© Joseph Kalders

© Joseph Kalders

thumbnail:
thumbnail:

Orde van den Prince in de ban van gebroeders Van Eyck

Maaseik -

Zo’n 24 leden van de Orde van den Prince afdeling Maasland verzamelden in het kader van het Van Eyckjaar op vrijdag 20 augustus aan het standbeeld van Jan en Hubert Van Eyck in Maaseik. Van daaruit vertrokken ze voor een dag die volledig in het teken van de gebroeders Van Eyck stond.

Joseph Kalders

De leden startten de dag met een bezoek aan het pop-upmuseum in de Kloosterbemden. Hier worden alle werken van de bekende kunstschilders op ware grootte tentoongesteld. Zo kregen de leden onder meer antwoord op de vraag ‘wat is er zo bijzonder aan het Lam Gods?’ Hiernaast kon men ook een moderne eigen interpretatie van het Lam Gods van Maaseiker kunstenaar Jan Peeters bewonderen. Een derde hedendaags Maaseiker kunstenaar, Jan Winkels, mocht niet ontbreken. Aansluitend bezocht de groep de Sint-Catharinakerk, waar nog steeds de tentoonstelling van het werk van Vévé ‘Shake’ Mazimpaka, getiteld Le pouvoir se mange seul, loopt. Voorzitter Jos Kalders lichtte dit schilderij toe. De kunstenares van Belgisch-Congolese origine gaf namelijk een eigen invulling aan de verschillende registers van 'Het Lam Gods', een kader om een persoonlijk verhaal te vertellen.

Vervolgens heette voorzitter Coolen de leden hartelijk welkom in het documentatiecentrum. Hij en zijn medewerkers zetten alle deuren open. “Het was buitengewoon interessant kennis te maken met de historiek en de jarenlange werking met als resultaat een enorm archief, al opgestart aan het eind van de 19de eeuw”, klinkt het bij de leden. “Dankzij jarenlang vrijwilligerswerk kan het in stand gehouden worden. Als afsluiting werd koffie met taart aangeboden en mocht uiteraard de lekkere Maaseiker knapkoek uit eigen keuken niet ontbreken. En de drie Maaseiker kunstenaars Jan Van Eyck, Jan Peeters en Jan Winkels zagen samen met de leden van de Orde van den Prince afdeling Maasland, dat het goed was.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer