministerie van Binnenlandse Zaken onder de taliban - kwam enkele uren nadat in verschillende steden demonstraties werden gehouden tegen de nieuwe machthebbers in het land. Er wordt al drie dagen op rij gedemonstreerd tegen de islamistische groepering, die bijna een maand geleden de macht greep en dinsdag de leden van een tijdelijke regering presenteerde.

    Als protesten weer zijn toegestaan, moeten ze minstens 24 uur van tevoren worden gemeld bij de autoriteiten. De betogers moeten niet alleen vertellen waar en wanneer ze gaan actievoeren, maar moeten ook bekendmaken wat hun doel is en welke slogans ze zullen gebruiken. Een protest is alleen toegestaan als daar vooraf toestemming voor is gegeven.

    De Verenigde Staten zeggen de aankondiging van de interim-regering nog te beoordelen. "Maar ondanks de bewering dat een nieuwe regering inclusief zou zijn, bestaat de gepresenteerde lijst alleen uit namen van personen die lid zijn van de taliban of hun naaste medewerkers. En geen vrouwen", aldus de Amerikaanse buitenlandminister Antony Blinken. Hij zegt ook dat de tijdelijke regering zal worden beoordeeld aan de hand van haar daden.

    Beeld EPA
  10. Taliban willen geen sportende vrouwen: 'Lichaam en gezicht zijn dan soms niet volledig afgedekt'

    Afghaanse vrouwen mogen van de taliban geen enkele sport beoefenen. “Dat zien wij niet als iets belangrijks voor hen. Het risico bestaat bovendien dat in sommige situaties hun lichaam en gezicht niet volledig afgedekt zullen zijn”, stelde het plaatsvervangend hoofd van de cultuurcommissie van de taliban in een interview met SBS News.

    Ahmadullah Wasiq sprak onder meer over het cricket. Binnenkort is een oefenwedstrijd gepland tussen de Afghaanse en Australische mannenteams. “Ik denk niet dat vrouwen cricket zullen mogen spelen. Dat is ook niet nodig”, stelde hij.

    Volgens Wasiq kunnen vrouwen tijdens de sport in situaties komen waarbij hun gezicht en lichaam niet bedekt zijn. “De Islam staat het niet toe dat vrouwen zo gezien worden. We zitten ook in een mediatijdperk, dus er zullen foto's en video's van gemaakt worden. En daar kijken mensen naar.”

Live

  1. VN lanceren dringende oproep tot hulp voor Afghanistan

    UNOCHA, het agentschap van de Verenigde Naties voor de coördinatie van de humanitaire hulp, heeft een dringende oproep gedaan voor meer dan 600 miljoen dollar en noodhulp voor Afghanistan. "Basisdiensten in Afghanistan storten in en voedsel en andere levensreddende hulp zijn bijna uitgeput", aldus woordvoerder Jens Laerke.

    In Genève vindt maandag een topvergadering plaats over de humanitaire situatie in Afghanistan, onder voorzitterschap van de VN-secretaris-generaal Antonio Guterres. De VN hopen niet alleen op steun van donorlanden, maar ook op vrije toegang voor hulpverleners tot Afghanistan, dat sinds eind augustus door de islamitische taliban wordt gecontroleerd. 

    VN-noodhulpcoördinatior Martin Griffiths reisde afgelopen weekend naar Kaboel, om de situatie ter plaatse in te schatten. Er wordt gevreesd voor een humanitaire ramp in het land. 

    Beeld AFP

    Hulporganisaties hopen dat het geld kan voorkomen dat bijna 11 miljoen mensen met hongersnood kampen in de winter. Volgens Laerke lijden momenteel al meer dan 1 miljoen vrouwen en kinderen in Afghanistan aan acute ondervoeding.

    Het geld moet ook dienen voor het behoud van medische diensten, waterbevoorrading en sanitaire voorzieningen. Ook zal het de beschermingsmaatregelen voor kinderen en vrouwen, noodonderkomens en onderwijsprojecten voor kinderen bekostigen.

    Volgens Griffiths is er een mogelijkheid om humanitair samen te werken met de taliban. "Ze zijn meer bereid en geëngageerd om de beloftes na te komen die ze maken of gemaakt hebben", aldus Griffiths.

    Een van de leiders van de taliban heeft de VN voor hulp en begeleiding gevraagd, zei hij ook.

  2. Talibanregering in Afghanistan krijgt vorm: Mohammed Hassan Akhund wordt nieuwe premier

    Drie weken nadat ze aan de macht kwamen in Afghanistan, hebben de islamistische taliban dinsdag de eerste leden van de nieuwe interim-regering voorgesteld tijdens een persconferentie in de hoofdstad Kaboel. Mohammed Hassan Akhund wordt de nieuwe premier.

    Akhund komt uit de zuidelijke provincie Kandahar, stond mee aan de wieg van de taliban en bekleedde al belangrijke posten tijdens het regime van de islamisten in de jaren negentig. Hij staat bekend als een gematigd figuur, met nauwe banden met de huidige talibanbevelhebber Haibatullah Akhundzada.

    Abdul Ghani Baradar, een van de medeoprichters van de taliban, zal de nummer twee worden binnen de nieuwe regering, zo verklaarde talibanwoordvoerder Zabihullah Mujahid voorts tijdens de persconferentie. Baradar leidde de onderhandelingen met de Verenigde Staten in de Qatarese hoofdstad Doha.

    In totaal maakte Mujahid 33 benoemingen bekend. Zo wordt Mohammed Yaqoob - de zoon van de voormalige talibanleider Mohammed Omar - minister van Defensie, krijgt Sirajuddin Haqqani - de leider van het naar zijn vader genoemde Haqqani-netwerk binnen de taliban - de portefeuille Binnenlandse Zaken en mag onderhandelaar Amir Khan Muttaqi rekenen op de post Buitenlandse Zaken. "De regering is niet compleet", benadrukte de woordvoerder wel. Geleidelijk aan zullen bijkomende namen bekendgemaakt worden.

    Alle tot nu toe bekendgemaakte benoemingen hebben een duidelijke talibanstempel en religieuze achtergrond. De woordvoerder verzekerde wel dat de taliban - die een "inclusief" beleid hebben beloofd - zouden proberen om "mensen uit andere delen van het land" mee te nemen in de regering.

    Gevraagd naar het uiteendrijven van een demonstratie in Kaboel dinsdag, zei Mujahid dat de taliban "nog niet getraind" zijn in het beheer van betogingen en riep hij demonstranten op om de autoriteiten een dag op voorhand op de hoogte te brengen van bijeenkomsten.

    Taliban-woordvoerder Zabihullah Mujahid.Beeld AP
  3. Honderden niet-begeleide minderjarigen geëvacueerd uit Afghanistan

    Sinds de machtsovername van de islamistische taliban midden augustus in Afghanistan zijn zowat 300 niet-begeleide minderjarigen uit het land geëvacueerd. Dat blijkt uit een telling van Unicef - de kinderrechtenorganistie van de Verenigde Naties - en zijn partners.

    De minderjarigen zaten onder meer op "vluchten naar Duitsland, Qatar en andere landen", aldus het hoofd van Unicef, Henrietta Fore. "We verwachten dat het aantal zal toenemen als gevolg van de lopende identificatie-inspanningen."

    "Unicef is heel bezorgd over het welzijn van niet-begeleide en van hun familie gescheiden kinderen, waar zij zich ook bevinden. Zij behoren tot de kwetsbaarste kinderen ter wereld. Het is van vitaal belang dat ze snel geïdentificeerd en veilig gehouden worden tijdens het opsporen van hun familie en het herenigingsproces", aldus nog Fore. "Alle partijen moeten voorrang geven aan het belang van het kind en kinderen beschermen tegen misbruik, verwaarlozing en geweld."

    De Unicef-topvrouw benadrukt dat landen die niet-begeleide kinderen hebben geëvacueerd of opgevangen, kunnen rekenen op de steun van haar organisatie. Er zijn met name teams van Unicef actief op de luchtmachtbases in Doha (Qatar) en Ramstein (Duitsland).

    Beeld AFP
  4. 'Taliban hebben nog niet volledige Panjshirvallei onder controle'

    De taliban zijn er nog niet in geslaagd om de hele Panjshirvallei onder hun controle te krijgen. Dat zegt althans Ahmad Wali Massoed, broer van de in 2001 vermoorde verzetsstrijder Ahmad Sjah Massoed. Als leider van de Noordelijke Alliantie had Massoed de wapens opgenomen tegen de taliban toen zij eind jaren 90 een eerste keer de macht hadden in Afghanistan.

    "De taliban zijn met terroristen gekomen om de Panjshirweg in te nemen", zei Massoed tijdens een symposium over Afghanisaten dat georganiseerd werd door een Zwitserse universiteit en de Afghaanse missie bij de VN in Genève. "Ze zijn gekomen om een weg in te nemen, maar Panjshir heeft zoveel valleien. Denk dus niet dat ze heel Panjshir controleren omdat ze een weg veroverd hebben."

    De taliban lieten maandag weten dat ze de hele vallei in handen hebben. Iedereen die tegen hen de wapens zou willen opnemen, werd gewaarschuwd dat niet te doen. Op sociale media circuleerden maandag ook foto's van talibanstrijders voor de poort naar de residentie van de gouverneur van de noordelijke provincie.

    De Panjshirvallei was het laatste bolwerk dat niet in handen was van de taliban. Ahmed Massoud, zoon van en de huidige leider van de verzetsstrijders in de onneembaar geachte vallei, had zich daar met zijn troepen verschanst. In het weekend is zwaar gevochten om de vallei.

    "We hebben nog duizenden strijders in de vallei die elk moment kunnen terugkeren", zei Massoed dinsdag in Genève. "We zijn geraakt, maar niet dood. We leven nog altijd."

  5. Afghaanse universiteiten heropenen: mannen en vrouwen gescheiden door gordijn

    Universiteiten in Afghanistan hebben de lessen hervat, drie weken nadat de taliban de macht grepen in het land. Maar ze gaan niet meer door als voorheen. Docenten en studenten in grote steden als Kaboel, Kandahar en Herat getuigen bij persbureau Reuters dat mannen en vrouwen op verscheidene plaatsen strikt uit elkaar worden gehouden. Ze krijgen apart les of worden van elkaar gescheiden door een gordijn in het midden van de klas.

    De toestand in universiteiten en scholen in Afghanistan wordt nauwgezet in de gaten gehouden door de internationale gemeenschap, die van de taliban eist dat ze de rechten van vrouwen respecteren in ruil voor levensnoodzakelijke hulp en diplomatieke banden. Dat is geen onterechte bezorgdheid, want toen de taliban de vorige keer aan de macht waren - tussen 1996 en 2001 - mochten meisjes niet meer naar school en vrouwen niet naar de universiteit of het werk.

    De taliban verzekerden afgelopen weken echter dat vrouwenrechten gerespecteerd zullen worden ‘in overeenstemming met de islamitische wet’, maar het is niet duidelijk wat dat precies betekent in de praktijk.

  6. Woordvoerder Taliban: nieuwe regering komt snel

    Een woordvoerder van de Taliban zegt dat een nieuwe regering niet lang meer op zich laat wachten. Slechts een paar 'technische kwesties' zouden nog verholpen moeten worden. Sinds de Taliban de macht in handen hebben, is er geen officiële regering meer. De woordvoerder ontkent dat er interne conflicten zijn over de vorming van een nieuwe regering.

    De woordvoerder deed deze uitspraak nadat de Taliban bekendmaakten de Pansjhirvallei te hebben veroverd. Die vallei was het laatste bolwerk dat nog niet in hun handen was. Op videobeelden is te zien hoe Talibanstrijders bij regeringsgebouwen staan en de vlag hijsen.

    Al weken zeggen de Taliban dat er 'snel' een nieuwe regering komt. Een datum werd vooralsnog niet genoemd. Ook nu waagt de woordvoerder zich daar nog niet aan.

  7. Taliban claimen de Panjshirvallei te hebben veroverd

    De Taliban claimen de Panjshirvallei ingenomen. Zabihullah Mujahid, de officiële woordvoerder van de fundamentalistische beweging in Afghanistan heeft dit vanochtend gezegd. Op sociale media circuleren foto's van Talibanstrijders voor de poort naar de residentie van de gouverneur van de noordelijke provincie. Er zijn geen onafhankelijke waarnemers in de bergachtige regio op ongeveer 65 kilometer ten noordoosten van hoofdstad Kabul, waardoor het moeilijk is informatie te verifiëren.

    De Panjshirvallei was het laatste bolwerk dat niet in handen was van de Taliban. Ahmed Massoud, leider van de verzetsstrijders in de onneembaar geachte vallei, had zich daar met zijn troepen verschanst. In het weekend is zwaar gevochten om de vallei. Massoud zei zondag dat hij bereid was om de strijd te staken als de Taliban zich zouden terugtrekken.

    Het Nationale Verzetsfront (NRFA) beloofde vanmorgen wel dat het de strijd tegen de taliban in de vallei zou voortzetten. Op het Twitteraccount van het NRFA staat te lezen dat ze "hun strategische posities in de vallei behouden" en dat de strijd zal doorgaan.

  8. Nog zo'n honderd Amerikanen in Afghanistan

    Bijna een week na de terugtrekking van de Amerikaanse troepen uit Afghanistan zijn er nog steeds ongeveer honderd Amerikanen in het land. Dat heeft het Witte Huis meegedeeld.

    De VS zijn 'in contact met iedereen die we op regelmatige basis hebben geïdentificeerd', zo verklaarde stafchef Ron Klain van het Witte Huis tegen de televisiezender CNN.

    Klain bleef vaag over plannen om de nog achtergebleven landgenoten weg te halen uit Afghanistan. Gehoopt wordt dat Qatar de komende dagen vluchten vanuit Kabul hervat. 'Dan gaan we uiteraard bekijken of Amerikanen een plaats op die vluchten kunnen krijgen', zei hij.

    De luchthaven van Kabul werd na de terugtrekking van de Amerikaanse troepen vorige week maandag gesloten. Sinds zaterdag zouden volgens persbureau Reuters weer regionale vluchten uitgevoerd worden.

  9. VN en Talibanleider spreken in Kabul over humanitaire hulp

    VN-noodhulpcoördinator Martin Griffiths heeft de dreigende humanitaire rampspoed in Afghanistan zondag besproken met de vooraanstaande Talibanleider Abdul Ghani Baradar. Deze ervaren politicus wordt het vaakst genoemd als leider van de aanstaande regering onder leiding van de fundamentalistische beweging.

    Griffiths benadrukte in de hoofdstad Kabul de wens van de internationale gemeenschap om Afghanistan onpartijdig van hulpgoederen te voorzien voor de miljoenen behoeftige Afghanen, aldus de VN in New York. De diplomaat riep de Taliban op de rechten van vrouwen en minderheden te respecteren.

    Van Afghaanse kant werd volgens de VN verzekerd dat verleners van humanitaire hulp niet worden gehinderd en hulpgoederen vrij doorgang krijgen. Een woordvoerder van de Taliban bevestigde dat op Twitter. De komende dagen staat meer overleg gepland.

    De VN organiseren op 13 september in Genève een topconferentie over Afghanistan, die een humanitaire ramp moet voorkomen. De helft van de 36 miljoen Afghanen is afhankelijk van hulp om te overleven. 

    Beeld via REUTERS
  10. Hoogste Amerikaanse generaal houdt rekening met burgeroorlog Afghanistan

    De Amerikaanse legerleider Mark Milley noemt het "waarschijnlijk" dat een burgeroorlog uitbreekt in Afghanistan. Hij waarschuwde in een interview met Fox News dat terreurgroepen daarmee hun voordeel kunnen doen.

    De extremistische taliban hebben vorige maand met een bliksemoffensief vrijwel heel Afghanistan in handen gekregen. Dat gebeurde terwijl de laatste Amerikaanse troepen na twee decennia het land verlieten. Afghaanse tegenstanders van de taliban houden nog wel stand in de Panjshirvallei, waar zwaar wordt gevochten.

    Generaal Milley, de hoogste militair in de VS, schetste een somber beeld van de situatie. Hij vroeg zich hardop af of de taliban hun greep op de macht kunnen verstevigen en het land effectief gaan besturen. "Misschien wel, misschien niet."

    Milley zei dat een mogelijke burgeroorlog kan leiden tot een situatie waarin al-Qaida terugkeert of Islamitische Staat aan kracht wint. Hij zei het aannemelijk te vinden dat binnen "12, 24 of 36 maanden" meer terroristische activiteiten worden gesignaleerd in de regio. "En dat gaan we in gaten houden."

  11. Twee C-130’s weer in België na operatie Red Kite

    De twee C-130-transportvliegtuigen die België sinds 18 augustus inschakelde in de operatie Red Kite, zijn zaterdagavond geland op hun thuisbasis: de militaire luchthaven van Melsbroek. Aan boord zat een twintigtal passagiers, zo is uit militaire bron vernomen.

    De twee toestellen met staartnummers CH-07 en CH-11 landden zaterdagavond in Melsbroek. Ze kwamen uit Larnaca op Cyprus, waar ze een tussenstop hadden gedaan na het vertrek uit Islamabad. In de Pakistaanse hoofdstad waren bijna 200 Belgische militairen ingezet voor de evacuatieoperatie Red Kite.

    Een C-130-transportvliegtuig op de militaire luchthaven van Melsbroek.Beeld BELGA

    "De aankomst van de overblijvende C-130's op luchtmachtbasis Melsbroek markeert het einde van Red Kite voor de luchtmacht", aldus de Belgische luchtmacht op Twitter. "Dit beëindigt een succesvolle en veilige evacuatiemissie."

    De twee C-130's vertrokken op 18 agustus, drie dagen nadat de taliban de Afghaanse hoofdstad Kaboel hadden veroverd. Een derde toestel, de CH-01, vertrok enkele dagen daarna. Via Red Kite zijn 1.416 mensen geëvacueerd van Kaboel naar Islamabad, dankzij de C-130's. Daarvoor was ook een detachement op de grond aanwezig in de internationale luchthaven van Kaboel.

    Negen vluchten - overwegend uitgevoerd door de burgerluchtvaartmaatschappij Air Belgium - vonden plaats tussen Islamabad en de militaire luchthaven van Melsbroek.

  12. Economie ligt plat en hongersnood dreigt, maar taliban treuzelen met regeringsvorming in Afghanistan

    De nieuwe machthebbers in Afghanistan, de extremistische taliban, komen volgens bronnen binnen de beweging zaterdag niet met de voorstelling van een nieuwe regering. Drie weken geleden viel de hoofdstad in hun handen en toen kondigden ze aan dat er een nieuwe regering zou worden gepresenteerd zodra de laatste Amerikaanse troepen van het vliegveld van Kaboel waren vertrokken.

    Die voorstelling werd echter uitgesteld en ook vandaag wordt geen regering bekendgemaakt, aldus de bronnen.

    Het is niet duidelijk waarom de taliban treuzelen. De economie en het staatsapparaat liggen plat en er dreigt hongersnood door de ontwrichting van de samenleving. Er wordt naar verluidt nog steeds gevochten om een bergachtige provincie ten noordoosten van de hoofdstad Kaboel, de Panjshir. Daar ligt een vallei omsloten door steile bergen die het gebied tot een natuurlijk fort maken. De taliban slaagden er tijdens hun schrikbewind van 1996 tot eind 2001 niet in de vallei van Panjshir in te nemen.

    Mogelijk is de strijd om Panjshir de reden voor het opschorten van de presentatie van een nieuwe regering. Die zou de koers van het land moeten aangeven en mogelijk een weg bereiden voor meer contact met bijvoorbeeld buitenlandse hulporganisaties en diplomaten.

  13. Taliban claimen overwinning op laatste bolwerk van verzet, maar NRF spreekt dat tegen

    De taliban beweren de Panjshirvallei, het laatste bolwerk van verzet tegen de fundamentalistische beweging, in handen te hebben. Een woordvoerder van de Nationale Verzetskrachten (NRF), die zich schrap zetten in de vallei, ontkent dat, en zegt dat de taliban juist grote verliezen zijn toegebracht.

    Er zijn geen onafhankelijke waarnemers in het bergachtige gebied dat ongeveer 65 kilometer ten noordoosten van de hoofdstad Kaboel ligt.

    Het zou een enorme overwinning voor de taliban zijn, want deze vallei is altijd onoverwinnelijk geweest. Tijdens de Russische invasie van Afghanistan, in de jaren tachtig, werd er ook felle strijd gevoerd, maar het lukte de Russen niet om de vallei te veroveren. In de jaren negentig lukte het ook de taliban niet om de regio in handen te krijgen.

    De strijd wordt op dit moment geleid door Ahmad Massoud, zoon van de overleden krijgsheer Ahmad Shah Massoud, die vroeger het verzet leidde. Hij wordt gesteund door militairen van het verslagen regeringsleger. Ook leden van milities uit andere provincies hebben zich bij het verzetsfront aangesloten.

    Lees ook: Zware strijd in de Panjshirvallei, de enige regio die (nog) niet in handen is van de taliban

  14. Afghaanse luchtvaartmaatschappij gaat binnenlandse vlucht uitvoeren

    De Afghaanse luchtvaartmaatschappij Ariana gaat weer binnenlandse vluchten uitvoeren. Volgens de eerste berichten zou vrijdag een eerste vlucht tussen hoofdstad Kaboel en tweede stad Kandahar plaatsvinden, maar nu staat de tocht voor zaterdag gepland.

    Het uitvoeren van de eerste binnenlandse vluchten is een belangrijke stap naar het oppakken van commercieel vliegverkeer in het ‘nieuwe’ Afghanistan. Het vliegveld van Kaboel is nog niet gereed om helemaal opengesteld te worden. Qatarese technici ondersteunen bij het oplossen van de laatste mankementen.

    Wel is de luchthaven al langer open voor medicijnen en andere soorten hulpgoederen. Volgens Flightrader24 landde vrijdagochtend een vliegtuig uit Abu Dhabi in de hoofdstad. Ook zouden vanuit Qatar en Kazachstan toestellen zijn opgestegen met Kaboel als bestemming.

    Ook de Verenigde Naties gaat vluchten met noodgoederen uitvoeren. De instantie koos de luchthavens van Kandahar (zuiden) en Mazar-i-Sharif (noorden) als opvanglocaties. De vliegtuigen stijgen op vanuit het Pakistaanse Islamabad.

  15. Opnieuw betoging van Afghaanse vrouwen, taliban grijpen niet in

    Voor de tweede keer in enkele dagen hebben vrouwen in Afghanistan gedemonstreerd voor gelijke rechten. Een groep van zo’n twintig vrouwen verzamelde zich bij het presidentiële paleis in de hoofdstad Kaboel, waar talibanstrijders toekeken. Ze grepen echter niet in.

    De betogers eisten onder andere een rol op voor vrouwen bij het besturen van het land. Ook demonstreerden ze voor het recht van vrouwen en meisjes op onderwijs en om te werken. Mensenrechten- en vrouwenorganisaties vrezen dat de taliban de rechten van vrouwen flink gaan beperken, precies zoals ze deden tussen 1991 en 2001 toen ze voor het eerst aan de macht waren. ‘Vrijheid is ons motto’, stond te lezen op een van de borden van de betogers.

    Een talibanstrijder begaf zich op gegeven moment onder de aanwezigen. Hij was echter niet boos op de demonstranten, maar op voorbijgangers die bleven staan om te kijken naar de betoging bij het paleis. In Kaboel waren er berichten dat vandaag in het presidentiële paleis de nieuwe talibanregering zou worden gepresenteerd.

    Eerder deze week was er ook een betoging van vrouwen in de westelijke stad Herat. Ook daar grepen de taliban niet in om een einde te maken aan het protest.

    Protesterende vrouwen in Kaboel.Beeld via REUTERS
  16. ‘Dringendste voor België blijft evacuatie van 220 mensen’

    Het eerste dringende dossier dat België en andere landen donderdag op de tafel hebben gelegd van de informele raad van ministers van Buitenlandse zaken in Kranj (Slovenië), is de evacuatie van landgenoten uit Afghanistan, of van anderen die onder onze bescherming vallen. Dat verklaarde minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès.

    "Het is een zeer sterke positionering om te verzekeren dat die mensen snel en veilig uit het land zouden kunnen vertrekken", klonk het. Volgens Wilmès gaat het voor ons land op dit moment om zo'n 220 mensen.

    De minister wees erop dat het daarom belangrijk is om te praten met het Verenigd Koninkrijk, dat zich in een vergelijkbare situatie bevindt. Het zal ook nodig zijn om met de taliban te praten om een veilige doorgang te verzekeren, "terwijl we onze waarden en belangen beschermen", aldus de minister.

    Minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès.Beeld AP

    Meer in het algemeen zal Europa volgens Wilmès een consulaire capaciteit moeten ontwikkelen, in het geval er bij dit type van crisissen evacuaties nodig zijn. 

    Europa moet volgens de Belgische buitenlandminister ook een plaats innemen bij de huidige politieke onderhandelingen, en zijn stem luider laten horen om voldoende te wegen op de formatie van een regering in Kaboel. "Want als we willen dat de relaties met de toekomstige Afghaanse regering aan voorwaarden zijn gebonden (zoals respect voor de mensenrechten en meer bepaald vrouwenrechten en rechten van minderheden...), dan kunnen we ons niet tevreden stellen met akte te nemen van het resultaat van de onderhandelingen die zich momenteel in Doha afspelen".

  17. Regering besluit militair detachement uit Pakistan terug te halen

    De federale regering heeft donderdag besloten om het militaire detachement in Pakistan terug te halen. De Belgische militairen waren na de stopzetting van de evacuatiemissie in Afghanistan in het buurland gebleven.

    "De regering heeft beslist dat de aanwezigheid van de Belgische militairen en de twee C-130-transporttoestellen in de Pakistaanse hoofdstad Islamabad in het kader van de operatie NEO Red Kite niet langer nodig is. De ruim 100 militairen en de twee transporttoestellen, die als reserve-eenheid in Islamabad gebleven waren op vraag van de regering, keren terug naar België", zo melden minister van Defensie Ludivine Dedonder, minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès en staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi in een persbericht.

    België had op 20 augustus een luchtbrug tussen Islamabad en de internationale luchthaven van Kaboel geopend, met de bedoeling om landgenoten en andere rechthebbenden te evacueren uit de Afghaanse hoofdstad nadat het land opnieuw onder controle van de taliban is gekomen.  Zeker 1.400 mensen konden Afghanistan op die manier verlaten, maar vorige week woensdag werd de missie stopgezet door een imminente terreurdreiging.

  18. Vrijdag mogelijk alweer binnenlandse vluchten van en naar Kaboel

    Het vliegverkeer vanaf de luchthaven van Kaboel wordt mogelijk vrijdag alweer voor een deel hervat. Een Afghaanse luchtvaartfunctionaris zegt tegen al-Jazeera dat hij verwacht dat er binnenlandse vluchten kunnen worden uitgevoerd. Het zal volgens hem nog wel even duren voordat er ook weer buitenlandse vluchten mogelijk zijn.

    Eerder berichtte de nieuwszender al dat een technisch team uit Qatar de schade aan de luchthaven in kaart brengt. Die is vorige week ontstaan bij de chaos en aanslagen tijdens de evacuaties van Afghanen en buitenlanders.

  19. Afghaans tv-programma terug met vrouwelijke presentator

    Het ochtendprogramma van de grootste Afghaanse tv-zender Tolo is donderdag weer hervat: met een vrouwelijke presentator. Topman Saad Mohseni van de moedermaatschappij van de omroep, plaatste op Twitter foto’s van de lachende presentatrice.

    Twitter bericht wordt geladen...

    Het ontbijtprogramma, Bamdad e Khosh, verdween uit voorzorg van de buis na de machtsovername door de taliban. Afghaanse media zijn bang dat de taliban de bewegingsvrijheid van vrouwelijke journalisten aan banden zullen leggen. Tolo, een onafhankelijke commerciële omroep, maakt zich ook zorgen dat de taliban het werk van de zender onmogelijk zullen maken.

    "Tolo TV’s ontbijtshow, Bamdad e Khosh, is terug met een vrouwelijke presentatrice", tweette Mohseni, zonder verder uit te leggen waarom hiertoe was besloten. In een andere tweet raadt de tv-baas zijn volgers wel aan te kijken naar een fragment van een CNN-interview uit 1996 met een taliban-voorman. Die zegt dat vrouwen thuis moeten zitten. De taliban waren tussen 1996 en 2001 aan de macht."

  20. Hoogste militair VS sluit samenwerking met taliban bij anti-terreuracties niet uit

    Amerika’s hoogste militair, chef-staf Mark Milley, zegt dat de VS "mogelijk" luchtaanvallen op IS-K en andere terreurgroepen zullen coördineren met de taliban. Het is voor het eerst dat de VS de deur openhouden voor samenwerking met de taliban bij anti-terreuracties.

    Milley zei niet wat de coördinatie zou inhouden. Door de Amerikaanse terugtrekking en de taliban-machtsovername beschikken de VS niet meer over militaire bases om drone-aanvallen uit te voeren. Zware luchtaanvallen kunnen wel nog steeds worden uitgevoerd met gevechtsvliegtuigen vanaf een Amerikaans vliegdekschip en met B-52-bommenwerpers vanaf militaire bases in de regio.

    Hoe de betrekkingen met Afghanistan zullen worden vormgegeven, wil de regering-Biden laten afhangen van de daden van de nieuwe taliban-regering. Het werk van de Amerikaanse ambassade in Kaboel is tijdelijk verplaatst naar Qatar.

    De generaal noemde de taliban "meedogenloos". Milley: "Of ze veranderen, valt nog te bezien." De goede samenwerking met de taliban bij de evacuatie-operatie op de luchthaven, die maandag werd beëindigd, is volgens hem niet automatisch een voorbeeld voor de toekomst. "In oorlog doe je wat je moet doen om de risico's voor de missie en geweld te verminderen, niet wat je per se wilt doen", aldus de generaal.

    Chef-staf van het Amerikaanse leger Mark Milley.Beeld AFP
  21. ‘Taliban op het punt nieuwe regering te presenteren’

    De taliban lijken op het punt te staan om hun nieuwe regering aan de wereld te presenteren. Volgens ‘minister van Cultuur en Informatie’ Ahmadullah Muttaqi wordt er een ceremonie voorbereid in het presidentiële paleis in Kaboel. Ook de lokale nieuwszender Tolo meldt dat de gesprekken over een nieuw te vormen regering zijn afgerond en dat er elk moment een officiële verklaring kan komen.

    In hoeverre andere landen een nieuwe regering onder de Taliban zullen erkennen, zal moeten blijken. Veel landen, waaronder Nederland, onderzoeken momenteel hoe zij hun achtergebleven evacués uit Afghanistan weg kunnen krijgen en voeren daarbij ook formele overleggen met de Taliban, maar hebben het gezag van de extremistische beweging niet officieel erkend.

    Twitter bericht wordt geladen...

  22. Aantal vrouwelijke journalisten in Kaboel drastisch gedaald

    Het aantal vrouwelijk journalisten dat in Kaboel werkt, is van 700 voor de machtsovername van de taliban op 15 augustus tot minder dan honderd gedaald, zo zegt Reporters Zonder Grenzen woensdag.

    In Kaboel zagen de privémedia al snel dat "vrouwelijke reporters belaagd werden", aldus de journalistenorganisatie in een mededeling. De organisatie, die voor de persvrijheid opkomt, haalt onder meer het geval aan van Nahid Bashardost, die voor het onafhankelijke persbureau Pajhwok werkt. Zij werd "door taliban geslagen" tijdens een reportage bij de luchthaven van Kaboel op 25 augustus. 

    Andere journalistes meldden dat ze "verhinderd werden op reportage te gaan door taliban die de wacht hielden voor de lokalen van hun redactie". 

    Nadat de taliban de controle over de Afghaanse hoofdstad hadden genomen, durfden vrouwelijke verslaggevers van privézenders aanvankelijk weer aan het werk te gaan, maar "de illusie heeft niet lang geduurd", hoewel de taliban verzekerd hadden dat de persvrijheid eerbiedigd zou worden en dat journalistes mochten werken, zo betreurt RSF. 

    Volgens een enquête die RSF vorig jaar met CPAWJ (Centre for Protection of Afghan Women Journalists) hield, waren er in Kaboel 108 media, die 1.080 vrouwen tewerkstelden, onder wie 700 journalistes.

    "Van de 510 vrouwen die bij de grootse acht media en persgroepen werkten, oefenen slechts 76 (onder wie 39 journalistes) vandaag hun beroep nog uit. De vrouwelijke journalisten zijn dus vrijwel verdwenen in de hoofdstad", stelt RSF vast.

  23. Poetin: ‘Resultaat van 20 jaar Amerikaanse aanwezigheid in Afghanistan is een tragedie’

    De voorbije twintig jaar van oorlog en Amerikaanse aanwezigheid in Afghanistan zijn een "tragedie" geweest voor het Aziatische land. Dat heeft de Russische president Vladimir Poetin verklaard.

    "Twintig jaar lang zijn er Amerikaanse soldaten aanwezig geweest op het grondgebied. Twintig jaar waarin geprobeerd werd de mensen te 'beschaven' en de eigen normen en levenswijze in te voeren", zo verklaarde Poetin tijdens een rechtstreeks op tv uitgezonden bijeenkomst met jongeren.

    "Het resultaat is een tragedie. Er zijn verliezen voor degenen die dit hebben gedaan, de Verenigde Staten, maar vooral voor de mensen die op het Afghaanse grondgebied wonen."

    De laatste Amerikaanse militairen hebben de luchthaven van Kabul dinsdag verlaten.Beeld Photo News

    De VS hebben zich dinsdag (lokale tijd) volledig teruggetrokken uit het land. Daarmee komt een einde aan twintig jaar westerse aanwezigheid. Wat dit betekent voor de toekomst van Afghanistan, is volgens Poetin moeilijk te zeggen. "De situatie zal moeten rijpen. En als we willen dat dit sneller rijpt, zullen we de mensen moeten helpen", zo klinkt het wel.

    Ook is het volgens de Russische president duidelijk "dat het onmogelijk is om er zaken op te dringen vanuit het buitenland".

    Rusland heeft tot nu toe een afwachtende houding aangenomen tegenover het talibanregime. Moskou heeft de overwinning van de taliban erkend, maar roept wel op tot een "nationale dialoog" die moet leiden tot de vorming van een representatieve regering. Een formele erkenning van het nieuwe bewind zal er pas komen wanneer er voldoende garanties voor de Russische veiligheid worden gegeven.

  24. Al-Qaeda feliciteert taliban voor 'historische overwinning' in Afghanistan

    Het terreurnetwerk al-Qaeda heeft de taliban gefeliciteerd voor de "historische overwinning" op de Verenigde Staten. De VS hebben zich dinsdag (lokale tijd) volledig teruggetrokken uit het land. Daarmee komt een einde aan twintig jaar westerse aanwezigheid.

    "Wij feliciteren u met deze grote overwinning op de kruisvaardersalliantie", zei al-Qaeda. In een verklaring van het algemeen commando van de extremistische groepering, die door haar propagandatak, As-Sahab, is bekendgemaakt, feliciteert de groepering talibanleider Hibatullah Akhundzada.

    Al-Qaeda zei dat deze "overwinning" een "voorbode is voor de bevrijding van Palestina" en kan leiden tot de bevrijding van andere gebieden. De terreurgroep roept het Afghaanse volk ook op zich achter de taliban te scharen en zich aan hun beslissingen te houden.

    In 2001 verdrongen de VS de taliban uit Kaboel omdat de groep onderdak had gegeven aan de al-Qaeda-terroristen die achter de aanslagen van 11 september 2001 zaten.

    De taliban beloofden als onderdeel van het akkoord dat de groep in 2020 sloot met de Amerikaanse regering van Donald Trump om de banden met al-Qaeda en andere terroristsische groeperingen te verbreken. De VS beloofden op hun beurt alle Amerikaanse troepen terug te trekken.

    Al-Qaeda, dat eind jaren 80 in het Afghaans-Pakistaanse grensgebied werd opgericht, richtte zich aanvankelijk op de strijd tegen de Sovjetbezetting van Afghanistan. Daarna breidde de terreurgroep haar aanvallen uit en beweerde ze te strijden voor een islamistische wereldorde.

  25. Taliban houden militair defilé met veroverde Amerikaanse voertuigen

    De taliban bereiden vandaag in Kandahar (het zuiden van Afghanistan) een militaire parade voor waarin ze defileren met het militair materieel dat ze hebben buitgemaakt. Het gaat vooral om materieel dat de Verenigde Staten aan de verslagen Afghaanse regering geschonken hadden.

    Een lange stoet Humvees (Amerikaanse legervoertuigen) trekt langzaam via een van de hoofdwegen door de stad. Op de meeste voertuigen is ook de wit-zwarte talibanvlag te zien. In de buitenwijk Ayno Maina rijden ook talibanstrijders met vrachtwagens die tijdens het conflict gebruikt werden door de VS, de NAVO en de Afghaanse strijdkrachten. Er werd ook minstens één Blackhawk-helikopter boven de stad waargenomen.

    Beeld AFP

    In het cricketstadion van Kandahar zijn heel wat talibanfunctionarissen samengekomen om de parade bij te wonen. Het gerucht ging dat talibanleider Hibatullah Akhundzada er in het openbaar zou verschijnen, maar hij is niet komen opdagen. De nieuwe gouverneur van Kandahar heeft de aanwezigen wel al toegesproken.

    Kandahar is de bakermat van de taliban. In 1996 slaagde de radicaal-islamistische beweging erin om vanuit die stad vrij snel het hele land te veroveren. Het eerste talibanbewind in Afghanistan duurde tot 2001.

  26. Nog geen duidelijkheid over talibanregering

    Na de terugtrekking van de Amerikaanse troepen uit Afghanistan wachten de militante islamitische taliban nog steeds op de vorming van een regering. Er is nog geen exacte informatie over het tijdstip, meldt talibanwoordvoerder Sabiullah Mujahid aan persagentscha dpa. Hij liet ook in het midden of talibanleider Haibatullah Akhundzada voor het eerst sinds de islamisten de macht hebben gegrepen in het openbaar zou verschijnen.

    Ondertussen zijn volgens de taliban verzetsstrijders 's nachts opnieuw in gevecht geraakt met de islamisten in de buurt van de Panjshir-vallei. De provincie Panjshir is de enige van de 34 provincies van het land die na de veroveringen door de taliban nog niet onder islamistische controle staat. De onderhandelingen hebben tot dusver geen "positieve resultaten" opgeleverd, aldus Mujahid. 

    Kort voordat de taliban de macht overnamen, ontvluchtte de vorige president, Ashraf Ghani, het land. Voordien hadden de taliban de meeste steden en provincies bijna zonder slag of stoot veroverd. De militante islamisten hadden het land al van 1996 tot 2001 geregeerd. Een door de VS geleide militaire invasie maakte een einde aan hun bewind na de aanslagen van 11 september. Na ongeveer twee decennia van militaire actie, zijn de taliban weer aan de macht. 

  27. Duizenden Afghanen mogen permanent in Verenigd Koninkrijk blijven

    Duizenden Afghanen mogen permanent in het Verenigd Koninkrijk blijven als ze in hun thuisland nauw hebben samengewerkt met Britse overheidsdiensten. Voor deze groep gold voorheen een maximale verblijfsduur van vijf jaar. De regeling geldt volgens Britse media voor ruim 8.000 van de meer dan 15.000 Afghanen die sinds 13 augustus naar het land zijn gekomen.

    Zij hoeven door Operatie Warm Welkom, zoals de regering het noemt, nooit meer naar een ander land te verhuizen en kunnen zonder beperkingen op zoek naar een baan. Volgens de regering krijgen ze de "zekerheid en stabiliteit" om hun levens opnieuw op te bouwen en de kans om in de toekomst het staatsburgerschap te verwerven.

    "We zijn enorm veel verschuldigd aan degenen die met de strijdkrachten in Afghanistan hebben gewerkt en ik ben vastbesloten dat we hen en hun families de steun geven die ze nodig hebben om hun leven hier in het VK weer op te bouwen", zegt de Britse premier Boris Johnson.

    De regering gaat er onder meer voor zorgen dat de Afghanen toegang hebben tot de zorg en kinderen zo snel mogelijk naar school kunnen. Ook krijgen ze een coronavaccin aangeboden. Meer dan zevenhonderd Afghanen die uit quarantaine zijn hebben hun eerste prik gehad.

  28. Republikeinen verwijten Biden woordbreuk bij terugtrekking uit Afghanistan

    De Amerikaanse president Joe Biden krijgt dinsdag felle kritiek van de Republikeinen voor de manier waarop hij de situatie in Afghanistan heeft afgehandeld. De oppositie in de Senaat verwijt hem onder meer woordbreuk te hebben gepleegd bij de evacuatiemissie.

    De Republikeinse minderheidsleider in de Senaat, Mitch McConnell, stelt dinsdag op Twitter dat de Democraat Biden had beloofd de Amerikaanse troepen pas terug te trekken wanneer alle Amerikanen het land uit waren. "Hij heeft die belofte gebroken en de Amerikanen en onze Afghaanse partners in de steek gelaten", zo klinkt het.

    Deze volledige Amerikaanse terugtekking "heeft geleid tot een humanitaire ramp en heeft terroristen aangemoedigd", schrijft McConnell nog. 

    De laatste Amerikaanse soldaten hadden Kaboel dinsdag (plaatselijke tijd) verlaten. Dat betekende meteen ook het einde van de militaire evacuatiemissie van de VS. Toch zijn er nog altijd Amerikanen in Afghanistan die het land uit willen. 

    De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken had maandagavond toegegeven dat er Amerikaanse burgers in het Aziatische land zijn achtergebleven. Hij schatte hun aantal in op "minder dan 200, waarschijnlijk dichter bij de 100". Blinken benadrukte ook dat de regering van de VS zich zal blijven inspannen om hen het land uit te krijgen. Ook de Afghanen die met de VS hebben samengewerkt en die bescherming zoeken, zullen volgens hem steun blijven krijgen.

