Skydiver springt van 7.600 meter hoogte zonder parachute in net: “Fantastisch”

Een Amerikaanse skydiver is erin geslaagd om zonder parachute vanop 7.600 meter hoogte uit een vliegtuig te springen en in een net te belanden. Met de sprong, die live werd getoond op televisiezendere Fox, werd de 42-jarige Luke Aikins de eerste persoon in de geschiedenis die moedwillig en succesvol een sprong uit een vliegtuig maakte zonder een parachute te gebruiken.

De vrije val van Aikins boven de woestijn in het zuiden van Californië duurde iets meer dan twee minuten. Hij kwam - gelukkig - terecht in een net van 30 op 30 meter, dat op zowat 60 meter boven de grond was gespannen. Zijn vrouw en andere familieleden wachtten Aikins op naast het net. Hij beschreef zijn ervaring na zijn landing met één woord: “Fantastisch”.

Aikins verklaarde kort voor zijn stunt dat hij verplicht werd om toch een parachute aan te doen, maar dat hij niet van plan was om die te gebruiken.

‘Iron Man 3’

De Amerikaan was met de sprong niet aan zijn proefstuk toe: hij heeft al 18.000 parachutesprongen uitgevoerd, prominente skydivers getraind, aan meerdere recordsprongen deelgenomen en stunts uitgevoerd voor de film Iron Man 3.

Na record van Felix Baumgartner opnieuw levensgevaarlijke stunt: vrije val zonder parachute

De Amerikaan Luke Aikins maakt zich vandaag op voor de belangrijkste stunt uit zijn leven: op 7,5 km hoogte zal hij uit een vliegtuig springen zonder parachute of wingsuit. Dan stort je toch gewoon te pletter, denk je vast? Het zou echter theoretisch mogelijk zijn om je door een vangnet te laten opvangen en Aikins wil bewijzen dat het ook echt kan.

De bedoeling is om te landen in een net dat ongeveer een derde van een voetbalveld groot is in een woestijngebied nabij Los Angeles. Het probleem is dat vanuit de lucht zoiets bijzonder moeilijk te zien is maar de stuntman zal een gps bijhebben en aanwijzingen krijgen via een koptelefoon.

De man is ook niet zomaar iemand: hij heeft al 18.000 parachutesprongen uitgevoerd en was de leermeester van Felix Baumgartner die in 2012 de hoogste vrije val ooit deed, met parachute weliswaar. Nu wil de man zijn eigen record realiseren. Opvallend is wel dat Red Bull, die regelmatig opmerkelijke stunts sponsort zoals de recordpoging van Baumgartner , zich aan dit project niet wou wagen. Of de man de stunt overleeft zal vannacht live te zien zijn op de Amerikaanse tv-zender Fox.

De twee minuten durende sprong vindt zondagochtend om 2 uur (Belgische tijd) plaats.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER