Coronablog - Minder kraamzorg door corona, Sint-Joost-ten-Node biedt gratis PCR-testen aan

In Nieuw-Zeeland wordt de lockdown verlengd. Misnoegde Nederlandse voetbalsupporters laten letterlijk van zich horen. Sint-Joost-ten-Node zet een inhaalbeweging in met het vaccineren. En gezinnen deden minder een beroep op kraamhulp. Volg alle updates in onze coronablog. 

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Bovenaan onze coronablog pinnen we de belangrijkste berichten vast. Daaronder vind je de meest recente updates.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Minder kraamzorg door corona

In coronatijden is de vraag naar kraamzorg met zowat 10% gedaald. Dat blijkt uit een antwoord van Vlaams minister Wouter Beke (CD&V) op een vraag van partijgenoot en parlementslid Katrien Schryvers. De daling is te wijten aan minder beschikbaar personeel, maar ook aan een mindere behoefte aan extra ondersteuning, aangezien de partner door de lockdownmaatregelen thuis was of van thuis uit aan het werk was.

Tot 2019 steeg het aantal dossiers kraamzorg in heel Vlaanderen jaar na jaar, van 9.713 dossiers (2013 ) tot 16.349 dossiers (2019). Dat is een stijging met 68%. Vorig jaar echter daalde dat cijfer naar 14.617, of een vermindering met 10,6%.

Kraamzorg is een vorm van gezinshulp die na de geboorte van een kind helpt wennen aan de nieuwe situatie. De kraamhulp kan een handje toesteken bij de zorg van de pasgeborene of lichte huishoudelijke taken overnemen. 

Gratis PCR-testen in Sint-Joost-ten-Node: "Iedereen zoveel mogelijk kansen bieden"

De Brusselse gemeente Sint-Joost-ten-Node biedt vanaf vandaag gratis PCR-testen aan voor zijn inwoners. Ook het vaccinatiecentrum gaat donderdag weer open en vanaf vandaag rijdt de vaccinatiebus door de gemeente. Dat maakt deel uit van het covidplan van de gemeente voor de start van het schooljaar.

"Het is belangrijk dat we zoveel mogelijk kansen bieden om te kunnen leven zonder risico", zegt burgemeester Emir Kir (onafhankelijk) in "De ochtend" op Radio 1. "We moeten iedereen een gelijke kans geven en het werk en leven in onze gemeente te verzekeren. Iets wat dichterbij is, is gemakkelijker en toegankelijker."

Wij gaan ook goede vaccinatiecijfers hebben
burgemeester Kir heeft er vertrouwen in

De lage vaccinatiecijfers in Brussel baren zorgen. In Sint-Joost-ten-Node is 48% van de inwoners volledig gevaccineerd. Burgemeester Kir ziet twee verklaringen. "We hebben de jongste bevolking van het land. In de vaccinatiecampagne kwamen eerst de zwakkeren en de oudere bevolking aan de beurt, de meeste van onze inwoners waren daar geen kandidaat voor. Dat verandert nu de jeugdige bevolking meer aan de beurt komt."

Daarnaast speelt ook armoede een rol. "Dat is een reëel probleem, en armoede biedt niet dezelfde kansen in toegankelijkheid tot gezondheidszorg. We gaan met onze ploegen op het terrein." Kir verwacht dat de vaccinatiegraad in Brussel de komende weken nog goed zal stijgen. "Wij gaan ook goede cijfers hebben. Onze cijfers nu zijn ook niet zo slecht, veel van onze buurlanden komen daar niet aan."

Burgemeester Kir probeert een inhaalbeweging in zijn gemeente, BELUISTER hier het gesprek uit "De ochtend":

Mondmaskerplicht lang niet overal versoepeld, waarom?

De mondmaskerplicht wordt vanaf 1 september, volgende week woensdag, voor een aantal plaatsen versoepeld. Zo zal je op kleine evenementen geen masker meer moeten dragen, terwijl het in het openbaar vervoer en op openbare plaatsen zoals winkels wel nog verplicht blijft. Waarom heeft het Overlegcomité dit zo beslist? Omdat je niet overal vrijwillig naartoe gaat, verklaart Steven Van Gucht in het Radio 1-programma "De wereld vandaag".  

Lees meer in dit artikel:

Burgemeester van Ukkel wil versoepelingen voor de horeca in zijn gemeente

De burgemeester van de Brusselse gemeente Ukkel, Boris Dilliès, wil dat de horeca in zijn gemeente de coronamaatregelen toch kan versoepelen, net zoals in Vlaanderen en Wallonië. 