    Amerikaans president Joe Biden.Beeld AFP

    ‘Buitengewoon succes’

    President Biden hield dinsdag een toespraak waarin hij de terugtrekking verdedigde als "een buitengewoon succes". "Negentig procent van de Amerikanen die wilden vertrekken uit Afghanistan heeft dat kunnen doen", klonk het. "Zo’n honderd à tweehonderd landgenoten zitten daar nu nog, maar er is geen deadline om daar weg te raken. Het vertrek op 31 augustus was enkel bedoeld om Amerikaanse levens te redden. We zullen blijven mensen helpen die daar risico lopen."

    "De oorlog in Afghanistan is nu voorbij. Ik heb die belofte gemaakt en ik heb er mij aan gehouden. Ik weiger nog een generatie naar dat land te sturen voor een zinloze oorlog", zei de president nog.

    De president pleit al meer dan tien jaar voor een vertrek uit Afghanistan. Volgens peilingen heeft hij daarvoor ook de steun van de bevolking. "Ik geloof niet dat een blijvende militaire aanwezigheid Amerika veiliger zou maken", klonk het. "Het wordt nu wel een prioriteit om ervoor te zorgen dat Afghanistan niet gebruikt wordt om een aanval op de VS te lanceren. En IS-K, met jullie zijn we nog niet klaar", klonk het strijdvaardig. Biden wees tot slot ook op andere uitdagingen, in bijvoorbeeld Syrië en Azië.

    De oorlog in Afghanistan heeft de afgelopen twintig jaar bijna 2.500 Amerikaanse levens geëist. Op de valreep kwamen daar nog eens dertien doden bij door een bloedige aanslag tijdens de aftocht op het vliegveld van Kaboel. 

  29. VN-topman waarschuwt voor ‘humanitaire ramp’ in Afghanistan

    Antonio Guterres, de secretaris-generaal van de Verenigd Naties, heeft vandaag gewaarschuwd voor "een humanitaire ramp" in Afghanistan. Hij lanceert ook een oproep voor meer financiële middelen.

    "Een humanitaire ramp tekent zich af", zegt Guterres in een dinsdag verspreide mededeling. Hij heeft het daarin onder meer over "de erger wordende humanitaire en economische crisis" en "de dreiging van een totale ineenstorting van de basisdiensten" in het land.

    VN-secretaris-generaal Antonio Guterres.Beeld AFP

    Guterres dringt er bij de VN-lidstaten op aan om "adequate, flexibele en alomvattende financiering" te voorzien voor de Afghaanse bevolking. "Bijna de helft van de Afghaanse bevolking - dus 18 miljoen mensen - heeft humanitaire hulp nodig om te overleven", stelt de VN-topman. "Een op de drie Afghanen weet niet hoe hij aan zijn volgende maaltijd zal geraken."

    "Meer dan ooit hebben de kinderen, vrouwen en mannen van Afghanistan nood aan de solidariteit van de internationale gemeenschap."

    Guterres roept, zonder de taliban bij naam te noemen, ook "alle partijen" op om "een veilige en ongehinderde humanitaire doorgang mogelijk te maken voor verleners van levensnoodzakelijke en essentiële diensten en voor humanitaire medewerkers, zowel mannen als vrouwen."

  30. Taliban escorteerden Amerikanen in het geheim naar luchthaven Kaboel

    Op grond van een geheim akkoord met het Amerikaanse leger hebben de taliban Amerikanen, die uit Afghanistan wilden geraken, onder escorte tot aan de luchthaven van Kaboel gebracht. Dit heeft nieuwszender CNN dinsdag gemeld op gezag van twee defensiefunctionarissen die op anonimiteit stonden.

    De Amerikanen kregen te horen dat ze naar vooraf bepaalde verzamelpunten zoals een gebouw van het ministerie van Binnenlandse Zaken moesten gaan, kort bij de luchthaven. Daar ondergingen ze een controle van de taliban die hen wat verder naar een gate brachten waar VS-troepen hen opwachtten om hen binnen te laten.

    In de meeste gevallen konden de Amerikaanse soldaten hun landgenoten met hun taliban-escorte ook zien aankomen, in een poging om hun veiligheid te garanderen. Niet geweten is of de taliban na de controle Amerikanen wandelen zouden hebben gestuurd.

    De escortemissies deden zich “meermaals” per dag voor. Op grond van een ander tot nu geheim gebleven akkoord konden speciale Amerikaanse troepen landgenoten via ‘call centers’ bereiken. De Amerikanen kregen dan te horen waar zij exact naartoe moesten gaan, met name een ‘geheime gate’.

  31. EU legt focus op hulp aan regio rond Afghanistan

    De Europese Unie richt al haar aandacht op het stabiliseren van de regio rond Afghanistan, zodat de noodzakelijke humanitaire hulp de meest kwetsbare slachtoffers van de machtsovername door de taliban kan bereiken. Dat zijn de ministers die bevoegd zijn voor Binnenlandse Zaken en Asiel en Migratie dinsdag overeengekomen. "We moeten een humanitaire crisis vermijden om ook een migratiecrisis te vermijden", vatte Europees commissaris Ylva Johansson het samen.

    De ministers maakten afspraken over het antwoord dat de EU moet bieden op de crisis in Afghanistan. Ze zijn "vastberaden", schrijven ze in hun gemeenschappelijke slotverklaring, "om een herhaling van ongecontroleerde, grootschalige illegale migratiestromen zoals in het verleden te vermijden".

    De eerste prioriteit ligt op het bieden van hulp aan de regio rond Afghanistan - het land zelf en zijn buurlanden. Via de agentschappen van de Verenigde Naties en haar andere internationale partners wil de EU in de eerste plaats vrouwen, kinderen en andere kwetsbare personen hulp bieden. De Commissie maakte vorige week al bekend dat de Europese humanitaire hulp voor de Afghaanse bevolking opgetrokken wordt tot meer dan 200 miljoen euro.

    Over het opvangen van kwetsbare Afghanen in de EU zelf - dat blijft nodig, betoogde commissaris Johansson op haar persconferentie - maakten de lidstaten geen afspraken. Dat zal gebeuren op vrijwillige basis.

    Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V).Beeld Photo News

    "Je moet de tekst juist lezen", zei staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi, die voor ons land aan de ministerraad deelnam en de slotverklaring steunt. "De focus ligt op hulp aan de regio omdat het precies daar is dat de problemen zich nu voordoen. We willen precies vermijden dat de Afghanen in de handen van mensensmokkelaars vallen en duizenden kilometers moeten afleggen om hier te geraken."

    Tussen 2011 en 2015 heeft de Europese Unie vier jaar weggekeken van de problemen van Syrië, waardoor er een migratiegolf richting Europa ontstond. Die fout mag de EU niet herhalen, betoogde Mahdi.

  32. 150 mensen van Belgische lijst blijven achter in Afghanistan: hoe kunnen zij nog weg?

    De Amerikanen zijn weg en Belgische evacuatievluchten zijn er al sinds vorige week niet meer. Toch zitten er nog 150 mensen met Belgische banden in Afghanistan. Dat maakte Buitenlandse Zaken bekend. Hoe kunnen zij dan nog uit het land geraken?

    Lees meer.

  33. Taliban vieren feest na vernederende aftocht VS: ‘Afghanistan is bevrijd van een supermacht’

    De taliban hebben dinsdag de vernederende Amerikaanse aftocht van de luchthaven van Kaboel compleet gemaakt. Begeleid door strijders van de elite-eenheid Badri 313, die volledig waren gestoken in Amerikaanse militaire uitrusting, lieten hoge taliban-functionarissen zich zien op het vliegveld waar ze de overwinning op de VS uitriepen.

    Lees meer.

    Afghanen die de Taliban steunen, zwaaien met vlaggen van de beweging in Kandahar om het vertrek van de Amerikanen te vieren.Beeld AFP
  34. Defensie-expert Alexander Mattelaer: ‘Afghanistan zal een keerpunt zijn voor ons denken over militaire operaties’

    Een eenzame Amerikaanse militair, gefotografeerd met nachtzicht, die een vliegtuig opstapt. Dit was het dan: het einde van twintig jaar westerse troepen in Afghanistan. Defensie-expert Alexander Mattelaer (VUB) laat zijn licht schijnen op de hele operatie.

    Lees het volledige interview hier

  35. Acht talibanstrijders omgekomen bij gevechten om laatste onafhankelijke vallei

    Milities die nog weerstand bieden tegen de taliban, zeggen een aanval te hebben afgeslagen op hun bolwerk in de Panjshirvallei. Er sneuvelden volgens een woordvoerder van de zogeheten Nationale Verzetskrachten (NRF) zeker acht talibanstrijders.

    De gevechten vonden maandag plaats aan de westelijke toegang tot de vallei. Een woordvoerder van de verzetskrachten speculeerde dat de taliban mogelijk de verdediging wilden testen. De NRF zegt zelf geen strijders te hebben verloren, al raakten er wel twee mensen gewond.

