Coronablog - Brussels Gewest wil 16.000 prikken per week zetten, per dag gemiddeld 60 nieuwe ziekenhuisopnames 

De coronacijfers in ons land blijven verder stijgen, maar wel minder snel. Het totale aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen klimt naar 643, dat zijn er 17 procent meer dan een week geleden. Per dag zijn er gemiddeld 60 nieuwe opnames. De vaccinatiecampagne zit in een eindfase en de snelheid neemt af. Volg alle updates in onze coronablog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Bovenaan onze coronablog pinnen we de belangrijkste berichten vast. Daaronder vind je de meest recente updates.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Brussels Gewest wil vaccinatiegraad opdrijven: hoe?

Het Brussels Gewest wil de komende tien weken telkens 16.000 eerste vaccindosissen per week zetten, om de vaccinatiegraad op te drijven. Dat heeft de Brusselse coronamanager Inge Neven aangekondigd. Het doel is om tegen eind oktober 65% van de Brusselse bevolking een eerste dosis gegeven te hebben.

De vaccinatiegraad in Brussel ligt een stuk lager dan in de andere gewesten. Daarom zal het gewest vanaf volgende week nu ook vaccinatieteams inzetten in grote bedrijven en winkelketens als Ikea, Carrefour, Action en Primark. Ook met secundaire scholen en hogescholen is er overleg.

Het Brussels Gewest wil ook onderzoek doen naar de mensen met een dubbele nationaliteit, die zich eventueel in het buitenland hebben laten vaccineren: die zitten niet in de Brusselse cijfers. Overigens maakt Brussel zich zorgen over de mensen die terugkeren uit het buitenland: terugkerende reizigers zijn goed voor de helft van de vastgestelde besmettingen. Bij de mensen die terugkeren uit Marokko test gemiddeld 11 procent positief.

Blik op de coronacijfers: 7,8 miljoen Belgen (van de 11 miljoen) volledig gevaccineerd

  • Gisteren, maandag 23 augustus (de laatste dag waarvoor cijfers beschikbaar zijn) hadden 8.359.698 mensen in ons land al zeker één prik gekregen. Dat is 84,9 procent van de volwassenen. Als je kijkt naar de totale bevolking, minderjarigen inbegrepen dus, gaat het om 72,6 procent7.895.945 van hen zijn volledig gevaccineerd, 82,6 procent van alle volwassenen en 68,5 procent van de totale bevolking.
  • In Vlaanderen zijn 4,9 miljoen mensen volledig gevaccineerd, goed voor 88 procent van de volwassenen. In Wallonië en de Duitstalige gemeenschap gaat het om respectievelijk 77 en 73 procent van de 18-plussers. Brussel hinkt achterop met 60 procent.

De snelheid van vaccineren neemt duidelijk af. Logisch, want een meerderheid is al ingeënt. Tegen midden oktober worden ook de meeste vaccinatiecentra gesloten. Ter vergelijking - de vaccinatiecijfers van een week geleden (zondag 15 augustus):

Toen hadden 8.289.555 mensen in ons land al zeker één prik gekregen. Dat is 84,5 procent van de volwassenen. Als je kijkt naar de totale bevolking, minderjarigen inbegrepen dus, gaat het om 72 procent7.654.578 van hen zijn volledig gevaccineerd, 81,2 procent van alle volwassenen en 66,4 procent van de totale bevolking. 

AFP or licensors
  • Van 17 tot 23 augustus werden elke dag gemiddeld 60 patiënten in het ziekenhuis opgenomen. Dat is 10 procent meer dan de week ervoor.
  • Gisteren - vrijdag - meldden de ziekenhuizen 57 nieuwe opnames. 32 patiënten konden het ziekenhuis verlaten
  • De ziekenhuizen meldden gisteren een totaal van 643 covidpatiënten in het ziekenhuis. Op weekbasis is de bezetting gestegen met 17 procent.
  • Gisteren lagen er 173 covidpatiënten op intensieve zorg, 92 onder hen hebben beademing nodig. Het aantal opnames op intensieve zorg is op weekbasis gestegen met 9% en ook het aantal patiënten dat aan de beademing ligt, is gestegen met 21%.
  • In de week van 14 tot en met 20 augustus overleden elke dag gemiddeld 5 personen aan de gevolgen van het coronavirus. Dat is evenveel als een week eerder. Sinds het begin van de pandemie zijn in ons land 25.341 overlijdens geregistreerd.
  • Tussen 14 en 20 augustus werden per dag gemiddeld 1.945 nieuwe besmettingen bevestigd, dat is een lichte 2 procent meer dan de week ervoor. Sinds het begin van de pandemie zijn in ons land al 1.168.602 besmettingen geregistreerd.
  • Tussen 14 en 20 augustus werden dagelijks gemiddeld 46.000 tests afgenomen. Dat is 8 procent minder in vergelijking met de week ervoor.
  • De positiviteitsratio tussen 14 en 20 augustus (het aantal positieve testen op het totale aantal testen) bedroeg 4,7 procent (0,5 procentpunt meer dan vorige week). Dat betekent dat meer dan 4 op de 100 van de afgenomen testen positief is. De Wereldgezondheidsorganisatie WHO vindt een ratio boven 5 zorgwekkend, de Europese CDC -het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding - houdt het cijfer van 4 aan.
  • De R-waarde of het reproductiegetal, het cijfer dat aangeeft hoe snel het virus zich verspreidt, zit momenteel op 1,04. Dat betekent dat elke persoon die besmet is met het coronavirus gemiddeld meer dan 1 andere persoon besmet. Als de R-waarde onder de 1 daalt, krimpt de epidemie. Stijgt de R-waarde boven de 1, dan groeit de epidemie.

Je kunt de meest recente grafieken van de besmettingen, de overlijdensziekenhuisopnames en tests terugvinden bij het wetenschappelijk instituut Sciensano.

Cijfers over het aantal geleverde vaccins en het aantal toegediende vaccins vindt u bij het Corona Commissariaat en bij Sciensano. Dat zijn federale cijfers, de Vlaamse vaccinatieteller toont hoeveel mensen in Vlaanderen gevaccineerd zijn.

Begin juni besliste de Interministeriële Conferentie (IMC) dat ook 16- en 17-jarigen) gevaccineerd kunnen worden. Begin juli werd diezelfde beslissing ook voor de 12- tot 15-jarigen genomen. Daardoor geeft VRT NWS ook de vaccinatiepercentages voor de volledige bevolking mee.

Wat is de positiviteitsratio en hoe moeten we die interpreteren? Dat kan je hier lezen.

Werkzaamheid van Pfizer- en Moderna-vaccins daalt tot 66 procent tegen deltavariant

De werkzaamheid van de vaccins van Pfizer en Moderna tegen besmetting met COVID-19 is gedaald van 91 procent naar 66 procentt sinds de delta-variant dominant is geworden in de Verenigde Staten. Dat blijkt uit gegevens die zijn vrijgegeven door de Amerikaanse gezondheidsautoriteiten.

Deze gegevens zijn afkomstig van een onderzoek onder duizenden gezondheidswerkers en ziekenhuismedewerkers in zes staten om de prestaties van vaccins in reële omstandigheden te onderzoeken. Deelnemers worden wekelijks getest op zowel symptomatische als asymptomatische infecties. 

Tussen december 2020 en april 2021 was de effectiviteit van de vaccins bij het voorkomen van infectie 91 procent, aldus gegevens van het Center for Disease Control and Prevention (CDC), de belangrijkste federale instantie voor volksgezondheid. Maar in de weken dat de deltavariant dominant werd, dat wil zeggen toen de variant verantwoordelijk was voor meer dan 50 procent van de besmettingen, daalde de werkzaamheid naar 66 pct.

De auteurs van het onderzoek waarschuwen echter dat deze achteruitgang niet alleen veroorzaakt kan worden door de delta-variant, maar ook door een afnemende efficiëntie in de loop van de tijd. "Hoewel deze tussentijdse gegevens wijzen op een matige vermindering van de effectiviteit van Covid-19-vaccins bij het voorkomen van infecties, onderstreept het feit dat de vermindering van infecties op tweederde blijft het blijvend belang en voordeel van vaccinatie", schrijven de auteurs.

Op deze daling van de werkzaamheid tegen de deltavariant is door verschillende onderzoeken gewezen, al verschilt het precieze cijfer van het ene tot de andere studie.

Leeftijd verlaagd voor derde dosis in Israël tot 30 jaar

Israël heeft de minimumleeftijd voor een derde dosis van het coronavaccin verlaagd tot 30 jaar. Dat maakte het Israëlische ministerie van Volksgezondheid bekend dinsdag. Het land kampt met een forse stijging van de coronacijfers door de deltavariant.

Drie weken geleden lanceerde Israël al de campagne voor de herhaalvaccinatie bij 60-plussers. Sindsdien werd de minimumleeftijd geleidelijk verlaagd De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) had Israël nochtans opgeroepen om te stoppen met het toedienen van derde vaccins aan de jongere leeftijdscategorieën. De WHO wil dat de vaccins gebruikt worden in arme landen, waar de vaccinatiegraad laag ligt.

De Israëlische premier Naftali Bennett antwoordde de WHO dat het toedienen van de herhaalvaccins in Israël, met zijn 9 miljoen inwoners, geen invloed zou hebben op de wereldwijde voorraden. Het zou het wel mogelijk maken om de effectiviteit te testen van een derde dosis.

In Israël is 58 procent van de bevolking volledig gevaccineerd, met twee doses dus. Ruim 1,5 miljoen inwoners hebben een derde dosis gekregen.

Het land was midden december 2020 één van de voorlopers toen het van start ging met zijn vaccinatiecampagne. Het farmabedrijf Pfizer leverde toen snel miljoenen vaccins, tegen betaling weliswaar, in ruil voor data over de effectiviteit ervan. Israël kon zo het aantal besmettingen drastisch terugdringen, maar de voorbije weken schoten alle cijfers weer omhoog door de deltavariant. Die slaat vooral toe bij niet-gevaccineerden, maar in mindere mate ook bij zij die wel gevaccineerd zijn.

Nieuwe versie van de CovidSafeBE-app

Vandaag is een nieuwe versie gelanceerd van de CovidSafeBE-app, waarop je het certificaat kunt downloaden om aan te tonen dat je volledig gevaccineerd ben tegen COVID-19, negatief getest bent of recent herstelde van het virus. Meer dan 4 miljoen mensen gebruiken de applicatie.

Voortaan kan je op voorhand controleren of jouw certificaat je toegang zal geven op de datum van het evenement waar je naartoe wilt. Daarnaast is het gemakkelijker om certificaten te downloaden voor kinderen, is er een extra beveiliging voorzien om te vermijden dat iemand je certificaten kan kopiëren en zijn er links toegevoegd naar de Europese en federale coronawebsites.

Via de app of een van de websites is er al 19 miljoen keer een coronacertificaat opgevraagd. De certificaten kunnen ook per post worden opgevraagd. Op die manier zijn er al een miljoen verstuurd.

Met de Q van quarantaine en de U van uitstel op de Paralympsiche Spelen

Om 13 uur Belgische tijd wordt het startschot gegeven voor het tweede internationale mega-event van deze zomer: de Paralympische Spelen. Sporza biedt 26 weetjes volgens de letters van het alfabet om kijkers/luisteraars/surfers op te warmen. 

Lees hier alle weetjes over de Paralympische Spelen:

Nederland stuurt verpleegkundigen en intensivisten naar Aruba

Nederland stuurt 10 verpleegkundigen en 2 intensieve zorg-specialisten naar het eiland Aruba (in de Caraïbische Zee) waar het ziekenhuis de toestroom aan coronapatiënten nauwelijks kan beredderen. De Arubaanse minister van Gezondheid noemt de komst van extra hulp "goed nieuws" op Facebook.

Maandag werden er 732 nieuwe besmettingen vastgesteld op Aruba, 63 mensen belandden in het ziekenhuis. 

Het eiland stelde gisteren opnieuw een avondklok in. Die geldt van 22 tot 5 uur en duurt alvast tot 1 september. Winkels en horeca sluiten om 21 uur de deuren.

Pfizer-vaccin volledig goedgekeurd in de VS

In de VS is het coronavaccin van Pfizer/BioNTech definitief goedgekeurd door de FDA, het geneesmiddelenagentschap. Het vaccin werd sinds december gebruikt met een noodvergunning. Dat is nog steeds het geval voor de andere vaccins die in de VS gebruikt worden, zijnde Johnson & Johnson en Moderna.

Verwacht wordt dat de volledige goedkeuring van Pfizer zal leiden tot meer vaccinatieverplichtingen, bijvoorbeeld bij bedrijven en overheidsinstellingen.  

Brussel laat vaccineren op parking van winkels als Action en Primark

Om meer Brusselaars te laten vaccineren tegen het coronavirus, zal in september ook in winkels gevaccineerd worden. Dat schrijft De Morgen. Bij vier grote winkelketens (Carrefour, Ikea, Action en Primark) komt er volgende maand een vaccinatiebus op de parking. 

Klanten krijgen er het Johnson & Johnson-vaccin aangeboden, omdat er slechts 1 prik nodig is voor een volledige bescherming. De vacinatiegraad in Brussel ligt beduidend lager dan in de rest van het land: in Brussel is 60% van de volwassenen volledig gevaccineerd, in Vlaanderen bijna 90%.

Lees meer in dit artikel: 

"Lokalen van FOD Financiën terug open vanaf 1 september"

Vanaf 1 september - volgende week woensdag - gaan de kantoren van de overheidsdienst Financiën weer open voor het publiek. De kantoren zijn al sinds oktober dicht door de coronacrisis, maar binnenkort zijn fysieke afspraken dus opnieuw mogelijk.

Minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V): "Het afgelopen jaar hebben we telefonische dienstverlening georganiseerd, maar de vraag van burgers om fysiek ter plaatse te kunnen komen, bleef zeer groot. Vanaf 1 september kan iedereen terug naar de lokalen van de FOD Financiën komen, weliswaar nadat er eerst telefonisch een afspraak is gemaakt."

Meest gelezen