Ukkel ligt in het uiterste zuiden van het Brussels Gewest en de vaccinatiecijfers zijn vergelijkbaar met de Vlaamse gemeenten die er net naast liggen. "Dan heeft het geen zin om totaal andere maatregelen op te leggen", vindt Dilliès.

Binnen het Brussels Gewest zijn er grote verschillen in de vaccinatiegraad. In Ukkel is zo'n 70% van de inwoners ingeënt tegen het coronavirus, tegenover net geen 50% in gemeenten als Molenbeek en Sint-Joost-ten-Node.

Nieuw-Zeeland zit met 107 besmettingen en verlengt lockdown

De Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern (archieffoto) heeft de lockdownmaatregelen verlengd tot vrijdag 27 augustus, in Auckland gelden de restricties zeker tot 31 augustus. "We geloven nog niet dat we aan de piek zitten", oordeelde Ardern. 

In Nieuw-Zeeland versnelt het aantal besmettingen met COVID-19. Er zijn nu 35 nieuwe gevallen ontdekt, waarmee het totale aantal uitkomt op 107. De meeste gevallen doen zich voor in Auckland, in het noorden van het land, maar ook in de hoofdstad Wellington neemt het aantal toe tot 8 intussen.

"Van de 107 gevallen, zijn er 72 epidemiologisch gelinkt aan andere gevallen van dezelfde cluster", aldus het ministerie van Volksgezondheid. Er wordt nu verder onderzocht vanwaar de 35 andere besmettingen komen. "Maar de meesten hebben een plausibele link bij de eerste beoordeling", klinkt het. 

Tussen februari en augustus kende het eiland geen enkele coronabesmetting. Maar een reiziger uit Australië bracht het virus weer in Nieuw-Zeeland binnen. De persoon verbleef bij aankomst nochtans in verplichte hotelquarantaine. Mogelijk zouden anderen via luchtcirculatie besmet zijn geraakt.

Er zijn na de nieuwe uitbraak 13.230 individuele contacten geïdentificeerd, van wie ongeveer de helft gevraagd is om in quarantaine te gaan. Bij de coronagolf vorig jaar, lag het hoogste aantal dagelijkse besmettingen in Nieuw-Zeeland op 89. 

China: "Voor het eerst in een maand geen nieuwe lokale besmettingen"

China meldt "geen enkele nieuwe besmetting van lokale oorsprong", en dat voor het eerst sinds 16 juli. Wel waren er 21 nieuwe "geïmporteerde" besmettingen: besmette mensen die uit het buitenland terugkeerden.

China had de epidemie grotendeels onder controle, maar kampt sinds juli met een toename in besmettingen op eigen grondgebied, ondanks strenge maatregelen.

De besmettingshaard werd aanvankelijk vastgesteld in de luchthaven van Nankin. Het aantal positieve gevallen bereikte bijna de helft van de Chinese provincies en leidde tot meer dan 1.000 zieken en een lockdown voor enkele miljoenen inwoners. 

“Together stronger”: Bpost schenkt 25.000 euro aan het Fonds voor Solidaire Zorg

Bpost schenkt 25.000 euro aan het Fonds voor Solidaire Zorg, dat werd opgericht om zorginstellingen (ziekenhuizen, woonzorgcentra, jeugdhulp, instellingen voor mensen met een beperking, enz.) te steunen in de coronacrisis. Dat meldt het bedrijf.

Het postbedrijf beloofde 30 eurocent weg te geven per verkocht vel speciale postzegels met als thema "Samen zijn we sterker". Een vel van 10 zegels kost 11,70 euro. De verkoop van de beperkte oplage is zo goed als afgerond.

Drie weken kermis in Turnhout verloopt zonder problemen

Gisteren kwam er in Turnhout een einde aan 3 weken kermis. Vorig jaar kon de Augustusfoor door corona niet doorgaan, nu wel, mits de nodige maatregelen. Die werden door alle bezoekers gerespecteerd.

De foorkramers blikken dan ook tevreden terug. "Het was de beste kermis die ik al heb meegemaakt, en ik sta hier al 32 jaar", zegt René Lauwers van de attractie De Polyp. 

Lees meer in onderstaand artikel:

Brusselse horeca: "Gezondheid staat voorop, maar krijg regels moeilijk uitgelegd"

Het Overlegcomité zette vrijdag de samenleving weer wat meer open, behalve dan in Brussel. Anders dan in Vlaanderen en Wallonië besliste het Brussels Hoofdstedelijk Gewest om de laatste versoepelingsfase nog even uit te stellen. Concreet: cafés moeten nog steeds sluiten om 1 uur 's nachts en er zijn nog beperkingen bij trouwfeesten of communies.