    In de vallei bevinden zich naar schatting enkele duizenden gewapende tegenstanders van de nieuwe machtshebbers. Het gaat onder meer om leden van lokale milities en voormalige militairen die zich niet hebben overgegeven aan de zegevierende moslimextremisten. Ze worden aangevoerd door Ahmad Massoud, de zoon van de geliquideerde krijgsheer Ahmad Shah Massoud. Die vocht tegen de Sovjet-Unie en de taliban en had de bijnaam 'Leeuw van Panjshir'.

  36. Taliban in gesprek met Qatar en Turkije over organisatie vliegveld, alle controleposten ontmanteld

    Wat er nu met het vliegveld zal gebeuren, is nog maar de vraag. Volgens de Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Yves Le Drian lopen er gesprekken tussen Qatar, Turkije en de taliban om het vliegveld open te houden. Zo zouden mensen die eventueel Afghanistan nog willen verlaten, dat via commerciële vluchten kunnen doen. Zowel Frankrijk als Duitsland wachten tot de organisatie van de luchthaven geregeld is en of de taliban zich aan hun woord houden om chartervluchten naar Kaboel te sturen.

    Ondertussen ontmatelen talibanstrijders alle controleposten aan de luchthaven. Nadat de amerikaanse troepen er maandagnacht vertrokken, hebben de leiders van de extremistische groepering een bezoek gebracht aan de luchthaven en het achtergelaten materiaal geïnspecteerd. Een elite-eenheid poseerde eerder vandaag al met Amerikaanse wapens en witte talibanvlaggen.

    Beeld AFP
  37. VS vertrekken uit Afghanistan: 'Amerikaanse uittocht is een grote les voor andere invasiemachten'

    Het Amerikaanse leger is helemaal vertrokken uit Afghanistan, zo heeft het Pentagon maandagavond aangekondigd. Blinken legde in een toespraak nadien uit dat de militaire missie nu ten einde is, maar dat "een nieuwe diplomatieke missie" is begonnen. Blinken gaf uitleg bij de volgende stappen na de militaire terugtrekking. Er zal een nieuw team worden samengesteld voor die diplomatieke missie, zei hij. 

    De Amerikaanse ambassadeur in Afghanistan is met het laatste vliegtuig vertrokken. De diplomatieke aanwezigheid in Kaboel is nu "opgeschort", zei Blinken. De activiteiten worden overgebracht naar Qatar. Van daaruit zullen onder meer de contacten met de taliban worden gemaakt.

    Blinken herhaalde dat de Amerikanen zich zullen blijven inzetten om landgenoten en rechthebbende Afghanen die willen vertrekken, te helpen. Tussen 100 en 200 Amerikanen zouden nog in het land zijn. Ook als zij later pas beslissen dat ze Afghanistan willen verlaten, zullen ze geholpen worden, benadrukte Blinken.

    De minister kondigde ook nog aan de de VS humanitaire hulp zullen blijven bieden aan de Afghaanse bevolking. Dat zal niet via de Afghaanse regering, maar via VN-agentschappen en ngo's gebeuren. 

    President Joe Biden zal pas dinsdagnamiddag de bevolking toespreken over de terugtrekking uit Afghanistan. In een statement zei hij wel dat de beslissing om bij de vertrekdeadline van 31 augustus te blijven, werd genomen na unaniem advies van de legertop.

    'Afghanistan is een vrije en soevereine natie'

    Na het vertrek van het Amerikaanse leger bestormden de taliban het vliegveld, en schoten in de lucht. Mujahid, de officiële woordvoerder van de taliban, heeft dinsdagochtend het Afghaanse volk gefeliciteerd met de terugtrekking van de Amerikaanse troepen uit het land.

    "Deze overwinning is van ons allemaal", zei hij op een persconferentie op het vliegveld van de Afghaanse hoofdstad Kaboel. Mujahid noemde de uittocht van de Amerikanen "een belangrijke les voor andere invasiemachten" en voor de wereld. Afghanistan is nu "een vrije en soevereine natie", verklaarde hij. "We willen goede relaties onderhouden met de VS en de wereld.

    Achtergelaten legervoertuigen

    Het Amerikaanse leger heeft bij zijn vertrek wel tientallen vliegtuigen en voertuigen achtergelaten op de luchthaven van Kaboel. Ook afweergeschut dat maandag nog gebruikt werd om een raketaanval van terreurbeweging Islamitische Staat af te slaan is achtergebleven, zei generaal Kenneth McKenzie, nadat hij bekend had gemaakt dat de terugtrekking uit Afghanistan was voltooid.

    Volgens McKenzie gaat het om 73 vliegtuigen en helikopters, 27 Humvees en ongeveer 70 gepantserde gevechtsvoertuigen, met een kostprijs tot een miljoen dollar. Hij benadrukte dat al het materieel "gedemilitariseerd" is, ofwel onklaar gemaakt. "Ze zullen nooit meer door iemand worden gebruikt", aldus de generaal.

    De vliegtuigen stonden al op de luchthaven, toen de Amerikanen twee weken geleden met de evacuatieoperatie begonnen en waren al onklaar gemaakt.

    "De laatste Amerikaanse militair verlaat Afghanistan", meldt het U.S. Central Command op Twitter, het Amerikaanse commando dat instaat voor onder andere het Midden-Oosten.Beeld EPA
  38. Europa ‘vastbesloten’ Afghaanse migranten tegen te houden

    De EU-landen zetten alles op alles om de komst van migranten uit Afghanistan tegen te houden. De Europese grenzen blijven dicht, wel komt er extra geld voor de opvang van Afghanen in buurlanden als Pakistan en Iran.

    Lees het volledige artikel.

  39. Zeker 125 mensen willen nog geëvacueerd worden naar België

    De Belgische ambassade in Islamabad heeft tot nog toe al van 125 mensen - Belgen en anderen die onder Belgische bescherming vallen - het bericht gekregen dat ze zich nog in Afghanistan bevinden en het land willen verlaten. Dat vernam Belga uit diplomatieke bron. Dat aantal zal nog evolueren, valt te horen.

    België heeft tussen 20 en 25 augustus zeker 1.400 mensen kunnen evacueren uit Kaboel. Vorige week woensdag werd de missie stopgezet door een imminente terreurdreiging. Intussen is duidelijk geworden dat niet iedereen op de Belgische evacuatielijst op tijd op de luchthaven is geraakt. 

    Vorige week vrijdag was sprake van 55 mensen die al contact hadden opgenomen met de Belgische ambassade in Islamabad, maandag spreken goede bronnen van 125 mensen. 

    Archiefbeeld: geëvacueerden uit Kaboel arriveren in Melsbroek.Beeld Photo News
  40. Eén Belg gewond bij aanslag in Kaboel

    Bij één van de aanslagen aan de luchthaven van Kaboel is vorige week donderdag een Belg gewond geraakt. Dat vernam persagentschap Belga uit goede bron. Het gaat om iemand uit Brussel die momenteel verzorgd wordt in een ziekenhuis in de Afghaanse hoofdstad. Buitenlandse Zaken staat in contact met het slachtoffer.

  41. Eerste lading hulpgoederen van WHO aangekomen in Afghanistan

    In Afghanistan is vanmiddag een lading medische hulpgoederen aangekomen. Een vliegtuig met 12,5 ton geneesmiddelen en medische hulpgoederen is in Mazar-i-Sharif, in het noorden van het land, geland. Daarmee kunnen meer dan 200.000 mensen in hun medische basisbehoeften worden voorzien, kunnen 3.500 chirurgische ingrepen worden uitgevoerd en ook nog een 6.500 traumapatiënten worden behandeld.

    Het gaat om een eerste zending sinds de taliban de macht hebben gegrepen, zo meldt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Nadien zullen nog twee vluchten volgen.

  42. IS eist raketaanval op luchthaven Kaboel op

    De islamistische terreurorganisatie IS-K (Islamitische Staat Khorasan; de Afghaanse tak van IS) heeft de raketaanval op de luchthaven van Kaboel opgeëist.

    Geciteerd door de Qatarese nieuwszender al-Jazeera scheef de terreurgroep op Telegram: "Bij de gratie Gods hebben soldaten van het kalifaat de Internationale Luchthaven van Kaboel met zes Katjoesja-raketten als doelwit genomen."

    Een vertegenwoordiger van de taliban en Amerikaanse diensten hadden eerder melding gemaakt van vijf raketten die op de luchthaven werden afgevuurd, maar die allemaal onderschept konden worden.

