Nicolas Maeterlinck

Stappenteller met 800 stappen op de gsm van Jürgen Conings doet vermoeden dat hij al kort na zijn verdwijning overleed

Er komt stilaan meer duidelijkheid over hoelang Jürgen Conings al was overleden toen zijn lichaam werd gevonden op 20 juni. Volgens de federaal procureur Frédéric Van Leeuw is het meer dan waarschijnlijk dat Conings zich al in de eerste dagen na zijn verdwijning van het leven heeft beroofd. Dat blijkt onder meer uit de stappenteller op de gsm van Conings, waar nog amper 800 stappen op geregistreerd waren. 

Op 20 juni werd het lichaam van Jürgen Conings gevonden in het Dilserbos in Dilsen-Stokkem. De beroepsmilitair was meer dan een maand ervoor vertrokken met een arsenaal aan zware wapens uit de kazerne van Leopoldsburg. Sindsdien was hij spoorloos. Het was lang niet duidelijk wanneer Conings precies overleed. Onderzoekers komen nu tot de vaststelling dat dat al in de eerste dagen na zijn verdwijning was. Dat vertelde federaal procureur Frédéric Van Leeuw in "De ochtend" op Radio 1. 

Beluister hieronder het interview met Frédéric Van Leeuw in "De ochtend" en lees eronder voort:

Twee verschillende pistes

Er zijn twee grote pistes in het onderzoek naar het tijdstip van het overlijden van Jürgen Conings. Zo is er het entomologisch onderzoek dat probeert te achterhalen wanneer iemand precies is overleden door insecten op het lichaam te bestuderen. Maar in een periode met extreme weersverschillen is zo'n precies onderzoek bijzonder moeilijk. 

“Wij kennen het exacte moment nog niet omdat er enorm veel variaties zijn geweest in het weer op dat ogenblik. Wat het entomologisch onderzoek betreft is dat dus heel moeilijk te bepalen", aldus Van Leeuw. "Normaal gezien kijken we hoe de ontwikkeling is – sorry voor de details – van wormen en vliegen enzovoort. In de maand mei was het eerst 9 graden en daarna heel warm tot boven de 30 graden. Dus dat is niet gemakkelijk", gaat Van Leeuw verder.  

Wij weten dat die gsm een stuk of 800 stappen heeft gedaan nog de 18e en daarna is dat gestopt

Federaal procureur Frédéric Van Leeuw

Naast het entomologisch onderzoek is ook de gsm van Conings grondig geanalyseerd. "Wij weten dat die gsm 18 mei nog een stuk of 800 stappen heeft gezet en daarna is dat gestopt. Dus meer dan waarschijnlijk heeft hij zich van het leven beroofd de eerste dagen na zijn verdwijning“, aldus de federaal procureur. 18 mei is de tweede dag na zijn verdwijning en ook de dag dat zijn auto werd teruggevonden aan de rand van het Dilserbos. De avond voordien werd Conings nog gesignaleerd aan de woning van viroloog Marc Van Ranst in Willebroek. Daar zou hij twee uur hebben "rondgehangen".   

De 800 stappen kunnen overeenkomen met de afstand tussen de locatie waar de auto van Conings werd gevonden en de vindplaats van zijn lichaam.   

Het gerechtelijk dossier is nog niet volledig afgerond

Meer dan twee maanden na de vondst van het lichaam is het gerechtelijk onderzoek nog niet afgerond. "Het zal afhangen van de onderzoeksrechter. Die heeft ook bijkomende onderzoeksdaden gevraagd om een preciezer tijdstip te krijgen – in hoeverre dat dat mogelijk is – van het overlijden van meneer Conings", vertelt Van Leeuw. Zodra het dossier klaar is, wordt daarover gecommuniceerd. 

Wie nood heeft aan een luisterend oor, kan bij Tele-Onthaal terecht op het telefoonnummer 106 of via chat op tele-onthaal.be. Wie met vragen zit over zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op www.zelfmoord1813.be. Kinderen kunnen terecht bij Awel op het gratis telefoonnummer 102 of via chat op Awel.be.

Meest gelezen