Marc Van Muylders van Horeca Brussel begrijpt de realiteit met de lage vaccinatiegraad. Toch is het niet makkelijk voor de leden. "Gezondheid gaat voor. Maar het blijft zeer moeilijk om aan onze leden uit te leggen dat klanten die 100 meter verder stappen wél een zaak vinden die open is. (...) Het virus eindigt uiteraard niet aan de grens van het gewest. Heel wat mensen wonen in de rand", zegt hij in "De ochtend" (Radio 1).

De Brusselse horeca zoekt momenteel een tussenoplossing, zoals het werken met een Covid Ticket Safe. "We hebben minister-president Rudi Vervoort (PS) drie maanden geleden gehoord, hij overwoog het toen al."

Hoe lang kan de Brusselse horeca nog een dalende omzet volhouden? "Het ergste is het voor de feestzalen, kleine congressen en discotheken. Maar we krijgen belangrijke finaniciële steun van de regering", ziet Van Muylders. Hij is realistisch en beseft dat betere coronacijfers op zich zullen laten wachten. "Heel wat Brusselaars zullen de komende dagen van vakantie terugkomen met alle rsico's van dien."  

Marc Van Muylders van Horeca Brussel wikt en weegt in "De ochtend":

Taiwan zet eigen vaccin in, waarvan studies nog lopen

Taiwan is gestart met het zetten van een zelf ontwikkeld vaccin. Critici wijzen erop dat de goedkeuring te snel kwam, want de klinische testen lopen nog altijd (tot eind dit jaar).

De staat kampt met grote vertragingen van leveringen van andere vaccins en de bevolking aarzelt om de prik te nemen. Taiwan heeft overeenkomsten gesloten met zowel Pfizer als AstraZeneca.

President Tsai Ing-wen liet zich alvast vandaag vaccineren en heel bewust fotograferen. Producent Medigen Biologics verwacht geen problemen met het vaccin. "De antilichamen die aangemaakt worden zijn niet slechter dan die bij het AstraZeneca-vaccin", klinkt het. Taiwan telt 23,5 miljoen inwoners. Minder dan 5% van de bevolking is volledig gevaccineerd, 40% heeft een eerste prik gehad. 

President Tsai Ing-wen.
Taiwan Presidential Office

Hogeschool Gent installeert CO2-meters

De HOGENT heeft geïnvesteerd in CO2-toestellen met het oog op het nieuwe academiejaar. Studenten mogen dan weer les volgen op de campussen. Zo'n 120 leslokalen hebben een CO2-meter om de luchtvochtigheid en ook de temperatuur in de lokalen te meten. De hogeschool wil inzetten op een coronaveilige omgeving voor haar studenten.

VRT NWS deed al eens de test met CO2-meters eind mei, BEKIJK hier het resultaat:

Videospeler inladen...

Noorse prinses Ingrid Alexandra heeft corona

De Noorse prinses Ingrid Alexandra (17), de tweede in lijn voor de troonopvolging, heeft positief getest op corona. Ze zondert zich af thuis, op het koninklijke landgoed Skaugum. 

Haar ouders, kroonprins Haakon en zijn vrouw Mette-Marit legden een negatieve test af. Zij hebben hun officiële activiteiten voor de komende dagen uitgesteld. 

Het Noorse kroonprinselijke gezin..

Nederlandse voetbalsupporters niet gediend met minister De Jonge

In Nederland hebben voetbalfans tijdens de match Feyenoord-Go Ahead Eagles van zich laten horen. Ze zongen dat minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge "zijn bek of muil moet houden" en brachten ook een spandoek mee.

Waarom is minister De Jonge kop van Jut? Hij wil dat supporters in stadions neerzitten. De Jonge dreigt ermee de coronamaatregelen aan te scherpen als supporters zich daar niet aan houden. 

Op dit moment mogen Nederlandse voetbalclubs twee derde van de maximum hoeveelheid fans toelaten in het stadion, op voorwaarde dat ze een vaste zitplek en een coronabewijs hebben. In de praktijk zitten echter fanatieke supporters dicht op elkaar en zingen en springen, schrijft NOS. De Jonge zal de boodschap niet gemist hebben, want hij was met zijn zoon zelf aanwezig op de match Feyneoord-Go Ahead Eagles.

Het spandoek.
2020 Soccrates Images B.V.
De minister bleef goedgezind en poseerde na afloop met een jonge supporter.

Meest gelezen