    Een aanslag van dezelfde terreurgroep had donderdag aan de luchthaven van Kaboel nog tientallen mensenlevens geëist. De Amerikaanse zender CNN spreekt over 200 doden. Bij de slachtoffers bevonden zich ook dertien Amerikaanse militairen en twee Britten.

    Een woordvoerder van de taliban hoopt dat de aanvallen van IS-K stoppen wanneer de Amerikaanse troepen zich volledig hebben teruggetrokken uit Afghanistan. "We hopen dat Afghanen die onder invloed staan van IS hun acties zullen opgeven wanneer ze de vestiging zien van een islamitische regering, zonder aanwezigheid van buitenlandse machten", zegt woordvoerder Zabihoellah Moejahid. Als de Afghaanse tak van IS de aanvallen blijft voortzetten, zal de nieuwe regering hard optreden tegen de terreurgroep, zo klinkt het nog.

    Beeld AFP
  43. VS evacueerden 1,200 vluchtelingen op zondag

    Afgelopen zondag hebben de Verenigde Staten zo'n 1,200 mensen uit de Afghaanse hoofdstad Kaboel geëvacueerd. Dat zegt het Witte Huis op maandag. De evacuatiemissie loopt echter op haar laatste benen. Op dinsdag 31 augustus moeten alle buitenlandse troepen uit Afghanistan vertrokken zijn. Het totaal aantal geëvacueerden sinds de start van de missie op 14 augustus staat momenteel op 116.700 mensen.

  44. Wie zal de taliban erkennen eens hun emiraat opgericht is?

    Welke landen zullen het nieuwe regime in Afghanistan erkennen als de taliban mogelijks deze week al hun emiraat uitroepen? De VS moeten niets weten van de taliban, maar onder meer China, Rusland en Pakistan denken daar anders over.

    Lees het volledige artikel

    Talibanstrijders patrouilleren bij de luchthaven van Kaboel.Beeld Photo News
  45. Belgen en Afghaanse vluchtelingen willen hun achtergelaten familie terug: wat nu?

    Vanuit ons land willen Belgen en Afghaanse vluchtelingen hun achtergebleven familieleden overbrengen. In Kaboel hebben ook na de bomaanslagen nog duizenden mensen geprobeerd om de luchthaven te bereiken. Komt er een vluchtelingenstroom op ons af?

    Lees het volledige artikel.

    Beeld AP
  46. Onbekenden vuren vijf raketten af op luchthaven Kaboel, voorlopig geen slachtoffers

    In de Afghaanse hoofdstad Kaboel zijn deze ochtend nieuwe raketbeschietingen gemeld. Journalisten van het Franse persbureau AFP hoorden meerdere raketten over de stad vliegen. Een anonieme Amerikaanse functionaris laat aan persbureau Reuters weten dat zeker vijf raketten op de luchthaven werden afgevuurd. Minstens een deel van de raketten zouden door een raketafweersysteem zijn onderschept. Voorlopig zijn er nog geen slachtoffers gemeld.

    Inwoners die in de buurt van de luchthaven wonen, zeggen tegen AFP te hebben gehoord dat het raketafweersysteem in werking werd gesteld. Vlak bij het vliegveld is ook een rookpluim te zien. Ook CNN maakt melding van raketaanvallen.

    Ondertussen bevestigen de VS de aanvallen op de luchthaven. Witte Huiswoordvoerster Jen Psaki liet weten dat president Joe Biden op de hoogte is van de aanval en ze voegde er aan toe dat de evacuatiemissie onverminderd voortgaat.

     Wie er heeft geschoten en wat het doelwit was, is niet bekend. In de afgelopen dagen hebben Amerikanen twee droneaanvallen uitgevoerd op de Afghaanse tak van IS (IS-K), als vergelding voor de bomaanslag van donderdag, waarbij volgens onofficiële bronnen mogelijk 170 doden vielen. Ook dertien Amerikaanse militairen kwamen bij de bomaanslag om het leven.

  47. VS erkennen dat er burgerslachtoffers vielen bij luchtaanval Kaboel

    Het Amerikaanse leger geeft toe er burgerslachtoffers zijn gevallen bij de luchtaanval die het zondag in de Afghaanse hoofdstad Kaboel heeft uitgevoerd. Nieuwszender CNN meldt dat zeker negen leden van één familie door de aanval om het leven zijn gekomen, onder wie zes kinderen. Een broer van een van de slachtoffers heeft dat gezegd.

    Lees meer.

    Beeld Brunopress
  48. Amerikanen voeren luchtaanval uit op vermoedelijke IS-terroristen na ‘onmiddellijke’ dreiging op luchthaven in Kaboel

    De Verenigde Staten hebben in de Afghaanse hoofdstad Kabul een luchtaanval uitgevoerd op vermoedelijke terroristen van de Afghaanse tak van Islamitische Staat (IS-K). Dat bevestigt een woordvoerder van Defensie. 

    Er zou sprake zijn van een ‘onmiddellijke’ dreiging. De IS-K-strijders zouden van plan zijn geweest een aanslag te plegen op het vliegveld bij de stad. 

    Ooggetuigen spraken over een Amerikaanse aanval met een raket. Het zou gaan om de grote explosie die eerder gehoord werd in de Afghaanse hoofdstad.

    Volgens de taliban, de nieuwe machthebbers in Afghanistan, was het doelwit van de aanval een vermoedelijke zelfmoordterrorist in een voertuig. Lokale media melden zeker twee doden en drie gewonden. Een wooncomplex zou zijn getroffen.

    Bij de luchthaven van Kabul was donderdag al een aanslag, waarbij volgens onofficiële bronnen mogelijk 170 doden vielen. Ook dertien Amerikaanse militairen kwamen om het leven.

    De Amerikaanse president Joe Biden waarschuwde na het bloedbad op het vliegveld voor nieuwe aanvallen. De Amerikanen zijn inmiddels begonnen met de laatste fase van hun aftocht uit het land. Met de nieuwe machthebbers, de Taliban, is afgesproken dat zij uiterlijk dinsdag (31 augustus) Afghanistan verlaten.

  49. ‘Grote explosie gehoord in Kaboel’

    Er is opnieuw een grote explosie geweest rond de luchthaven van Kaboel. Dat meldt een bron van het ministerie van Gezondheid aan Afghanistan-correspondent Secunder Kermani van de BBC.

    Ook TOLO News, de grootste nieuwszender van Afghanistan, meldt nu dat ‘er even geleden een krachtige explosie te horen was in Kaboel’. 

    Ooggetuigenverslagen en video's die op sociale media circuleren, lijken erop te wijzen dat de ontploffing is veroorzaakt door een raket die een huis raakte in de buurt van de luchthaven. Het is nog onduidelijk wat het aantal gewonden is.

    Twitter bericht wordt geladen...

    We houden u hier op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen zodra we ze kunnen melden.

    De Amerikaanse president Biden waarschuwde gisteren voor een nieuwe aanslag bij de luchthaven van Kabul. Hij zegt zich te baseren op Amerikaanse commandanten die stellen dat de komende 24 tot 36 uur een aanval zeer waarschijnlijk is.

    Een aanslag van afgelopen donderdag bij de luchthaven eiste tientallen levens. Daarbij vielen volgens onofficiële bronnen mogelijk 170 doden vielen, waaronder zeker dertien Amerikaanse militairen.

  50. Frankrijk en Groot-Brittannië willen 'safe zone' in Kaboel

    Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk zullen maandag tijdens een spoedberaad van de VN-Veiligheidsraad een verzoek indienen voor een zogenoemde 'safe zone' in de Afghaanse hoofdstad Kaboel. Van daaruit kan onder bescherming van de Verenigde Naties humanitaire hulp worden voortgezet.

    Volgens de Franse president Emmanuel Macron maakt zo'n veilige zone het mogelijk om als internationale gemeenschap de taliban, die de macht in Afghanistan hebben gegrepen, onder druk te blijven zetten. "Dit is erg belangrijk. Dit zou een kader bieden voor de Verenigde Naties om in noodgevallen op te treden", aldus Macron tegen de Franse zondagskrant Le Journal du Dimanche.

    Frankrijk heeft vrijdag zijn evacuatiemissie in Kaboel beëindigd. Aan die van het Verenigd Koninkrijk kwam zaterdag een einde. Macron zei eerder dit weekend dat er gesprekken met de taliban worden gevoerd om Afghanen die gevaar lopen te "beschermen en repatriëren" als ook de Amerikanen op 31 augustus uit het land vertrokken zijn. De Franse president hoopt daarbij op de hulp van Qatar, dat goede banden onderhoudt met de Taliban. (ANP)

Zwaarbewapende talibanleden in de Afghaanse provincie Laghman vandaag.Beeld AFP