China roept 42 beursintroducties een halt toe

De Chinese beurswaakhond heeft 42 beursintroducties (tijdelijk) geblokkeerd. Die beslissing kwam er nadat de beurscommissie een onderzoek is gestart tegen een aantal partijen die bedrijven helpen bij hun beursgang, waaronder het beurshuis China Dragon Securities en het advocatenbureau Tian Yuan.

Waarom is dit belangrijk?

China treedt al een tijdje streng op tegen verschillende sectoren in eigen land. Het land deinst er zelfs niet voor terug om bepaalde IPO's (initial public offering) tegen te houden. Zo heeft de Chinese overheid in het verleden de beursgang van onder meer het fintechbedrijf Ant Group een halt toegeroepen.

Het Nationale Volkscongres van China heeft recent een wet aangenomen die de privacy van mensen online beter moet beschermen. De nieuwe regels gaan op 1 november in. Het is de zoveelste maatregel van het land om de techsector te reguleren. Het wetsvoorstel was eind april al openbaar gemaakt.

Regeldrift China

De overheid heeft overigens niet exclusief zijn pijlen gericht op de techsector. Ook verschillende andere sectoren in het Aziatische land moeten zich aan allerhande strenge maatregelen houden. Begin deze maand bleek bijvoorbeeld uit een artikel gepubliceerd door het staatsbedrijf Economic Information Daily, dat gelieerd is aan het door de staat gecontroleerde persbureau Xinhua, dat China ook strenger zal optreden tegen de gamesector.

Het land deinst er zelfs niet voor terug om bepaalde beursintroducties tegen te houden. China heeft onlangs 42 geplande beursintroducties op de beurzen van Shanghai en Shenzhen (tijdelijk) een halt toegeroepen. Aanleiding is een onderzoek tegen enkele partijen, waaronder China Dragon Securities, die bedrijven helpen om naar de beurs te trekken.

Beursintroductie BYD Semiconductor gepauzeerd

Volgens de website van de beurs van Shenzen werd de IPO van BYD Semiconductor, de chipdivisie van auto- en busfabrikant BYD, stopgezet. Die specifieke beursgang gaat momenteel niet door omdat de Chinese regulator een onderzoek is gestart tegen Beijing Tian Yuan Law Firm, een van China’s grootste juridische dienstverleners. Het advocatenkantoor, dat bedrijven als Bilibili en Nongfu Spring heeft geholpen met hun eigen plannen voor een beursnotering, adviseerde BYD over het beursdebuut van zijn chipunit.

Als het IPO-plan van BYD Semiconductor echter volledig wordt geannuleerd, zou dit het eerste grote chipbedrijf zijn dat wettelijke hindernissen tegenkomt bij het zoeken naar financiering bij het grote publiek sinds Peking het toezicht op bedrijfsintroducties heeft opgevoerd.

De beursplannen van BYD komen er net op een moment dat de wereld worstelt met een chiptekort. Ook de bedrijven in ons landen ontsnappen niet aan de kwalijke gevolgen van dat tekort. De autofabriek van Volvo in Gent liet vorige week bijvoorbeeld weten dat het de komende weken minder zal produceren.

(evb)

Meer